Football Manager 2007 – Jatkosopimus

Football Manager 2007 sai päivittämättömänä Pelit-lehdessä 12/06 80 pistettä, koska muuten mainio peli oli selkeästi keskeneräinen. Päivitysten myötä tilanne on kohentunut huimasti.

Pahimmat kummallisuudet on päivitysten myötä karsittu, joten hassut siirtosummat tai jatkuvasti roskapostia lähettävät, pelaajiaan myyvät agentit eivät enää häiritse. Ihmeellisyydet pelaajien arvoissa ja tiedoissa on korjattu, ja alkuvuoden siirtokuviot on hoidettu ajan tasalle. Esimerkiksi Veikkausliigan voi varsin surutta aloittaa kauden 2007 pelaajilla.

Fanit ovat myös tehneet kasan lisäpaketteja, joista saa enemmän seurojen tunnuksia ja osa pelaajien tiedoista on tarkennettu. Internet on vapaaehtoisvoimin tehtyjä lisäyksiä puolillaan.

Football Manageriin tehdyt uudistukset ovat päivitysten myötä toimivampia, joten farmiseuroista saa oikeasti iloa ja syvyyttä pelaamiseen, kun kasvattaa junnuja alasarjoissa tai hakee loukkaantuneiden pelaajien vireen helpommissa peleissä kuntoon. Valitettavasti talousmallinnus on yhtä kehno kuin aina, miesten kanssa kommunikointi on rajallista, pelaajat ovat persoonattomia eikä mieskohtaisia peliohjeita saa annettua. Ongelmat tosin vaivaavat muitakin genren pelejä.

Football Manager 2007 oli sarjan ensimmäinen pahasti keskeneräisenä julkaistu peli ja kausipäivitysten sijaan koko sarja kaipaisi suurempaa remonttia. Hurskaita toiveita tästä saa esittää, siihen saakka Football Manager 2007 vie edeltäjiensä lailla pelaajiensa ajan hyvin tehokkaasti. Nyt peli toimii kuten pitääkin.

* * * * *

Mainettaan parempi

Suomessa on television myötä seurattu pitkään Englannin Valioliigaa ja Mestarien liigaa. Samalla kotimaista jalkapalloa on vähätelty, kuten kansan itsetuntoprofiiliin kuuluukin. Mualla kaikki on aina parempaa.

Jo käynnistyneessä kotoisessa Veikkausliigassa pelataan mainettaan parempaa jalkapalloa. Tällä kaudella Suomen suurin seura HJK täyttää sata vuotta ja kestomenestyjä MyPa kuusikymmentä.

Turussa TPS sijoittaa kunnolla tuleviin kausiin ja on palkannut maajoukkueessa sekä etenkin Brittein saarilla kunnostautuneen Mixu Paatelaisen valmentajakseen, kun taas paikallisvastus Turun Inter luottaa hollantilaisvoimiin. FC Honka sai viime vuonna aikaan jalkapallobuumin Espoossa, vuosaarelainen FC Viikingit yrittää samaa Itä-Helsingissä. Pitkästä aikaa Oulu on AC Oulun myötä palannut liigakartalle.

Mestariehdokas numero yksi on hallitseva mestari Tampere United, joka on koonnut kovan pelaajamateriaalin euromenestystäkin varten, HJK:lla on samoin nimekäs ryhmä ja MyPan joukkueesta löytyy vuoden 2006 MM-kisoissa pelannut pelaaja. Entinen maajoukkuevalmentaja Antti Muurinen pyrkii saamaan vihdoinkin FC Lahden taistelemaan kärkisijoista, mutta perinteisissä jalkapallokaupungeissa Pietarsaaressa ja Kotkassa taistellaan putoamista vastaan. Luvassa pitäisi olla kaikkien aikojen jalkapallokesä. Jalkapallonseuraaminen on Suomessa vielä edullistakin.

Jollei lähiseudulla ole Veikkausliigaa, niin lajin saloihin pääsee seuraamalla myös kotipaikkakunnan joukkuetta, pelasi se Ykköstä, Kakkosta tai muuta sarjatasoa. Suomen Cupissa voi alasarjankin joukkue saada kovan nimen vieraakseen ja tunnetusti jalkapallo on parasta paikan päällä, joten katsomoon mars!

Riku Neuvonen

90