Ford Racing Evolution (PS2 Xbox PC)

Total Immersion Racingista tunnettu Razorworks Studios on keksinyt Ford Racing Evolution -ajopelinsä kantavaksi voimaksi Fordien keräilyn. Meno on herrasmiesmäistä kilvanajoa, eivätkä uutuuttaan kiiltelevät ajokit rypisty, vaikka kylki kihnuttaisi tunnelin seinää. Kisa-areenoina toimivat muulta liikenteeltä suljetut liikenneväylät, off-road-tantereet tai ovaaliradat.

Kilpailulajeja on kahdeksan, joista peräti puolet on variaatioita kelloa vastaan kisailusta. Perinteisen kilpailun lisäksi voi valita pudotuskisan tai kaksintaistelun. Lajeista erikoisin on drafting, jossa pitää ajaa mahdollisimman pitkään toisen imussa.

Kerättävät kaarat on jaoteltu seitsemään eri ryhmään, kuten elävät legendat, elokuvatähdet ja niin edelleen. Jokaisessa ryhmässä on nippu autoja, joita voi voittaa omakseen päihittämällä ennakkoon asetetun haasteen. Jokainen kärry on ajotuntumaltaan uniikki yksilö, eikä sitä voi virittää millään lailla.

Ford Racing Evolution ilmestyy PC:lle, Xboxille ja PlayStation 2:lle. Ennakon perusteella versiossa on kuitenkin selviä eroja. PC-versio on ylivoimaisesti näyttävin, Xbox-versio on lähes yhtä hieno, mutta PlayStation 2 -versiota voisi luonnehtia suorastaan rumaksi. Sen pahin ongelma on, että horisontissa siintävän mutkan hahmottaminen tuottaa vaikeuksia, mikä tekee kisoista hankalia.

Miellyttävin ajotuntuma on Xboxilla, jonka padiohjaus on melkein paras kokeilemani. Vaikka vauhdin tunne on lähes olematon, letkeä meno ja tarkka ohjaus tekevät ajamisesta mukavaa. Pleikkarilla ja PC:llä autot tottelevat kiltisti, vaikka ohjaus on aavistuksen verran Xboxia tunnottomampi.

Fordeilla päristely uponnee parhaiten merkkiuskollisiin autoharrastajiin, mutta varmuudella asia selviää lokakuun lopussa, kun lopullinen versio ilmestyy.