Fantavision (PS2) – Pyroteknikko iskee

Jokainen tietää kuinka raketit lässähtävät telkkarista katsottuna värittömäksi anti-ilotteluksi, joten tuntuu käsittämättömältä, että joku on halunnut vääntää aiheesta pelin. Ideapisteitä ropisee kyllä vinot pinot, mutta mahtaako pelaaminen kiinnostaa uteliaisuuden tultua tyydytetyksi?

Fantavision on PlayStation 2:n ensimmäinen puzzlepeli ja varmasti ensimmäisiä pelejä ilotulituksesta koko historiassa. Toisin kuin voisi arvata, pelaaja ei valitse millaisia raketteja milloinkin ilmoille lennähtää. Peli työntää automaattisesti taivaalle raketinaihioita ja tehtävänä on ensin aktivoida, sitten räjäyttää ne sopivaksi katsomallaan hetkellä. Mielivaltaisesti tätä ei pysty tekemään, vaan vähintään kolme samanväristä ilotulitetta on oltava aktivoituna, ennen kuin ne saa räjäytettyä taivaalle loistamaan. Kukin raketinaihio pysyy hengissä vain tietyn ajan, jonka jälkeen ruutuun ilmestyy teksti "miss" merkiksi hukkaanheitetystä raketista.

Sinisten, punaisten ja vihreitten perusrakettien lisäksi on sateenkaariraketteja, jotka voi aktivoida minkä tahansa värisen raketin seuralaiseksi. Ilmoille singahtaa ajoittain myös erikoisraketteja, jotka ensimmäisellä räjäytyksellä hajoavat vasta osasiksi ja toisella yrittämällä viimein leviävät kunnolla taivaanlaelle.

Loputtomiin raketteja ei tietenkään voi räjäytellä, vaan peli loppuu kun tarpeeksi monta aihiota on päässyt karkuun pyroteknikon hyppysistä, mutta missejä saa tulla kuitenkin melkomoinen määrä ennen kuin hupi loppuu. Ruudulla näkyy energiapylväs, josta tilannettaan voi myös seurata.

Pisteitä ja psykedeliaa

Starmine-nimiset bonusoisiot ovat pisteiden keruuta varten. Niihin pääsee paukuttelemaan kun on onnistunut keräämään kahdeksan tähteä rakettien räjäyttelyn lomassa. Peli jakaa ajoittain myös lisäenergiaa ja bonuspisteitä.

Peruspelin lisäksi taitojaan voi koetella chain-pelissä, jossa ideana on räjäyttää mahdollisimman monta rakettia perä perää. Lisäksi pelaajan päästyä peruspelin kertaalleen läpi avautuu valikkoon extra-peli. Ikävä kyllä uutta on vain tiukempi vaikeustaso, kentät kun ovat samoja kuin peruspelissä. Extra2-kentät odottavat sitten sitä ihmettä, että joku jaksaisi vääntää läpi extra1-kentät.

Pelaaja voi halutessaan katsella komeimmat ilotulituksensa uusintoina. Jos tämäkään ei riitä, voi erilaisilla efekteillä luoda tekeleestään jos jonkinlaisia psykedeelisiä räjähdyksiä ruudulle. Peli tallentaa myös piste-ennätykset.

Kaunis mutta köyhä

Fantavision on silmiähivelevän kaunis peli. Rakettien taustalle on suunniteltu ja piirretty toinen toistaan upeampia öisiä suurkaupunkeja, avaruuden näkymiä ja sci-fi-planeettoja. Ammuskelun tuoksinassa niiden ihaileminen tahtoo jäädä taka-alalle, mutta kaverin pelaamista katsellessa raketit unohtuvat taustan eteerisiä kuvia ihalillessa. Rakettien leimahdukset eivät ole yhtä kauniita kuin taustamaisemat, mutta eivät aiheuta pettymystäkään. Fantavisionin musiikki tuo mieleen lähinnä ruotsinlaivat ja niiden hissimuzakin. Jostakin syystä se ei kuitenkaan ärsytä vaan huvittaa.

Ensimmäinen pelikerta on kaoottinen. Raketteja työntyy taivaalle tiuhaan tahtiin eikä silmä hahmota missä järjestyksessä sormi naputtaa raketit räjähdysvalmiiksi. Joka tapauksessa taivas loimottaa kaikissa sateenkaaren väreissä ja ilmassa on vähintäänkin vuosituhannen vaihtumisen tuntua. Peli etenee sujuvasti vaikkei ymmärrystä tai hallinnan tuntua synnykään.

Varsin nopeasti Fantavision alkaa kuitenkin hahmottua ja kaaos asettuu rutiiniksi. Raketteja oppii keräämään järjestyksessä ja menossa ehtii jopa mietiä miten toimia seuraavaksi. Kentät sujahtavat läpi ilman suuria henkisiä tai ruumiillisia ponnisteluja. Etenemisstrategian oppii illassa parissa ja näppäimien naputtelu sujuu sulavasti vieläkin nopeammin.

Harmillisinta Fantavisionissa on pelillinen köyhyys. Rakettien poksuttelun oppii riittävän hyvin jopa japaninkielisin ohjein (lue: ilman ohjeitten katsomista) ja pelissä etenee pienellä vaivalla loppuun saakka. Uuden peli-idean lisäksi muuta jännittävää ei ole. Chain-peli ja extra-kentätkin ovat vain vanhan kertausta. Kenties Fantavision sopiikin parhaiten perheen pienimmille, jotka saavat oivaa sorminäppäryysharjoitusta raketteja jahdatessaan.

60