Football Manager 2008 (Xbox 360)

Football Manager 2008 on konsoleilla miltei yhtä julmaa numeronmurskausta kuin PC:llä. Pelisarjan kolmas Xbox 360 -versio potkii manageripelien kuningasta muutaman potkun eteenpäin.

Kotimanagerit saavat valita joukkueensa peräti viidenkymmenen maan pää- ja alasarjojen joukosta. Xbox 360 jaksaa tosin pyörittää samanaikaisesti vain kymmentä liigaa enintään kolmesta maasta, eikä pelaaminen suju ilman pitkiä lataustaukoja. Urakka alkaa kesällä 2007, mutta tietokantoihin on suurten maiden osalta huomioitu kuluneen kauden aikana tapahtuneet oikeat pelaaja- ja managerisiirrot. Mourinhon kesä alkaa siis kortistosta ja Litmasella on kokonainen kausi aikaa yrittää mahtua Fulhamin kokoonpanoon. Veikkausliigan joukkue- ja pelaajalistat ovat sen sijaan harmillisesti viimekautisia.

PC:llä manageroimiseen tottuneelle tulee alkumetreillä hiirtä ikävä. Toimintoja on toki paljon, mutta edes osan padin napeista ja suuntaohjaimista olisi voinut jättää kokonaan paitsioon. Esimerkiksi tilastojen ja taulukoiden selaamiseen käytetään yhtä aikaa sekä molempia tatteja että ristiohjainta, mikä on jo liikaa. Eri toiminnot alkavat tuntien pelailun jälkeen löytyä ilman suurempaa hampaiden kiristelyä, mutta Xbox 360 -versio olisi kaivannut LMA Managerin tyylisen yksinkertaistetun käyttöliittymän.

Football Manager 2008 pursuaa pieniä yksityiskohtia, jotka luovat pelimaailmasta uskomattoman elävän. Apuvalmentajat ja scoutit rustaavat äijistä vuolassanaisia analyysejä, joista on yhtä paljon hyötyä kuin tylsistä taitoarvolistoista. Tekoälymanagerit tekevät ahkerasti pelaajakauppoja ja yrittävät pitää kynsin hampain kiinni omista kultakimpaleistaan. Jopa oman kotistadionin viheriön voi mitoittaa haluamansa kokoiseksi, jotta se palvelisi joukkueen pelityyliä. Yksityiskohtia on jo niin paljon, että kaikkien merkityksellisyyttä alkaa väkisinkin epäillä. Esimerkiksi pukukoppikeskustelujen vaikutuksesta pelaajien otteisiin oli vaikea saada selvää kuvaa.

Median rooli on korostunut entisestään. Manageri voi käydä lehdistön välityksellä henkistä sotaa kollegoitaan vastaan asettamalla ennen tärkeää ottelua paineita vastustajan tähtipelaajan niskaan. Pelaajapalavereissa on syytä punnita sanansa tarkkaan, sillä joukkueen itkupillit saattavat tiukkasävyisen kehityskeskustelun päätteeksi lompsia paikallismedian pakeille. Manageri voi myös arvostella tuomareita kyseenalaisista tuomioista, joita tuntui sattuvan miltei jokaisessa ottelussa.

Tahroja fläppitaululla

Taktiikkapöydällä Football Managerille ei edelleenkään löydy voittajaa. Kotimanagerille lyödään käteen nippu työkaluja, joilla voi luoda lukuisia erilaisia pelityylejä. Ohjeita voi tosin antaa vain pelipaikoittain, mikä lisää nappijumppaa. Mahdollisuus pelaajakohtaisten neuvojen jakelemiseen helpottaisi huomattavasti managerin hommia, sillä vaihtojen yhteydessä joutuu antamaan viheriölle kirmaavalle ukolle aina uudet ohjeet. Lisäksi kentällä olevien äijien pelipaikkojen muuttelu kesken pelin on mahdotonta, esimerkiksi pelintekijää ei voi ottelun loppuhetkillä pudottaa puolustuslinjan eteen tekemään likaista työtä.

2D-ottelutoteutus on silkkaa rautaa. Pelaajat noudattavat ohjeita kykyjensä mukaan ja pelitilanteet vaikuttavat uskottavilta. Jos joukkueen käskee ottelun viimeisillä minuuteilla pelaamaan aikaa, laiturit vievät pallon oikeaoppisesti vastustajan kulmalipulle ja yrittävät hukata arvokkaita sekunteja. Lisäksi ottelutapahtumista saa nopeasti selville, onko nuoresta topparista vielä miesten hommiin ja joko kokeneen keskikentän dynamon olisi aika ripustaa nappikset naulaan. Pienenä kauneusvirheenä otteluissa esiintyi ajoittaista nykimistä, mutta pääsääntöisesti tapahtumat soljuivat sujuvasti.

Mikäli tekoälymanagereista ei ole vastusta, valmennustaitojaan voi esitellä myös verkossa. Livessä on mahdollisuus pelata joko yksittäisiä otteluita tai osallistua useamman pelaajan turnauksiin. Testaushetkellä peliseuraa ei ollut valitettavasti lainkaan tarjolla.

Football Manager 2008:n Xbox 360 -version ei tarvitse hävetä vertailussa PC-isoveljensä kanssa. Mikäli kotoa löytyy sekä konsoli että tehokas tietokone, marssijärjestys on kuitenkin varsin selvä.  Hiiri ja yhtä aikaa pelattavissa olevien liigojen suurempi määrä kallistavat vaakakupin PC:n puoleen.

85