Feeble Files – Keisari valvoo kaikkea

Universumi on iso paikka, jota johtaa kaikkien kovasti rakastama armoitettu yhtiöpäällikkö OmniBrain. Jos olet toista mieltä, politrukit pitävät sinusta kyllä huolen. Kansalaisten elämä on päällisin puolin mukavaa, mutta pinnan alla kytee kapina OmniBrainia vastaan.

Peltokuvioilla Maan naurettavia nisäkkäitä työkseen pelotteleva Feeble sotkeutuu tahtomattaan vastarintaliikkeen juoniin, kun hän työmatkallaan aiheuttaa pienen onnettomuuden. Moinen huolimattomuus ei ole suvaittavissa, ja Feeble joutuu pitkän ei-toivottujen kansalaisten listan jatkoksi. Itse hän ei tietenkään tiedä olevansa lainsuojaton.

Mustana, kiitos

Feeble Files on paremmin Simon the Sorcerereistaan tunnetun Adventure Softin uusin seikkailu. Fantasian sijasta tällä kertaa kohelletaan scifi-henkisesti avaruudessa, mutta tuttu huumori on tallella. Feeblen vitsit painottuvat enemmän mustaan huumoriin. Hyvä esimerkki ovat HappyBotit, robotit, jotka pitävät huolen siitä, että kansalaiset ovat iloisia. Jos hymy ei ole aitoa, päästetään onneton nyyhkijä tuskistaan. Kaikilla on siis parempi olla mukavaa OmniBrainin heille luomassa yhtiöparatiisissa.

Avaruusseikkailut ovat aina kiehtovia, ja etenkin alkupuolellaan Feeble Files onnistuu herättämään juuri sopivia viboja. Feeble voi vierailla useissa eri paikoissa kotilinnunradallansa, ja tuntemattoman tutkiminen on hetken hauskaa. Pitemmälle päästessä peli kuitenkin juurtuu liikaa paikoilleen, ja siihen iskee hieman seesteinen tunnelma. Hitaissakin kohdissa vitsit jaksavat kuitenkin huvittaa. Yhdessä parhaista kohtauksista naureskellaan osuvasti Star Trek: The Next Generationin jaksolle, jossa kapteeni Picard istuu cardassialaisten kidutettavana. Näkyvien sormien lukumäärä on elämän ja kuoleman kysymys.

Festina lente

Feebleä komennellaan vanhempaa Sierran systeemiä muistuttavalla hiirivetoisella käyttiksellä. Hiiren oikealla napilla selataan toimintapointterit, joita sitten käytetään vasemman napin painalluksella. Systeemi on muuten kätevä ja helppokäyttöinen, mutta esineiden kanssa räplääminen on ajoittain tuskaisen hankalaa. Inventaario ilmestyy esille ärsyttävällä viiveellä, sillä pakkoanimaatiossa sankari painaa ranteessaan olevaa tietokonetta h-i-t-a-a-s-t-i.

Esineiden käyttäminen maailmassa olevien kohteiden kanssa on erityisen hankalaa, sillä pelaajan täytyy ensin klikata kohdetta, sen jälkeen kutsua inventaario (madellen) esiin ja valita sieltä haluamansa tavara. Tämä häiritsee ärsyttävästi muuten onnistunutta kokonaisuutta.

Ongelmatasoltaan Feeble Files ei kuulu aivan helpoimpien joukkoon, mikä on vain hyvä asia. Tasaisin väliajoin eteen iskeytyy ongelmia, joiden ohitse ei tunnu olevan mitään kiertotietä. Tarpeeksi pitkän pähkäämisen jälkeen ratkaisu yleensä valkenee, vaikka odotusaika saattaakin olla tuskallista. Etenkin vankilasiirtolasta karkaaminen vaatii pitkää pinnaa.

Silmille Omni-yhteiskunnan katsastaminen on mukava kokemus. Vaikka peli on kokonaan renderoitu, on taiteessa onnistuttu välttämään liiallinen kliinisyys. Hahmot ovat vähän outoja, mutta silti onnistuneita. Ulkoasulla on kuitenkin hintansa, ja se on hitaus. Nykivä ruudunpäivitys keikkuu häiritsevän rajamailla nopeallakin pentiumilla. Syynä ei voi olla muu kuin laiska ohjelmointi, sillä mitään erityisen raskasta ruudulla ei tapahdu. Äänipuoleltaan peli on melko vaatimaton. Musiikkia on mukana vähän, eikä tehosteillakaan juhlita. Välillä keskustelut venyvät väsyttävästi täältä iäisyyteen.

Feeble Filesin suurimmat viat ovat käyttispuolella, mutta hankalan kuoren alla asuu muuten onnistunut ja hauska seikkailu. Musta huumori naurattaa ja haastavat ongelmat pitävät pelaajan Omni-yhteiskunnan pauloissa. Jos sietää muutamia ärsyttäviä suunnittelumokia, tarjoaa Feeble Files seikkailuhupia pitemmäksikin aikaa.

78