ESPN NFL2K5 (PS2) – Taktiikoiden herra

Jenkkifutiksessa oikea taktiikka on kaikki kaikessa. Kiihkeiden kausien aikana aivonystyröitä joutuu hieromaan myös otteluiden välillä.

ESPN NFL2K5:n useita kausia kestävä franchise-pelimuoto on laajuudessaan henkeäsalpaava. Periaatteessa pelaajan ei tarvitse huolehtia kuin pääasiasta eli hikoilemisesta keinonurmella, mutta halutessaan kausipelistä voi tehdä äärimmäisen syvällisen elämyksen.

Pelaajasopimusten sorvaamisen, vaihtokauppojen ja nousevien kykyjen kyttäämisen lisäksi pelaajamanageri voi suunnitella joukkueelleen harjoitteluohjelman viikoksi kerrallaan. Treenit laaditaan aina seuraavaa ottelua silmällä pitäen, joten kuviot joutuu miettimään uusiksi ennen jokaista matsia. Joukkueen scoutit raportoivat yksityiskohtaisesti tulevasta vastustajasta ja kiinnittävät huomiota petrausta vaativiin osa-alueisiin.

Jokaiselle päivälle on käytössä tietty tuntimäärä, jonka voi jakaa erilaisten harjoitteiden kesken. Koska joukkueessa on kymmeniä pelaajia ja useita eri pelipaikkoja, priorisoiminen on pakollista. Jos syöttöpeli tökkii, pelinrakentaja passitetaan heittoharjoituksiin muun joukkueen tutkiessa videolta vastustajan pelityyliä tai vetäessä lonkkaa. Levon ja harjoituksen välille on löydettävä tasapaino: liian kovalla rääkillä taitoarvot laskevat.

Urakka on valtava, mutta vaivannäkö palkitaan. Ennen ottelua näytetään viikon työn hedelmät mittareilla, jotka kuvaavat pelaajien kehitystä. Myös pelurien motivaatiosta ja joukkuehengestä täytyy huolehtia. Kunnon selkäsaunan jälkeen rasvataan äänijänteet ja palautetaan kovapalkkaiset primadonnat maan pinnalle jortikkamaisella palopuheella, voiton hetkellä miekkosia taputellaan selälle.

Franchisen kiinnostavuutta syö kankea käyttöliittymä. Scoutin harjoitusohjelmaa koskevien muutosten toteuttaminen edellyttää joko yli-inhimillistä muistia tai jatkuvaa valikkosurffailua. Kämppäni lattialla lojui jokaisen pelisession jälkeen läjä pieniä muistilappusia.

Show me the money!

NFL2K5 muistuttaa aitoa jenkkifutista sekä hyökkäys- että puolustuspelissä. Heittopelin onnistuminen edellyttää paitsi oikean hyökkäystaktiikan valitsemista myös rautaista ajoitusta. Juokseminen on helpompi, joskin hitaampi keino edetä, mutta ilman eri variaatioita tekoäly oppii vaikeimmilla vaikeustasoilla nopeasti lukemaan pelaajan juoksupelien suunnat.

Animaatio on kauniin sulavaa ja pelaajat liikkuvat kentällä uskottavasti. Erilaisia väistö- ja harhautusliikkeitä on useita, ja niiden yhdisteleminen käy jouhevasti. Kontaktitilanteissa sijoittuminen ja nopeus ratkaisevat, eikä käsilukkoa yrittävän puolustajan otteesta irti rimpuileminen ole mahdotonta.

ESPN on antanut pelille käyttöön omat selostajansa ja taustatoimittajansa, ja lopputulos on uskomattoman telkkarimainen. Selostuskaksikko on porukan heikoin lenkki, mutta hoitaa hommansa tyydyttävästi. Kentän laidalla häärivä taustatoimittaja selvittää loukkaantuneiden pelaajien tilan, utelee valmentajilta tietoa tulevista pelikuvioista ja haastattelee pelin jälkeen ottelun ratkaisupelaajaa.

Tuomarit tarkistavat välillä tuomioita videolta hidastuskuvan pyöriessä samalla selostajien ruodittavana. Pelaajat potkivat vaihtopenkille tullessaan juomakaukaloa ja ilveilevät tv-kameroille. Kausipelissä tuoreimmat siirrot, edellisten otteluiden huippuhetket ja tulokset käydään läpi mainiossa makasiiniohjelmassa. Vain mainokset puuttuvat.

NFL:n suurin heikkous on sen kehno harjoitteluosio. Harjoituksissa käydään läpi kontrollit ja annetaan mahdollisuus soveltaa hyökkäyskuvioita ilman puolustusta. Pitkän tauon jenkkifutispeleistä pitäneenä olisin kaivannut pelikuvioihin perehdyttäviä opetusvideoita, jotka opastaisivat kädestä pitäen lajin saloihin. Jenkkifutis kun ei ole kaikkein helpoimmin lähestyttäviä joukkuepelejä.

Pelailuun voi hakea lisäväriä ottamalla käyttöön pelaajan silmien tasolle sijoitetun kameran, jolla saa autenttisen kuvan siitä, miltä touhu näyttää kentän pinnalla. Valitettavasti kameran pelillinen anti on olematon, sillä kontrolli pelitapahtumiin häviää hetkessä. Tosipelien ohella voi matsailla myös julkkisten (kuten Carmen Electra ja Jackassin Steve-O) kokoamia joukkueita vastaan tai hypätä kahdenkymmenen vuoden takaisen Super Bowl -ottelun loppuhetkille.

Jefu-kärpänen pääsi NFL2K5:n myötä puraisemaan pitkästä aikaa todenteolla. Electronic Arts osti hiljattain NFL-lisenssin itselleen vuosiksi eteenpäin, joten jää nähtäväksi, miten NFL2K-sarja jatkaa eloaan. Toivottavasti jatkaa, sillä 2K5 on erinomainen jenkkifutispeli.

90