FIFA 2000 (PSone) – Uusi vanha FIFA

Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji niin oikeassa elämässä kuin peliteollisuudessa. Yksi iäkkäimmistä ja maineikkaimmista pelisarjoista on FIFA.

Kun FIFA 99 oli varsin seurajoukkuepainotteinen, FIFA 2000 tarjoaa kaiken mahdollisen jalkapalloilusta. Tuttujen seura- ja maajoukkueiden lisäksi mukana on huippujoukkueita menneiltä vuosilta. Halukkaat pääsevät ohjaamaan vaikka vuoden 1970 Pelen Brasiliaa tai Bobby Charltonin vuoden 1966 Englantia. Lisenssin myötä pelissä on tietenkin pelkkiä oikeita pelaajia.

Suomalaisilla seurajoukkueilla ei pääse pelaamaan, vaikka useita kansallisia sarjoja onkin mukana. Pohjoismaista puuttuu vain Suomen ja Islannin liigat. Jostain syystä Suomen maajoukkuekaan ei ole mukana, vaikka yhtä ansioituneet Libanonin ja Singaporen joukkueet ovat valittavina.

Liigaa cuppia

Pelin pääturnaukset ovat maajoukkueilla MM-kisat ja seurajoukkueilla Mestareiden liiga. Pidempi vaihtoehto on pelata jonkun maan sarja. Pienimmissä liigoissa joukkueista löytyy eroja, eivätkä esimerkiksi kaikki Norjan liigan joukkueet ole suorituskyvyiltään samanlaisia. Sarjan lisäksi kaudessa pelataan myös cuppia ja Mestareiden liigaa, jos oma joukkue on sinne päässyt.

Mestareiden liigaan ei tarvitse enää karsia, ja valittavat joukkueet ovat samat, jotka pelaavat siinä tälläkin kaudella. Perinteinen UEFA-cup on myös mukana. Jos valmiit liigat ja cupit eivät kiinnosta, niitä voi tehdä itse. Cupin voi tehdä turnausmuotoiseksi, joten vaihtoehtoja riittää.

Harjoituksissa voi harjoitella mitä tahansa pelin osa-aluetta, kuten sivurajaheittoja, kulmapotkuja tai vapaapotkuja. Harjoitusotteluissa ei voi enää pelata ilman vastustajaa, vaan toisella puolella on vähintään seitsemän pelaajaa. FIFA 99:ssä tyhjällä kentällä oli hyvä harjoitella peruspelaamista, mutta nyt vastustaja vie pallon heti, jos kikkailee liikaa.

Taktiikkapuolella voi asetella pelaajat haluamaansa järjestykseen ja päättää, miten hyökkäävällä pelillä lähdetään liikkeelle. Jos ei keksi joukkueelle toimivaa taktiikkaa, aina voi siirtyä siirtomarkkinoille. Pelaajilla ei ole tahtoa vaan ne siirtyvät mihin vain, kunhan rahaa löytyy. Rahamäärä taas riippuu valitusta joukkueesta: mitä suurempi seura sen enemmän rahaa sillä on käytössään.

Tyhmät maalivahdit

Itse peliä on yksinkertaistettu. Erilaisia kikkoja on nyt huomattavasti vähemmän ja kaikki kaksoispainallukset on jätetty pois. Nappien toimintoja ei voi muuttaa, joten on tyydyttävä valmiina oleviin. Muuten kontrollit ovat suurin piirtein samat kuin FIFA 99:ssä. Pallon suojaukselle on oma nappinsa, mutta mitään hyötyä siitä ei tunnu olevan.

Vaikka pelikavereita ei näkisikään ruudulla, syöttöpeliä helpotetaan nuolisysteemillä. Kun pallo on pelaajan hallussa, näkyy vihreitä, keltaisia ja punaisia nuolia riippuen siitä, kuinka varma syöttö on. Syötöt napsahtavat aina suoraan kaverin jalkaan tai päähän. Tyhjään paikkaan ei voi syöttää, paitsi läpisyötöllä, jolla haetaan kärkkyvää kaveria puolustuslinjan takaa.

Taklauksia on kaksi: liukutaklaus ja vartalotaklaus. Vartalotaklauksesta ei koskaan tule virhettä, ja kone käyttääkin yleensä niitä. Liukutaklauksiakin saa tehdä mielin määrin, sillä ne menevät kovin usein ohi. Yksinpelissä koneella tuntuu olevan muutenkin omat sääntönsä, sillä se saa pallon haltuunsa paikoista, joissa se ei pelaajalle olisi edes mahdollista. Vapaapotkuja tuomari viheltää harvoin ja silloinkin yleensä pelaaja on rikkovana osapuolena.

Maalin eteen tulevista keskityksistä kone tekee maaleja hurjalla prosentilla, ja on aivan sama, onko sen joukkue hyvä vai huono. Koneen ohjaamat pelaajat voittavat pääpallot lähes aina, eikä maalivahti nyrkkeile palloa pois, vaikka seisoisi vieressä. Maalivahdit eivät tee juuri muuta kuin heittäytyvät näyttävästi. Kaukovetoja ne saavat kiinni, mutta rangaistualueen sisältä tulleet vedot menevät lähes poikkeuksetta maaliin.

Pelissä on kolme vaikeustasoa, joista helpoin on todella helppo, mutta sillä pääsee peliin hyvin sisään. Vaikeimmalla tasolla saa pelata tosissaan pärjätäkseen. Peli voisi olla hieman hitaampi tempoltaan, mutta tahtia saa muutettua vain kiivaammaksi.

Jotain uutta, vanhaa ja sinistä

Yksi uudistus on pelikamera, jonka saa itse ruuvata mieleisekseen. Kun kameran laittaa niin ylös kuin saa, pelitapahtumat hahmottuvat paremmin. Tosin peli nykii, kun ruudulla on paljon liikettä, ja lisäksi pieni pallo katoaa korkeammassa kuvassa entistä helpommin pelaajan näkyvistä.

Erikoistilanteissa ei ohjailla nuolta, joka suuntaa kulma- ja vapaapotkut, vaan pelaaja sijoittaa pallon haluamallaan näppäimellä johonkin kolmesta vaihtoehdosta. Vastaavasti toisella pelaajalla on mahdollisuus päättää, mihin hän keskitystä odottaa. Muutos toimii kaksinpelissä, mutta yksinpelissä tästä ei ole mitään hyötyä. Kulmapotkut tulevat edelleen niin nopeasti, ettei pelaaja ehdi reagoida niihin.

Animaatioita on paljon ja pelaajat ovat kohtalaisen oikean näköisiä. Erilaisia maalintekotuuletuksia ja sadatteluanimaatioita riittää joka lähtöön. Pelatessani Englannilla Jamaicaa vastaan olin häviöllä 4_0, kunnes sain viimein kavennusmaalin. Joukkueeni juhli maalia kuin maailmanmestaruutta, vaikka Jamaica pudotti Englannin MM-kisojen toiselta kierrokselta. Itselläni ei ollut juhlatunnelma, mutta olisi kai liikaa vaatia konetta ymmärtämään meneillään oleva tilanne.

FIFA 2000 on hyvä peli, mutta tämä kaikki on jo nähty. Jos omistaa FIFA 99:n, ei ole mitään syytä hankkia tätä. EA Sports voisi välillä aloittaa ihan tyhjältä pöydältä ja laittaa uusiksi esimerkiksi koko syöttösysteemin.

85