FIFA 12 (PS3) – Puolustuksen puheenvuoro

Tiivis joukkuepuolustus on keskeinen ainesosa Barcelonan menestysreseptissä. FIFA 12 ottaa mestarien mestarista mallia.

FIFA 12 remontoi puolustuspeliä heilauttamalla punaista korttia edellisversioita dominoineelle prässinapille. Uudet kontrollit kannustavat aiempaa taktisempaan puolustamiseen, joka nojaa tiimityön voimaan.

Nykysysteemillä pakki yrittää peittää syöttölinjoja jättäen aloitteen vastustajalle. Mikäli haluaa vartioida boksin sisällä keskitystä odottavaa hyökkääjää, pelikaverin voi käskeä päällystakiksi pallolliselle äijälle.

Varjostusnapilla puolustuksesta muodostuu oikeaoppinen linja, jossa puolustusryhmitys seuraa pallon kulkua. Messin tai Ronaldon kaltaisille kuljetusliikkeille voi puolestaan laittaa kaksi päällystakkia ilman, että kumpikaan pakeista ryntää saman tien ulos tilanteesta.

Uusi prässinappi ei ole entisen veroinen, sillä ryöstöyritykset on ajoitettava yhtä tarkasti kuin liukutaklaukset. Yli-innokkaan prässääjän kohtalona on katsella hyökkääjän perävaloja, joten prässinappia uskaltaa hipelöidä lähinnä keskialueella. Karkulaista voi yrittää horjuttaa käyttämällä käsijarrua, mutta paidasta repimisestä ja tönimisestä palkitaan herkästi varoituksella.

Uudistusten myötä puolustus- ja hyökkäyspeli ovat aiempaa paremmin tasapainossa. Nahkakuulan voittaminen takaisin tekoälyltä ei käy pelkällä napinpainalluksella, mikä tekee puolustamisesta entistä palkitsevampaa ja autenttisempaa.

Käytä päätä

Maltillinen puolustusote tulee tarpeeseen, sillä kone on tehostanut pelinrakenteluaan. Taitavasti palloa liikutteleva tekoäly ei puske enää ensimmäiseen vastustajaan vaan hoksaa siirtää tarvittaessa myös alaspäin. Äijien taidot vaikuttavat entistä selvemmin vastustajien kykyyn avata puolustuksia. Esimerkiksi Xavi jakelee millimetrin tarkkoja 40-metrisiä läpisyöttöjä, jollaisista Suomen maajoukkuemiehet näkevät vain märkiä unia.

Varjostusnappi ei ole puolustuksessa oikotie onneen, sillä kone osaa etenkin laidassa harhautella itselleen tarvittavan syöttötilan. Tekoäly on ilmiselvästi käynyt keskitysleirillä, sillä keskitykset dominoivat edelleen joukkueen kuin joukkueen pelinrakentelua. Poikkeuksen tekevät lähinnä Barcelona ja Arsenal, jotka yrittävät esikuvilleen uskollisesti kuljettaa pallon maaliin. Temppu onnistuu virtuaaliviheriölläkin vain Barcalta.

Parantuneen hyökkäyspelin vastapainoksi kone on luopunut keskialueen totaaliprässistään, ja jopa rankkarialueen tuntumassa ehtii hioa syöttökuvioita. Toverit tekevät itsensä aktiivisesti pelattaviksi, tulevat syöttöjä vastaan ja kurottavat epätarkkoihin passeihin. Pallottomat äijät toki eksyvät toisinaan typerästi toistensa juoksulinjoille, mutta hyökkäysalueella on silti aiempaa enemmän mahdollisuuksia hyödyntää FIFA-sarjan vahvuutta, monipuolista syöttelyä.

Viisastunutta tekoälyä voi säätää entisestään uusilla liukuvalikoilla. Muokattavissa on pitkälti toistakymmentä ominaisuutta, joista osan olisin siirtänyt taktiikkapöydän puolelle. En ymmärrä, miksi puolustuslinjan korkeutta tai laitapakkien nousuinnokkuutta pitää säädellä pelin asetuksista.

Sliderit auttavat parantamaan pelitasapainoa. Muokata voi esimerkiksi syöttö- ja vetotarkkuutta, veskarien torjuntakykyä ja äijien hakeutumista tyhjään tilaan. Manuaaliasetuksilla pelaavat saavat vihdoin säätää syöttö- ja vetomittarien täyttymisherkkyyttä. Koneen keskitysinnokkuutta ei voi harmillisesti suitsia, mutta onneksi pelikaverien vartiointiosaamista pystyy parantamaan.

Terve kuin Pukki

Hyökkäyspään harvoista uusista työkaluista merkittävin on kätevä harhautusoptio. Nahkakuulaa pystyy paikallaan käsittelemään aiempaa tarkemmilla kosketuksilla. Uudistuksen myötä isot kärkimiehet pystyvät esimerkiksi suojaamaan palloa pelatessaan hyökkäysalueella selkä maaliin päin. Keskikenttätaiturit voivat puolestaan tanssahdella nahkakuulan ympärillä etsiessään parasta syöttöväylää.

Tavalliset vartaloharhautukset ja nopeat suunnanmuutokset purevat aiempaa paremmin tekoälyyn. Äijien nopeus- ja kiihtyvyyserot tulevat myös selvästi esiin, joten alakerrassa on syytä sijoittua tarkasti. Nopeutta voi hyödyntää myös rajaheitoissa, jotka saa kiskaista ilman turhaa katkoa, mikäli pallo jää rajan tuntumaan pyörimään.

Uuden fysiikkamoottorin ansiosta kontaktitilanteet ovat uskottavia ja monipuolisia. Kotisohvalla tekee kipeää, kun vauhdilla pallosta ohi hyppäävän pakin olkapää kolahtaa vieressä päivystävän kärkimiehen ohimoon. Toisinaan tahattomat törmäykset aiheuttavat yllättäviä tilanteita. Wigan pääsi esimerkiksi rokottamaan Tottenhamiani läpiajosta, kun topparini lensi turvalleen jäätyään vahingossa hyökkääjän juoksulinjalle.

Virtuaalifutarit ovat loukkaantumisherkkyydestä päätellen samanlaisia lasinilkkoja kuin esikuvansa. Taklaustilanteesta pystyy usein päättelemään vamman syyn, mutta toisinaan äijät lakoavat nurmelle ilman kontaktia. Väsynyt futari saattaa esimerkiksi taittaa nilkkansa potkaistessaan palloa huonosta asennosta.

Mediapeli

Yksinäisen tärkeimmät pelimuodot ovat edelleen kausipeli ja oman suojatin kehitykseen keskittyvä Be a Pro. Ammattilaisuran luominen on mielekkäämpää kuin koskaan aiemmin, sillä tekoälyn edistysaskelien ansiosta pelitapahtumat muistuttavat jo oikeaa futista. Ihmetystä herätti vain se, että 19-vuotias tulokkaani käveli suoraan suurseuran avaukseen kulkematta reservijoukkueen kautta.

Kausipeli on mennyt suurin harppauksin eteenpäin. Manageri voi lähettää scoutteja eri puolille maailmaa seulomaan lupauksia nuorisoakatemiaan. Huolta on pidettävä myös kirjoilla olevista äijistä, sillä kilpailevat seurat häärivät hanakasti siirtomarkkinoilla. Luka Modricia riveihinsä havitelleen ManU:n paras tarjous oli 56 miljoonaa puntaa. En myynyt.

Media on vahvasti läsnä managerin arjessa. Ennen tärkeitä otteluita saa lehdistön välityksellä vähätellä vastustajaa, motivoida omaa joukkuettaan tai kehua tähtipelaajaansa. Herkkäsieluisista futareista on pidettävä huolta myös jakamalla tasaisesti peliaikaa tai vaihtopenkkiläiset alkavat itkeä kovaa kohtaloaan julkisuudessa.

Uudistunut puolustuspeli ja otteitaan kohentanut tekoäly paitsi muuttavat oleellisesti pelirutiineja myös vievät kokonaisuutta entistä autenttisempaan suuntaan. FIFA 12 kuuluu niihin harvoihin kausipäivityksiin, joita voi pitää pelisarjan merkkipaaluina.

87