FIFA World Cup Germany 2006 (PS2) – Pyhiinvaellus Saksaan

Kesäkuun 9. kello 19 en kuule enkä näe mitään muuta kuin töllön. Silloin alkavat jalkapallon MM-kisat Saksa–Costa Rica-ottelulla.

EA hankki yksinoikeuden jalkapallon MM-kisapeleihin. Syy on helppo päätellä, sillä FIFA-sarjan päävastustajan Pro Evolutionin akilleen kantapäänä ovat onnettomat pelaajatiedostot ja joukkueet. FIFA World Cup Germany 2006 iskee vastustajaa arkaan paikkaan, sillä EA:n pelissä maailman 205 maajoukkueesta mukana on peräti 127. Pelaajilla on lisäksi oikeat nimet ja naamat.

Vaikka mukana on treenausta, rankkuskabaa, pikapelejä, kavereiden kesken järjestettäviä kimppaturnauksia ja muuta pientä, MM-kisat ovat ehdoton pääpelimuoto. Karkeloihin pääsee joko tahkoamalla alkukarsinnoissa 32 loppuottelijan joukkoon tai hyppäämällä suoraan MM-kisoihin. Perusasetuksilla lohkojaot noudattavat todellisuutta, mutta arvonnan voi suorittaa uudelleen tai säätää lohkojaon mieleisekseen.

Jos aloittaa pelit karsinnoista touhuun tulee managerimaista otetta, sillä käytettävissä on noin nelisenkymmentä äijää, joista saa koota edustusjoukkueen. Kisoissa miehistö tiivistetään 23 mieheen, joten muutaman kaverin loukkaantuminen ei kaada mestaruushaavetta, ellei Suomella pelaa.

Joukkueiden runsaus on tosin silmälumetta, sillä tekoälyn jengit pelaavat identtisellä tyylillä, mikä tekee MM-kisojen tahkoamisesta monotonista. Britit eivät nouse laidoille roiskimaan keskityksiä, eivätkä kreikkalaiset lähde nopeisiin vastahyökkäyksiin siilipuolustuksensa keskeltä EM-kisatyyliin. Kaikki joukkueet siirtelevät pallon hallitusti syöttelemällä rangaistusalueelle. Idea ei ole huono, sillä joukkueiden voimasuhteet ovat todellisuutta tasaisemmat. Yhdellekään australialaisille tai saudille ei ole ongelma juosta Ronaldinho uudelleen kiinni miehen harhautettua.

Juoksupallo

FIFAn ikiaikainen maalikikka eli laidalta keskitysten roiskiminen ei pure yhtä hyvin kuin männävuosina, sillä World Cupissa tehoavat parhaiten pystysyötöt. Kädellä menohalujaan huiskuttavat hyökkääjät jopa kirmaavat pystyjuoksuun paitsion rajamailta, jos heille vain napauttaa sopivan juoksupallon. Syöttösysteemi on kehittynyt sujuvaksi, sillä pallon voi passata tyhjään paikkaan eikä vain vastustajan tai oman pelaajan kinttuihin.

Laukaisusysteemiä on selvästi muutettu, sillä pelaajat ampuvat sitä paremmin mitä vapaammasta paikasta pääsevät potkaisemaan. Vetonapin pohjassa pitäminen ei vaikuta siihen, kuinka kovaa kuti lähtee, vaan laukauksen korkeuteen. Nopealla napautuksella vedetään kova maanuoliainen ja pidemmällä painalluksella viuhuva kierrepotku takayläkulmaan. Systeemi toimii kohtuullisesti, vaikka tuottaa samoissa paikoissa liian usein identtisen lopputuloksen. Esimerkiksi pienestä kulmasta pakin ahdistelemana etukulmaan vetäminen on turhaa, sillä laukaus menee aina hieman ohi. Onneksi veskari torjuu vedon kulmaksi.

Ennalta ohjelmoidut animaatiot nostavat tunnelmaa. Selvässä johtoasemassa keskitykseen yrittävä hyökkääjä saattaa jättää ponnistamatta ja kyyristyy suojausasentoon päälle ryntäävien pakkien edessä. Selostajat jopa kommentoivat miehen tempausta valittamalla huonosta tiimihengestä ja yrityksen puutteesta.

Puolustuspeliä vaivaa liiallinen satunnaisuus. Ikinä ei arvaa, riittääkö pallon riistoon vain toista päin juokseminen vai pitääkö välillä napauttaa riistonappiakin. Varsinkin kaksinpelissä pelaajalta toiselle siirtyvä pallo aiheuttaa sekavia härdellejä, jos kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu. Tuomari on onneksi kohelluksen keskelläkin hyvä. Jos kerran tai kaksi olin avustavan erotuomarin kanssa eri mieltä paitsiosta, niin kortit tulivat aina selvistä pohkeille potkimisista.

Rankkarisankari Ravelli

Pelissä on mukava eteenpäin vievä draivi, sillä jokaisessa matsissa tuntee saavuttaneensa jotain. Otteluissa on useita erilaisia tavoitteita, kuten hattutempun tekeminen tai eurooppalaisella joukkueella mestaruuden voittaminen. Täyttyneestä tavoitteesta saa pinnoja, joilla avataan käyttöön uusia merkkikenkiä tai peliominaisuuksia, esimerkiksi näkymättömät seinät sivurajoille. Kiinnostavimmat avattavat ovat eri maiden vanhat tähdet Cantonasta Koemaniin, sillä miehet saa maajoukkuekäyttöön. Idea ei ole uusi, mutta tuo kivasti lisäsisältöä pelaamiseen.

FIFA World Cup Germany 2006 on perusvarma futispeli. Jalkapallon MM-kisat ovat tapahtumana niin kiinnostava, että penkkiurheiluinnostani riittää virtaa myös virtuaalikentille. Tuoreimmassa EA:n versiossa pääsen toteuttamaan jalkapalloliiton ikuista haavetta arvokisapaikasta. Ehkä miehet pystyvät samaan kuin naiset edes virtuaalimaailmassa, sillä tavoite ei ole leppoisan vaikeustason ansiosta kova.

80