Formula One 05 (PS2) – Jo on markkinat

Sonyn Formula One 05 tiivistää koko F1-kauden tapahtumat yhteen kisaan. PS2:lla ohituksia, kolareita ja ajovirheitä näkee niin paljon, että sunnuntaiset tv-lähetykset kalpenevat.

Formula One 2005 tuo pelisarjan kauden sääntömuutosten tasalle. Mukana ovat myös Turkin osakilpailu ja kauden hyvin avannut Red Bull -talli. Sonyn vikkelyydestä kertoo jotain se, että kesken kauden tehty aika-ajomuutos on jo mukana pelissä.

Autot näyttävät aidoilta sponsoreiden tarroja myöten. Varikkopysähdyksiin on lisätty reaktiominipeli, jossa nokkelasormisilla tankkaus käy muita nopeammin. Kisoissa näkyvät ruiskumaalatut varikkobimbot, median edustajat ja muu henkilökunta eivät vaikuta pelaamiseen mitenkään, mutta luovat oikeaa tunnelmaa.

Kaikkiaan peli näyttää hyvin samalta kuin F1-lähetykset telkkarissa.

Hirveä pää lapsoset säikäyttää

Pelaaja saa itsensä mukaan F1-kisaan nimeä ja naamaa myöten, sillä urapelin pääideana on päästä Kimiksi. Pelihahmolle voi siirtää EyeToylla oman naamansa. Ensin nauhoitetaan lyhyt pätkä pärstää, sitten kuvaan merkitään kiintopisteet kuten korvannipukat, silmännurkat, päälaki, leuan kärki ja suun keskipiste. Systeemi laskee lopullista naamaa usean minuutin ajan. Ensimmäisellä yrityksellä en ollut tarpeeksi huolellinen, joten näytin sivuprofiilissa kulmarautaan juosseelta bokserilta. Toisella kerralla ruma pärstäni siirtyi jo tunnistettavana F1-maailmaan.

GP-kisoja matkitaan tarkasti. Mikään ei estä pelaamasta aidon mittaista kisaa, jolloin kokemus on yhtä puuduttava kuin tylsän GP:n katsominen telkkarista. Kun kisakesto puristetaan 6-8 kierrokseen, toiminta ja dramatiikka ovat tiiviissä paketissa ilman tylsiä hetkiä. Viikonlopusta saa viiden erän ottelun: kahtena päivänä kahdet harjoitukset, aika-ajo ja varsinainen GP. Harjoittelua vaaditaan, sillä en lämmittelemättä tekoälylle pärjännyt, en edes vaikeusasteesta tinkien.

Onneksi erilaisia ajoapuja on runsain määrin. Helpoimmillaan peli hoitaa vaihteet, ajolinjat, luistoneston ja mutkassa jarruttamisen. Silloin riittää, kun mutkissa vähän hellittää kaasua ja huolehtii kääntymisestä. Mikäli joku voittaa GP:n vaikeimmalla tasolla, käsivaihteilla ja ilman minkäänlaisia ajoapuja, minä käyn ostamassa hatun ja nostan sitä hänelle.

Mutkat tarkasti

Keskeyttäminen ei ole harvinainen ilmiö, sillä homma saattaa jäädä kesken parin räväkän ulosajon jälkeen. Moottori simahtaa niin pelaajalla kuin tekoälykuskeillakin ihan vain huonon tuurin vuoksi, ja tieto edellä olleen keskeyttämisestä lämmittää aina sydäntä. Kuuden kierroksen kisassakin on käytävä tankkaamassa tai löpö loppuu kesken. Selostaja onneksi muistuttaa pakollisista varikkovierailuista.

Järkevät ajolinjat on pakko opetella, sillä suorilla ei eroja juuri synny. Lähes aina ohittaminen tapahtuu mutkassa sisäkurvin kautta. Kuuluisaa kuminauhatekoälyä en huomannut. Ylivoimaiset voitot olivat kyvyilläni mahdottomia, mutta ylivoimaiset häviöt sen sijaan onnistuivat mainiosti. Kun on kaksi kierrosta jäljellä, oma sija seitsemäs ja kuudes auto suoranmitan edellä, voi olla varma, että ajamalla edellä olevaa ei enää kiinni saa. Ellei tämä käy vielä varikolla tai spinnaa itseään radalta.

Sonyn ideana on ollut, että peliin on aloittelijan helppo tarttua, mutta asetuksia muuttamalla haastetta riittää kokeneellekin virtuaalikuskille. Tavoitteessaan Formula One 2005 onnistuu. Väärillä säädöillä ja valinnoilla on helppo pilata koko formula-kokemus. Ajoapujen käyttö ei ole häpeäksi.

Formula One 2005 on käännetty lähes kymmenelle Euroopan kielelle, myös suomeksi. Tämä koskee niin tekstejä kuin selostusta. Selostuksen sijasta ärsyynnyn autojen äänistä. Monotoninen kimitys raastaa hermoja niin pelissä kuin todellisessa elämässäkin, sillä harva machoksi tarkoitettu asia on niin munaton kuin F1-Ferrarin vonkuna.

Formula Onen tunnelma on niin lähellä aitoa F1:tä kuin kohtuuden nimissä voi vaatia, mitä nyt realismista on tingitty hauskuuden nimissä. Formula One 2005 on autopeliksi vahvaa keskikastia, mutta lisenssipeliksi jopa laadukas.

83