F.E.A.R. Files (Xbox 360, PC) – P.E.L.K.O. on aseeni

Kärsitkö liiasta pirteydestä? Nappaa Väiskin lihatiskiltä P.E.L.K.O.-filee ja olosi on taas ihanan kaamosmasentunut.

F.E.A.R.in lisäosat Extraction Point ja Perseus Mandate on paketoitu näppärästi yksiin kuoriin, joka tottelee nimeä F.E.A.R. Files. Lisärit eivät vaadi emopeliä toimiakseen, mutta juonen seuraaminen helpottuu, mikäli pari vuotta vanha F.E.A.R. (Pelit 11/05, 91 pistettä) on tuttu.

Lisärit käyttävät alkuperäistä moottoria, mikä selittää hieman vanhahtavan grafiikan. Meno on sujuvaa räiskintää, jossa tutut konekiväärit, lihansulattajat ja penetraattorit laulavat. Tekoäly on keskimääräistä älykkäämpää ja tappavampaa, minkä vuoksi sankarilla on hypernopeat refleksit, joilla ajan voi hidastaa hetkeksi.

Noutopisteen tyttö

Extraction Point mitätöi F.E.A.R.in hienon lopetuksen ja aloittaa kylmästi siitä mihin emopelissä jäätiin. Pöhköilyt eivät jää tähän, sillä Fettelin johtama klooniarmeija herää horroksestaan, ja pikkutyttö Alma jatkaa verisiä pelotteluleikkejään.

Juonisekoilun lisäksi tyrkyllä on tuttua räiskintää shokkiefekteillä ryyditettynä. Tiukkaa toimintaa seuraa tyypillisesti hengähdystauko, jonka aikana parannetaan varusteita. Hiljaisten hetkien aikana tunnelma on todella hyytävä ja nurkan takaa pomppaavat kummajaiset saavat sydämen tykyttämään.

Extraction Pointissa on kolme asetta, joilla pääsee murhaamaan paria ennen näkemätöntä vihollistyyppiä. Type-12-laserkivääri leikkaa replikantit halki poikki pinoon, kun lyijyä sylkevä TG-2A-minigun tekee vastustajista edamia. Hauskin leluista on automaattinen konekivääripesäke, joka tarttuu vaikka ovenpieleen ja suolaa kaikkia lähelle yrittäviä klooneja.

Viiteen episodiin jaettu Extraction Point on kaluttu läpi parissa illassa. Harmittavasti adrenaliinin täyttämä toiminta puhkeaa kukkaan vasta aivan lopussa. Ennen hengästyttävää loppurutistusta takana on aivan liian monta tuntia rutiininomaista präiskyttelyä. Myös varsinainen loppuratkaisu jättää ikävästi juonen levälleen ja aiheuttaa lähinnä ärtymystä.

Toinen näkökulma

Perseus Mandate ei jatka puoliväkisin venytettyä tarinaa, vaan kertoo emopelin tapahtumat toisen F.E.A.R.-tiedustelupartion silmin. Toimintaan hypätään mukaan originaalin puolessa välissä, jossa hämärähommia puuhastelevan ATC:n turvamiehet käyvät F.E.A.R.-joukkojen kimppuun.

Tiedustelupartio huomaa, että taistelussa on mukana kolmaskin osapuoli. Paremmilla aseilla varustetut nightcrawlerit ovat perusmokkereita kovempi vastus, minkä lisäksi eliittiversiot osaavat saman ajanhidastuskikan kuin sankari. Näiden janttereiden lahtaaminen on vähän liiankin hankalaa.

Helpotusta taistoon tuo uusi setti aseita. Yösaalistajien käytössä oleva VES-rynkky on punaisella tähtäimellä varustettu jokapaikan höylä. K3-Bt-kranunheittimellä kellistyy isompikin taistelurobotti, kun LP4-salamapyssy soveltuu lähinnä lähitaisteluun ihmisvastustajia vastaan.

Mandaatti keskittyy alussa enemmän räiskimiseen kuin pelotteluun. Loppupuolella mörkövaihde pistetään silmään ja karmeat kiljaisut täyttävät olohuoneen. Vaikka en pelästy kovin helposti, ihoni meni mukavasti sianlihalle muutamassa säikyttelykohdassa.

Mandaatissa riittää kaluttavaa noin kahdeksaksi tunniksi. Juonta en pääse kehumaan, mutta tykkäsin siitä, että tekoäly ei ollut helppoa teuraslihaa vaan osoitti tervettä itsesuojeluvaistoa. Minulle Perseus upposi himpun verran Extraction Pointia paremmin, mutta silti molemmat lisälevyt jäivät auttamatta emopelin varjoon.

* * * * * *

PeeCeus Mandate

F.E.A.R.issa on yksi hyvä juttu: PC-räiskinnän ehkäpä paras tulitaistelutoteutus. Viholliset ovat poikkeuksellisen älykkäitä, konetuliaseiden jylinässä ympäristöä hajoaa, pöly täyttää ilman ja ajanhidastuksella saa aikaiseksi esteettisesti tyydyttäviä tappoja.

Ja siinä se. Jotkut ihmiset vaan eivät opi, vaikka samaa asiaa on jankutettu sadoissa arvosteluissa. Jo kolmannen kerran lahdataan Half-Life 2:n ylijäämäsotilaita ahdistavan tylsissä, miljoonaan kertaan nähdyissä ympäristöissä ja ilman kunnon skriptattua kummitusjunameininkiä. Ennen lopun parempaa menoa pelin aneeminen keskinkertaisuus vain masentaa, varsinkin kun grafiikkakin on jäänyt inflaation jalkoihin. F.E.A.R. no more!

Nnirvi

75

76