FIFA 2001 (PC) – Oma verkko heiluu

EA Sportsin näkemys jalkapallosta muistuttaa Egil "Drillo" Olsenin alkuaikojen Norjaa. Peli on hidasta ja kaavamaista, mutta yllättävän menestyksekästä.

EA Sports senkun jaksaa ilahduttaa jalkapalloilevaa pelikansaa monta kertaa vuodessa. EA:n kokoisella firmalla olisi taatusti resursseja tehdä aidosti uudenlainenkin jalkapalloilu, mutta... Vaikka pelimuodot ja painotukset hieman vaihtelevatkin, yleensä FIFAt ovat sama peli graafisilla parannuksilla.

Surullisinta on se, että vaikka virtuaaliviheriö on avoinna uusille yrittäjille, puutteistaan huolimatta FIFA 2001 on PC:n jalkapallopelien parhaimmistoa.

Liiga on aina liikaa

Pelattavana on tällä kertaa lähinnä eri maiden pääsarjoja oikeine pelaajineen. Perinteisten eurooppalaisten jalkapallomaiden lisäksi mukana on muun muassa Norja, mutta kotoinen Veikkausliiga on unohdettu. Hmph, sinne jäi haaveet säilyttää TPS:n pääsarjapaikka.

Sarjojen lisäksi mukana on kolme eri turnausta, joista hauskin on MM-kisaturnaus. Syy hauskuuteen on tietenkin mukana oleva Suomen maajoukkue - vieläpä Mixu Paatelaisella vahvistettuna. Kaksi muuta turnausta puolestaan hoidetaan seurajoukkueilla. Epäilyttävästi Mestareiden liigaa muistuttavassa Euroopan mestaruuscupissa mukana ovat eri maiden huippujoukkueet, kun taas EFA Trophyssa mittelevät hivenen kevyemmän sarjan joukkueet. Omiakin turnauksia pystyy luomaan kattavasti ja helposti.

FIFA seuraa NHL-sarjan jalanjälkiä yrittämällä saada pelaajat näyttämään oikeilta esikuviltaan. NHL:n tasolle FIFA ei yllä, sillä pelaajien pärstäkertoimet näyttävät pahimmillaan hirviömäisiltä. Valtaisasta pelaajamäärästä johtuen suurimmalla osalla pelaajista naamataulut ovat vielä bulkkikamaa.

Grafiikkaa on jälleen parannettu, ja etenkin kentät ja stadionit ovat kertakaikkisen hienoja. Erilaiset hidastukset ja lähikuvat ovat myös vaikuttavia, joskin rangaistuspotkut näyttävät yllättävän tökeröiltä. Ehkäpä se johtuu hieman muuttuneesta kuvakulmasta ja siitä, että pallo näyttää luonnottoman isolta.

Selostajien jaarittelu on edelleen tasokasta perustyötä pienistä omituisuuksistaan huolimatta. Suurimman osan ajasta selostajat osaavat kuitenkin reagoida tapahtumiin mukavasti ja saavat aikaan kelpo fiilistä. Yleisön mylvintäkin on ihan mukiinmenevää.

Syätä mulle!

Jalkapallo on peli, jossa luovat yksilöt pystyvät voittamaan otteluita lähes yksinään. FIFA 2001:ssä ei kuitenkaan ole sijaa luovuudelle. Pelaajien liikkuminen on kankeaa ja kulmikasta. Vastustajan ohittaminen vaatii käytännössä aina harhautusnapin käyttämistä, sillä syöttöpelillä vastustajan puolustusta pystyy ohittamaan vain hyvin harvoin.

Syöttöpeli on se tärkein osa-alue, jossa FIFAlla olisi parantamisen varaa. Syöttöjä pitäisi pystyä suuntaamaan muuallekin kuin kohti pelaajan jalkaa, ja niitä tulisi myös terävöittää, sillä nykyisiin löppösiin potkuihin pääsee vastustaja turhan helposti väliin.

Myös joukkuetovereiden järjenjuoksua täytyisi parantaa huomattavasti. On harvinaisen tuskallista yrittää pyörittää peliä, kun oman joukkueen miehet häärivät vieressä metrin säteellä, eivätkä edes yritä hakeutua vapaaseen paikkaan. Yleensä syöttely tyssää siihen kun kaikki omat miehet seisovat tyytyväisinä vastustajan selän takana.

Maalivahdit ovat edelleen kehnoja ja lähietäisyydeltä verkko vinkuu käytännössä aina. Keskitykset ovat yhä turhan tappavia, vaikka maalivahti niitä aika ajoin tuleekin katkomaan.

Kontrollit ovat yksinkertaisen toimivat, mutta peli muistaa liian pitkään napin painalluksia, jonka seurauksena tulee paljon turhia syöttöjä ja hätäpotkuja. Myös jotkin saman napin alla olevat toiminnot kytkeytyvät turhan kärkkäästi. Jos esimerkiksi yrittää harhautusta hivenen liian myöhään, ja vastustaja on jo ehtinyt saada pallon, harhautus muuttuu puolustuskuvion valitsemiseksi.

Money talks

FIFA 2001 on yllättävän armelias konevaatimusten suhteen. Testikokoonpano pyöritti näyttävää peliä ilman tietoakaan takkuamisesta missään vaiheessa. Kun asentaa täysasennuksen, matsit latautuvat miellyttävän nopeasti ja pelaamaan pääsee ilman turhaa odottelua. Muutenkin kaikesta paistaa läpi varma laatu, sillä peli ei kaatunut kertaakaan eikä muutenkaan aiheuttanut ongelmia missään vaiheessa. Eipä silti, on pelin runkoa jo muutama vuosi hiottukin.

Jos FIFA-sarja ei ole ennestään tuttu, FIFA 2001:stä heruu varmasti hauskaa pelattavaa pitkäksi aikaa. Jos taas FIFAan on jo tutustunut, kannattaa satalappustensa sijoittamista miettiä pitkään ja hartaasti. Vaikka pelaaminen onkin aika ajoin hauskaa, turhauttavat samat vanhat ongelmat tavallistakin enemmän, eikä mukana ole edes Veikkausliigaa aiheuttamassa ostopakkoa.

FIFA-sarja kaipaa kipeästi EA:lta rohkeaa temppua. Sarjan tuotannossa kannattaisi pitää välivuosi, jonka aikana peliä kehitettäisiin ihan oikeasti eikä vain paranneltaisi grafiikkaa. Kyse kun ei ole siitä, etteikö EA Sportsilla osattaisi tehdä urheilupeliä, joka olisi samanaikaisesti sekä näyttävä että hauska pelattava. Ei tarvitse kuin kääntää katseensa NBA Live -koripallosarjan puoleen. Toisaalta FIFAssa yritysten mainokset ovat levinneet jo kentän laidalta pelivalikoihin, joten toiveeni taitaa kaikua kuuroille korville.

79