EyeToy: Play 3 (PS2) – Enolle liikuntaa

Eye Toy sinkauttaa uusimman version heilu & huiski -peleistään parahultaisesti joulumarkkinoille. Mikä ettei, minä näkisin mielelläni sukulaiseni kekkaloimassa telkkarin edessä jahka kinkusta ja joulupukista on selvitty.

Eye Toy -peleissä on kyse pelaajan toimimisesta ohjaimena. Padit ja muut hilavitukuttimet voi unohtaa, sillä nyt puhuu keho. Digikamera kuvaa pelaajan liikkeet ja siirtää ne lennosta keskelle pelitapahtumia.

Eye Toy opastaa noviisit vaihe kerrallaan, joten ei haittaa vaikka kenelläkään ei olisi aikaisempaa kokemusta telkkarin ja kameran edessä heilumisesta. Oppaana toimii selostajan lisäksi viehättävä harmaanhapsinen vanha rouva, joten mummotkin saattavat esikuvan innoittamina uskaltautua kokeilemaan nuorison hupsutuksia, jos oikein hyvin käy.

Kauneutta ja militarismia

Varsinaiset pelit on niputettu kolmeen kategoriaan: musiikkiin, urheiluun ja sekalaisiin suoritteisiin. Kussakin kategoriassa on kolme erilaista peliä ja jokaisessa on valittavana kaksi vaikeustasoa. Helppo taso on oikeasti helppo ja sitä kannattaa suosia silloin, kun houkuttelee mukaan totaalisen pelikokemattomia. Onnistuminen heti ensi yrittämällä on kannustavaa eikä itsensä nolaamisen tunne yllätä niin herkästi.

Kaikissa peleissä on sama rakenne. Pääpelejä treenataan kolme kertaa ja ne vaikeutuvat loppua kohden. Pelien väleihin on istutettu pari pientä aiheeseen sopivaa verryttelyä, esimerkiksi armeijaa käydään esteradalla, jolloin tavoitteena on juosta, tasapainoilla, ryömiä ja heilua rata loppuun tavoiteajassa. Ratojen välissä seisotaan virtuaalialokkaan kanssa rivissä ja toimitaan, kuten kessu käskee. Kunnian tekeminen, käsien rivakka nosto, yes sir yes -huudot, hyppiminen sun muu äkseeraus sujuu miten kullakin on sujuakseen.

Urheilut ja musisointi ovat tutun oloisia aikaisemmista Eye Toy -peleistä. Toki niissäkin on jotain uutta. Kapellimestarina en muista aikaisemmin toimineeni, vaikka monia musiikkipelejä olenkin ehtinyt kokeilemaan.

Sekalaisista peleistä löytyvät tuoreimmat ideat. Kauneushoitola toiminee tyttöjen houkuttimena paremmin kuin amerikkalainen jalkapallo, mutta harmillisesti osuus on kevyt ja tylsä. Hiusten kampaaminen ja meikkaaminen ovat pelillisesti liian yksinkertaisia toimiakseen kertapuleerausta pidempään. Paras viritys irtoaa kummitustalosta, jossa hilpeästi huiskitaan haamuja ja väistellään niiden viskomaa irtaimistoa.

Varsinaisten pelien lisäksi Play 3:ssa on muutakin kamerahupailua. Päälaelleen heilu & huiski -idea kääntyy viidakkokirjassa, jossa tarkoituksena on jököttää hievahtamatta telkkarin edessä. Ruutu alkaa pikkuhiljaa täyttyä viidakon puista, kasveista ja eläimistä. Oravat alkavat seisoksia pään päällä viiksiään sukimassa kunnes liike säikyttää ne tiehensä ja haalistaa samalla koko viidakon tiehensä.

Muista virityksistä voi mainita vaikkapa thereminin, joka on kimakkaa ulinaa tuottava venäläinen syntetisaattori. Sitä pääsee vonguttamaan sielunsa kyllyydestä käsiään laskemalla ja nostamalla, kuinkas muutenkaan.

Pistä suku sutjakaksi

Eye Toy: Play 3 on koko perheen peli. Yksin pelaaminen on puuduttavaa ja tylsää, eikä oma hetkuttelu telkkarin edessä naurata. Mieluummin seuraa, kun suosikkieno lapsuudesta unohtaa itsensä ja retkauttaa maahan armeijan kuntoradalla, vaikka normaalisti pelkkä kyykkääminen olisi riittävän suuri voimainponnistus.

Pelivaihtoehtoja on ihan tarpeeksi ja tyyten erilaiset teemat ovat hyvä idea. Jopa sille kaikkein kankeimmalle köntykselle voi suositella viidakkoretkeä, jos liikkuminen tuntuu liian ahdistavalta muiden katseiden edessä.

Ongelmaksi saattaa muodostua pelaamiseen tarvittava hyvä valaistus. Keskellä kaamosta ja kynttilänpolttoaikaa luxit jäävät helposti liian vähäisiksi, ja pelaaminen tökkii sen takia. Käden heilutus ylävasemmalta ei kerta kaikkiaan meinaa näkyä kyllin selvästi kameran linssiin talvihämyn keskellä.

Suurin puute on pelin ohuus ja olematon koukuttaminen. Kaveri- ja sukulaisporukoissa Eye Toy toimii pari kertaa äärimmäisen hyvin, mutta siihen hupi jää. Peli-ikä on sieltä lyhimmästä päästä, ikävä kyllä.

Loppuvaroitus: poista katosta lamput, ja muut himmelit ennen pelisessiota. Sirpaleet tuovat onnea, mutta minä hankin mieluummin onneni muutoin.

70