FIFA International Soccer – Jalkapallokesän pelastus

Kaikenkarvaisten tuhnuisten jalkapallopeliyritelmien jälkeen ei uusimman ehdokkaan tarvitse olla likimainkaan täydellinen tehdäkseen vaikutuksen. FIFA Soccer pelastaa sen mitä pelastettavissa oli: kuuma jalkapallokesä saa edes yhden arvoisensa tietokoneversion.

FIFA Soccer ilmestyi alunperin viime talvena Megadrivelle ja oli huumaava myyntimenestys. Muutaman ottelun pikakokeilu originaaliversiolla ei kuitenkaan aikoinaan innostanut, vaikka peli sekä näytti että kuulosti upealta. Silti hinku käydä FIFA Soccerin kimppuun kasvoi kesän keskinkertaisia futispelejä kokeillessa eksponentiaalisesti. Mutta olisiko toteutus sittenkään riittävän sujuva, NHL Hockeyn PC-versioista kun en pitänyt?

Electronic Arts valitsi kuluttajakyselyn perusteella FIFA Socceriin erikoisen katselukulman: suosituimmaksi perspektiiviksi nousi sivuviisto. Kieltämättä kenttätapahtumat näyttävät upeilta, vaikka pelattavuuden kannalta perinteisempi kentänsuuntainen tihrustelu olisi parempi. (Tulevassa 3DO-versiossa pelaaja voi valita haluamansa kuvakulman useista vaihtoehdoista, valitettavasti PC-versioon ei tätä ominaisuutta ole viitsitty väsätä.)

Ystävyysotteluja voi pelata niin tietokonetta kuin kaveria vastaan. Turnausvaihtoehto tuo mieleen MM-kisat, ajan säästämiseksi voi halutessaan hypätä suoraan loppuotteluihin, ja liiga on tietysti liiga. "Kotikisoihin" voi samanaikaisesti ottaa osaa kahdeksan jalkapallohuligaania. Omaksi joukkueeksi voi valita 48 maajoukkueen lisäksi EA All Stars -kokoonpanon. Suomi ei _ yllätys, yllätys _ ole taaskaan mukana. (Liekö jääneet FIFAn jäsenmaksut maksamatta?)

Kenttätapahtumat voi halutessaan viritellä epärealistisen sujuviksi valitsemalla toimintamoodin, eliminoimalla sekä paitsiot että pelaajien väsymyksen ja sokeuttamalla tuomarin. Realistisempia kenttätapahtumia halajavat valitsevat simulaatiomoodin, jossa pelaajat väsyvät ja tuomari saa kaikennäkevän haukankatseen.

Joukkueen aloituskokoonpanon voi valita ennen ottelua. Pelaajat järjestäytyvät kentälle tuttujen 3-5-2, 4-4-2 jne. -käskyjen voimalla. Lisäksi keskikenttäpelaajien, hyökkääjien ja puolustajien käyskentelyalueen voi määritellä erikseen. Lopuksi managerinalku voi patistaa joukkueensa muun muassa yltiöhyökkäykseen, sumppupuolustukseen tai juoksemaan pitkien pallojen perään.

FIFA Soccer on sutjakkaasti ohjelmoitu: nautittavasti animoidut pelaajat kipittävät reipasta vauhtia, kenttä vierittyy sekä sulavasti että nopeasti ja yleisön innokkaat reaktiot ovat parasta mitä jalkapallopelissä on konsaan kuultu. Kontrollit ovat helposti opittavat ja maalin tekeminen onnistuu heti ensimmäisessä ottelussa.

Sivuviiston katselukulman takia kudit saattavat lähtevät minne sattuu, peippailu tahmailee välillä, eikä syöttöpeli meinaa toisinaan sujua millään. Välillä maalivahdit eivät tunnu saavan kiinni pienintäkään puolikentästä sudittua lirua, välillä pallo ei meinaa unelmapaikastakaan upota maaliin. Toisinaan kyseenalaisesta pelattavuudestaan huolimatta FIFA Soccer tempaa mukaansa paremmin kuin kaikki tämän kesän jalkapallopelit yhteensä.

Persoonallinen jalkapallopeli kuulostaa mahdottomuudelta. FIFA Soccer tuntuu kuitenkin tuoreelta, eikä ajoittain onnahteleva pelattavuuskaan liiemmin lannista. FIFA Soccerissa jalkapallo näyttää ja kuulostaa jalkapallolta, mikä sekin on melkoinen saavutus. Vastaavaan tunnelmaan eivät muut jalkapallopelit yllä. FIFA on ehkä liian hidas ja tahmaileva Sensible Socceriin uppoutuneille, toisaalta FIFA Socceria ja Sensible Socceria ei välttämättä kannata edes yrittää vertailla keskenään: ne ovat niin erilaisia.

90