FIFA 11 (Xbox 360) – Tolppien välissä

Maalivahtien sanotaan olevan joukkuelajiin eksyneitä yksilöurheilijoita. FIFA 11 osoittaa väittämän todeksi.

FIFA 11:ssä kuka tahansa pääsee maalivahdiksi, jos vain kantti kestää. Kyyti on kovaa täydessä 22 pelaajan moninpelissä, jos päästää helpon osuman.

FIFA 11 mallintaa osuvasti veskarin yksinäistä ja epäkiitollista arkea. Virheisiin ei ole varaa, mutta voiton hetkellä hyökkääjät korjaavat kunnian. Virtuaalitorjuminen vaatii vahvaa veskarin kutsumusta, sillä tekemisen puute iskee herkästi maalilla seisoskellessa. Onneksi pelitapahtumiin voi osallistua myös karjumalla ohjeita joukkuekavereille ja rooli on huipputärkeä. Viime hetken huipputorjunnalla turvattu vierasvoitto Saksasta nostatti miltei tipan linssiin.

Maalissa pelaaminen eroaa tyystin kenttäpelaajan roolista. Kassari sijoittuu vasemmalla tatilla ja heittäytyy oikealla. Turvana on tukku apuvälineitä, sillä veskarin voi käskeä ryntäämään maaliltaan keskityspallolle, syöksymään kärkimiehen jalkoihin tai sijoittumaan optimikohtaan vain napin painalluksella. Kone avustaa myös lähitorjunnoissa ja ennakoi pallon lentorataa.

Torjuminen perustuu ajoitukseen, sijoittumiseen ja rautaisiin reflekseihin. Maalin taakse sijoitettu kamera avaa onneksi hyvän näkymän pelitilanteisiin. Laukauksiin täytyy reagoida nopeasti eikä vastaantuloissa ehdi empiä. Keskityksiä en onnistunut kertaakaan liimaamaan hyppysiini, hätäisiä ulostulojani seurasi aina vielä hätäisempi nyrkkeily-yritys. Joskus osuin, yleensä en.

Persoonat esiin

FIFA 11 mallintaa pelaajien persoonalliset ominaisuudet, sillä habitus ja taitotaso ovat esikuvilleen hämmästyttävän uskollisia. Kehu koskee vain suurten liigojen pelaajia. Mitä alemmalle sarjatasolle mennään, sitä tasaisemmin äijät muuttuvat harmaaksi massaksi.

Futareille on ominaisuuksia kliinisestä viimeistelijästä taitavaan taklaajaan. Lionel Messin kaltaisilla tähdillä erikoiskykyjä on pitkä liuta, kun Huuhkajien yleisin ominaisuus on lasisääri. Fyysinen olemus vaikuttaa selvästi pelitilanteisiin: kaksimetrinen Peter Crouch ei kesytä palloa jaloillaan yhtä sulavasti kuin 170-senttinen Wesley Sneijder.

Pelaajatyyppien kirjo ei ole totta vain ominaisuuslistoilla, sillä taitoerot näkyvät myös viheriöllä. Vahvat taklaajat ryöstävät pallon varmemmin kuin rivimiehet. Pallojonglöörit venyvät akrobaattisiin haltuunottoihin ja pitävät nahkakuulan koukussa ahdistettuna. Viheriölle muodostuu epätasaisia taistelupareja, kun eritasoiset tai -kokoiset äijät ottavat yhteen. Pelitasapaino ei kärsi, sillä yhtäkään erikoiskykyä ei ole vedetty överiksi.

Tekoälyä vastaan huomaa myös vastustajien tasohaitarin laajentumisena. Tähtiä vilisevät huippujoukkueet pelaavat parempaa futista kuin häntäpään rupusakit eikä kausipelin kansallisissa cupeissa törmää näppärää lyhytsyöttöpeliä jauhaviin aladivarijengeihin.

Jumalainen käsivirhe

Syöttöpeli on yksi kauden teemoista. Aiempaa hitaamman pelitempon ansiosta laajaa syöttövalikoimaa pääsee hyödyntämään entistä monipuolisemmin. Syöttönapin painalluksen kesto vaikuttaa myös koneen avustamien passien voimakkuuteen, joten syöttöjä ei voi ketjuttaa puolihuolimattomasti naputellen. Äijien taidoilla pitäisi kuulemma olla vaikutuksensa myös syöttötarkkuuteen, mutta manuaaliasetuksilla en huomannut merkittävää eroa entiseen.

Tempon hidastuminen ei helpota liiaksi maalipaikkojen rakentelua, mistä pitää huolen tekoälyn tiivistynyt puolustuspeli. Konepakit eivät pelaa itseään helposti ulos tilanteista, joten pystyjuoksun ja roikkusyötön yhdistelmällä ei ole entistä tehoa. Vastustajan tiiviin pakan joutuu hajottamaan maltillisella syöttöruletilla ennen ratkaisevaa siirtoa. Tekoäly hyökkää aiempaa monipuolisemmin, mutta viimeistelijänä se on suorastaan surkea. Edes koneen vapaapotkut eivät uppoa entiseen malliin.

Tärkeimpien uudistusten kyytipojiksi FIFA 11 esittelee nipun pienempiä. Kaksinkamppailuja on paranneltu entisestään, sillä pallonriistoa voi yrittää mistä suunnasta tahansa. Analogisen kiihdytysnapin ansiosta futarin vauhtia pystyy säätelemään aiempaa tarkemmin, mikä vaikuttaa myös äijien rasitukseen. Tekoälyveskarit eivät enää seuraa pelkästään katseellaan rankkarialueella pomppivia irtopalloja eivätkä imuroi löysiä nostoja selkänsä taakse.

Kauden heikoin keksintö on käsivirhe, josta tuomitaan naurettavan paljon rangaistuspotkuja. Homma toimii vielä keskialueella, mutta rangaistusalueella peli muuttuu koripalloksi. Onneksi käsivirheen saa käännettyä off-asentoon.

Ura urkenee

Uramoodi on laitettu kokonaan uusiksi. Vanhoista tutuista ovat mukana perinteinen kausipeli ja oman suojatin kehitykseen keskittyvä Be a Pro. Uudessa pelimuodossa hoidetaan pelaajamanagerin tehtäviä, joihin kuuluvat pelaaminen, taktiikkapalaverit ja sopimusneuvottelut. Pelaajamanageri saa valita, ohjaako viheriöllä vain itseään vai koko joukkuetta.

Kausipelin sopimusneuvottelut ovat uskottavia, sillä tarjouksen hylännyt seura ehdottaa paluuviestissä sopivaa kauppasummaa. Loukkaantumisherkät äijät saattavat painua kuukausiksi lasarettiin, johon johtokunta reagoi kasvattamalla siirtokassaa. Tiuhaan päivittyvät uutiset kartoittavat kilpailevien joukkueiden siirto- ja loukkaantumistilanteita, ja jopa muiden liigojen tuloksia pääsee selaamaan.

Be a Pro kestää neljän vuoden sijaan ruhtinaalliset viisitoista kautta, ja liigasavottaa piristävät myös cup-ottelut. Suurin riesa on joukkuetoverien tekoälyttömyys, sillä kone pelaa vastustajana järkevämmin kuin pelikaverina. Äijät eivät malta rakentaa peliä huolellisesti vaan puskevat päin lähintä vastustajaa. Veskarina uraa luodessa ärsytti valmentajan nuiva palaute, joka perustui huonoon otteluarvosanaan. Maalilla on aika vaikea loistaa, jos vastustaja ei lauo kertaakaan.

Keskeneräisen arvosteluversion uramoodi kärsi lukuisista bugeista. Kausipelissä äijät jaksoivat väsymättä pelata ottelusta ja viikosta toiseen. Be a Prossa valmentaja ihmetteli vaisuja otteitani ja uhkasi myynnillä, vaikka tulin jatkuvasti valituksi kentän parhaaksi. Toivottavasti ongelmat eivät jääneet myyntiversioon kuten FIFA 10:ssä.

Yhdestoista hetki

Yli kolmenkymmenen lisensoidun liigan kavalkadiin on kelpuutettu uutena Venäjän pääsarja, muttei vieläkään Veikkausliigaa. Verkossa saa sentään väsätä omia joukkueita, joilla voi pelata niin harjoitusmatseja kuin turnauksia. Joukkueelleen valitaan jopa sisääntulomusiikki ja kannustushuudot. Huippuhetkensä voi tallentaa koneelle kavereille brassailua varten.

FIFA 11 on kausipäivitys parhaasta päästä, vaikka veskarina hääriminen ei nappaisi. EA on selvästi kuunnellut asiakkaitaan, sillä FIFA 11 hienosäätää oikeita asioita. Uudistusten myötä meno viheriöllä on viime kautta sulavampaa, uskottavampaa ja palkitsevampaa.

70