Family Ski (Wii) – Ura alamäessä

Harvoin pelkkä nettiosoitteen näkeminen saa innostumaan pelistä. Weski Patrol ennakoi siivousropea alipalkattuna maahanmuuttajana, mutta sainkin laskettelua.

Family Ski keskittyy puhtaasti lasketteluun ja mikäpä siinä, kyllähän se riittää aiheeksi. Peli ei sisällä lisenssoituja huippuja, ei rinteinä eikä hiihtäjinä, sillä pelisankareina ovat ydinperheen jäsenet.

Yksin pelatessa lasketellaan mäkiä omaan rauhalliseen tahtiin (yllätys!) ja keskustellaan rinteessä olevien hahmojen kanssa. Nämä antavat tehtäviä, esimerkiksi haastavat pujottelu- tai temppukilpailuun tai pyytävät etsimään rinteestä kadonneita lasketteluvälineitä ja ihmisiä. Lisäksi itsensä voi valokuvauttaa tai etsiä piiloutuneita ihmisiä annettujen vihjeiden avulla.

Tehtävät eivät ole niin tylsiä kuin ensi alkuun kuulostaa, mutta pidemmän päälle ne alkavat toistaa itseään. Hanttihommia suorittamalla voi kerätä tähtipisteitä ja avata uusia hienompia varusteita. Laskettelurinteissä on kiitettävä määrä eri vaikeustasoja, joten haasteet eivät aivan heti lopu kesken.

Havuja perkele

Family Ski on ainoa peli, joka toistaiseksi hyödyntää tasapainolautaa (tulee Wii Fit -pelin mukana). Peliä voi tietysti pelata pelkällä Nunchakulla ja kapulalla, mutta laudan kanssa laskettelu on hauskempaa ja tuntuu aidommalta. Jos käytössä on lauta, niin silloin ohjaimet ovat ikään kuin sauvat ja tasapainolauta sukset. Varaamalla painoa oikealle, laskettelija kaartaa oikealle.

Kuulostaa luontevalta ja helpolta, mutta kesti tunti pari ennen kuin pääsin täysin sinuiksi ohjauksen kanssa, ja senkin jälkeen jäi tunne, että tasapainolauta on turhan herkkä. Vähänkin liian kova painonsiirto jalalta toiselle ja Mii-ukko kanttasi jarrutukseen, mikä ärsytti etenkin aikarajoitteisissa tehtävissä. Tästä huolimatta peliä oli paljon miellyttävämpi pelata laudalla, sillä ilman sitä laskettelussa ei ollut oikein mitään fiilistä. Valitettavasti lautaa ei voi käyttää moninpelissä, vaan se on varattu ainoastaan yksinpeliin. Hieman yllätti, ettei edes kahden laudan pelaamista tueta.

Loska pilasi päivän

Moninpelissä voi kilvoitella perheenjäseniään vastaan muun muassa pujottelussa, nopeuslaskussa ja hypyissä. Kilpailut ovat nopeita ja vaihtelevia, mutta niistä puuttuu hauskuus- ja jännityselementti, joka on läsnä esimerkiksi Wii Sportsissa tai Wariowaressa. Koska kontrolleja ei opi intuitiivisesti muutamassa minuutissa, ensimmäiset kilpailut menevät aivan H. Moilasena. Siksi en oikein voi suositella Family Skitä illanviettopeliksi Wii-ummikoiden kanssa.

Mainittakoon erikseen, että kimppatestiryhmä koostui neljästä karskista uroosta, jotka odottivat vapaapainitapahtuman alkamista. Sillä saattoi olla osuutensa nuivaan vastaanottoon, mutta eipä kokemus parantunut yksinkään pelatessa. Lasten kanssa en valitettavasti ehtinyt peliä kokeilla. Veikkauksena pikku-ihmisten kanssa peli voi olla huomattavasti kivempaa, ainakin, jos ei ole tarvetta kilpailla vaan viettää vain aikaa yhdessä. Family Ski on myös kohtuullinen opetuspeli, sillä pelin laskettelukoulu-osuudessa käydään läpi kaikki laskettelun perusasiat sivunousuista auraamiseen.

Family Skissä on hyvä perusidea ja ihan mukiinmenevä toteutus. En missään vaiheessa tuntenut vauhdin hurmaa tai laskettelun iloa, en edes tasapainolaudan kanssa. Vähän tuntuu siltä, että peli on pyritty saamaan markkinoille mahdollisimman nopeasti, jotta tasapainolaudalle olisi jotain muutakin käyttöä kuin joogaaminen Wii Fitillä. Mutta tämä ei ole se peli, jonka vuoksi tasapainolautaa pidetään sadan vuoden päästä 2000-luvun yhtenä tärkeimmistä keksinnöistä. Se peli kytee luultavasti vielä jonkun hullun pelisuunnittelijan aivopoimuissa. Ja toivon mukaan ilmestyy lähitulevaisuudessa.

70

Lisää aiheesta