FIFA Soccer '96 – Toinen tuleminen

Tuskin oli Actua Soccerin aiheuttama kohu jalkapallopiireissä ehtinyt laantua kun Electronic Arts pukkasi markkinoille tuoreen versionsa FIFA Soccerista. NHL Hockeyn tapaan vanha runko on pistetty kokonaan uusiksi ja tulokseksi saatu paha kilpailija virtuaalifutismarkkinoille.

Hittipelin uudet vaatteet

Uudella FIFA Soccerilla on suunnilleen yhtä vähän tekemistä alkuperäisen kanssa kuin NHL 96:lla edeltäjiinsä nähden. Koko toteutus on muutettu viimeistä yksityiskohtaa myöten "virtuaaliseksi", ja kaikesta näkee, että tavoitteena on ollut kilpailla suosiosta Actua Soccerin kanssa. Peleillä on yhteisiä piirteitä hyvin paljon, mutta toistensa klooneiksi niitä ei voi sanoa.

FIFA Soccer tarjoaa useita televisiomaisia kuvakulmia, säädeltävät detaljitasot ja kaksi eri resoluutiota. Mukana on tapahtumia kommentoiva selostaja, ja joukkueensa voi valita usean kymmenen maajoukkueen joukosta _ edeltäjistä poiketen mukana ovat nyt myös oikeat pelaajat. Joukkueiden määrässä FIFA nokittaa Actuan, sillä maajoukkueiden lisäksi tarjolla ovat myös usean eri maan seurajoukkueet.

Kuvakulmien suhteen tilanne on FIFA:ssa pitkälti sama kuin Actuassakin, eli käyttökelpoisia vinkkeleitä ei ole kuin pari. Suurin ero näkyy kuitenkin varsinaisessa televisiomaisessa perustilassa, jossa kenttätapahtumat on kuvattu täysin eri lailla. Siinä missä Actuan pelaajat olivat läheltä kuvattuja suuria vektoriukkoja näkyvät pelaajat FIFA:ssa huomattavasti pienempinä. Tästä on luonnollisestikin se etu, että kentästä näkyy kerralla suurempi osa, jolloin hyökkäystä voi suunnitella hieman tarkemmin.

Toinen merkittävä ero on pelitempossa. FIFA:n pelaaja ei ehdi miettiä seuraavaa siirtoaan kovin montaa sekuntia, sillä tietokoneen ohjailemat vastustajat eivät tyydy katselemaan pelaajan touhuja vierestä, vaan käyvät päälle. Tämä tekee erityisesti puolustuspelistä huomattavan realistisen, sillä pelaaja todella tuntee joukkueensa tekevän jotain, eikä joudu huhkimaan yksinään pallon perässä. Aluksi pelin kiivastahtinen tempo tuntuu ehkä liiankin nopealta, mutta harjoituksen myötä peli alkaa kulkea, ja päätöksen syöttönsä suunnasta oppii tekemään sekunnin murto-osassa.

Ei maaleja mahan täydeltä

Itse en koskaan erityisesti pitänyt vanhoista FIFA Soccereista. Eniten minua ärsytti kädettömän huono maalivahtipeli, tai pikemminkin sen puute _ verkon sai yleensä heilumaan millä tahansa vähänkin maalin suuntaan tähdätyllä lirulla. Pelintekijät ovat selvästikin ottaneet palautteesta onkeensa, sillä uudessa versiossa maalit eivät putoile käteen kuin kypsät päärynät. Veskarit todella osaavat asiansa, eikä mitään kolmestakymmenestä metristä tehtyjä sutaisuja kannata yrittääkään. Maalit syntyvät vain kunnollisten hyökkäyskuvioiden kautta, ja ottelutulokset muuttuvat realistisemmiksi aikaisempien 8_4-jääkiekkolukemien sijaan. Maalinteosta saatava tyydytyksen tunnekin on kokonaan toista luokkaa.

Aluksi maalien tekeminen on ehkä turhankin hankalaa, mutta harjoitus tekee tässäkin lajissa mestarin. Komeimpia saavutuksia kelpaa ihailla uusintoina eri kuvakulmista _ tallennusmahdollisuutta ei valitettavasti ole, harmi sinänsä, sillä jotkut osumat tekisi mieli ikuistaa kavereille brassailua varten.

FIFA:n laitteistovaatimukset ovat jokseenkin samaa luokkaa kuin Actuankin _ alhaisemmalla resoluutiolla peli pyörii oikein mukavasti, SVGA-tilasta taas ei ilman Pentiumia kannata haaveilla. Erot ovat kuitenkin sen verran mitättömiä, ettei tarkempaa tilaa oikeastaan edes kaipaa. Myös ohjauspuolella samankaltaisuus näkyy, eli Actuan tavoin FIFA on selvästi suunniteltu gamepadilla pelattavaksi _ joystickilla monien toimintojen käyttäminen on hankalaa ellei peräti mahdotonta.

Cuppi nurin

Actuan ja FIFA:n samankaltaisuus näkyy valitettavasti myös negatiivisella puolella, eli myös FIFA kärsii liian joustamattomista liiga- ja cuptoiminnoista. Osanottajajoukkueiden määrää ei siinäkään voi määrätä, vaan jokaiseen turnaukseen ängetään automaattisesti mukaan sen seitsemänkymmentä eri joukkuetta. Ihmispelaajien määrä sentään on vapaasti valittavissa.

Ottelunäkymää ja pelitempoa lukuunottamatta erot Actua Soccerin ja FIFA:n välillä ovat varsin vähäisiä. FIFA pistää hieman paremmaksi joissain yksityiskohdissa, kuten joukkueiden määrässä, sekä lisäämällä peliin Actuasta puuttuneet loukkaantumiset. Siinä määrin samankaltaisia pelit kuitenkin ovat, etten pysty teknisesti asettamaan kumpaakaan toisen yläpuolelle _ kummallakin toteutustavalla on varmasti omat kannattajansa, ja ainoa tapa selvittää pelien välinen paremmuus on testaaminen. Olkoonkin, että pelien välisessä finaalissa saatettaisiin hyvinkin joutua rangaistuspotkukilpailuun.

Henkilökohtaisesti miellyin hieman enemmän FIFA:n intensiiviseen pelitahtiin. Arvosana olkoon kuitenkin molemmille sama, niin suuressa määrin on kysymys makuasiasta.

90