F.A. Premier League Stars (PSone) – Tämä laji myy

EA Sports on päättänyt, että on taas aika julkaista uusi jalkapallopeli. Peli ei ole FIFA 2000, vaan vasta lämmittelyä sitä varten. Kohteena on tällä kertaa Englannin valioliiga.

Englannin valioliiga alkoi juuri ja EA tarjoaa mahdollisuuden pelata sitä päivitetyillä joukkueilla. Pelissä on lähes kaikki liigan pelaajat. Mukaan on löydetty myös Liverpoolin Sami Hyypiä, jonka nimikin on ä-pisteitä myöten kirjoitettu oikein. Mikael Forsell taas loistaa poissaolollaan.

Periaatteessa FAPL Stars on FIFA 99:n jatko-osa eli FIFA 99:n pohjalta lokalisoitu jalkapallopeli, josta ilmestyy Italiaan, Saksaan ja Ranskaan omat versionsa. Suomessa myytävänä on brittiläisten valioliigamalli. Miksiköhän mukaan ei ole voitu ottaa vaikka Englannin alempien divisioonien joukkueita? Jonkun rupusakin nostaminen valioliigaan ja sen pärjääminen siellä olisi tuonut peliin lisää haastetta.

Tähdet, tähdet

Pelintekijöiden suurin ja samalla typerin idea on pelaajien kymmentä eri taitoa kuvaavat tähdet. Miesten taidot vaihtelevat yhdestä pronssitähdestä viiteen kultaiseen tähteen. Hyvät pelaajat ovat tietysti parempia kuin rivimiehet ja arvot vastaavat kutakuinkin oikeita taitoja.

Ei tässä mitään, mutta minkäköhän aineen vaikutuksen alaisina tekijät ovat keksineet, että pelaajien taitoa pystyy kohottamaan paremmaksi? On täysin älytöntä, että paikallisen rivimiehen John Doen voi kehittää paremmaksi kuin David Beckhamin tai Michael Owenin.

Tähtiä ostetaan lisää rahatähdillä, joita saa voitetuista otteluista, maalinteosta ja muusta sellaisesta. Tähtiä voi käyttää myös siirtomarkkinoilla, joka paremmin toteutettuna olisi lisännyt koko pelin mielenkiintoa. Vaihdossa pitää antaa omasta joukkueesta saman paikan pelaaja kuin ostettavakin on ja tietenkin rahaa, eli tähtiä. On kuitenkin aivan sama, antaako vaihdossa hyvän pelaajan, vai jonkun turhan vaihtopenkin kuluttajan.

Positiivista on, että siirtolistalta löytyy muitakin kuin vain Englannissa pelaavia miehiä. Kiusallisista tähdistä pääsee eroon vain tekemällä itse sarjansa, johon voi valita kaikki joukkueet, mutta cup-ottelut jäävät tällöin pois.

Parempi pelattavuus

Pelissä on kolme eri mahdollisuutta pelata: ystävyysottelut, kausi tai itsetehty kausi. Lisäksi on harjoittelumahdollisuus, joka on jostain syystä paljon suppeampi kuin FIFA 99:ssä. Esimerkiksi vapaapotkuharjoitukset on jätetty pois.

Kontrolleja on yksinkertaistettu, enää ei ole niin paljon monimutkaisia näppäinyhdistelmiä. Kikkoja on vähennetty ja ilmankin pärjää. Juoksunappia ei tarvitse enää naputtaa. Kun sitä pitää pohjassa niin ruudun nurkkaan ilmestyy mittari, joka kertoo paljonko voi vielä spurtata. Jos palkin käyttää loppuun, se ei palaudu heti takaisin maksimiinsa.

Maalien teko on vaikeampaa kuin FIFA 99:ssä. Potkaisussa ruutuun tulee palkki, josta näkee vedon voiman ja tarkkuuden. Jos palkin pystyy pysäyttämään sen ollessa oranssi, maali syntyy varmemmin. Jos palkki taas menee punaiselle, veto lähtee taivaan tuuliin. Ottelujen tulokset vaikuttivat oikeilta ja suurin osa ajasta menee keskialueella tilanteiden rakentamiseen.

Sivurajaheittoja, kulma- ja vapaapotkuja on yksinkertaistettu. Sivurajoissa valitaan vain mies, jolle pallo heitetään ja liikutetaan hänet sopivaan paikkaan. Erikoistilannepotkut suunnataan siirtämällä potkaisijaa pallon takana ja potkaistaan halutulla voimakkuudella. Tämä nopeuttaa peliä, kun ei tarvitse suuremmin sihtailla.

Vapaapotkuja myös tuomitaan enemmän kuin ennen, jopa koneelle. Muutenkin tuntuu siltä, että koneelle on samat säännöt kuin pelaajallekin. FIFA 99:ssä kun koneen etuoikeuden saivat joskus sapen kiehumaan.

Pelaajat tietenkin väsyvät ja heidän kuntonsa näkyy prosentteina ruudun alalaidassa. Tämä on hyvä uudistus. Nyt näkee ilman valikkoselailua, kuka kannattaa vaihtaa pois kentältä. Jos käyttää samoja pelaajia jokaisessa pelissä, mittari ei automaattisesti palaudu täyteen sataan prosenttiin.

Peleistä ja kestävyydestä riippuen pelaajan aloituskunto voi olla vaikka vain 70 prosenttia. Silloin on hyvä miettiä, antaako tähtipelaajan levätä ja yrittää menestyä vaihtomiehillä, vai luottaako supertähteen puolikuntoisenakin.

Pelin kamerakulmat ovat hieman muuttuneet FIFA 99:stä. Kerrankin kameran saa niin korkealle, että voi edes vähän katsoa kenelle syöttää ja kuinka paljon miehiä puolustuksesta tulee vastaan. Pystysuuntaan kenttää ei jostain syystä saa käännettyä ja kamera heilahtelee välillä oudosti, mutta siihenkin tottuu.

Mitä vielä

FAPL Stars sisältää paljon hyvää, mutta myös huonoa. Pelin kontrollit ovat hyvät. Selostus on ihan kelvollinen. Vaikutelma muistuttaa ihan oikeaa jalkapalloa, mikä sekin on jo sinällään hyvä suoritus. Jos tyytyy siihen, että pelissä on vain 20 joukkuetta ja niillä uskoo pärjäävänsä, eivätkä tähdet häiritse, on peli kokeilun arvoinen. Jos taas haluaa enemmän joukkueita ja pelaajia, on FIFA 99 parempi vaihtoehto.

Pistää vain miettimään, koska tämä jalkapallolla rahastaminen loppuu. Viime vuonna kolme peliä ja tänä vuonna tämä ja lisää seuraa. Pelin mukana tuli lehtinen, jossa mainostettiin marraskuussa ilmestyvää FIFA 2000:tta. Kuinka paljon uudistuksia, jotka voisivat olla tässä pelissä, onkin vasta siinä? Aika näyttää.

82