Formula One 2000 (PSone) – Vanha formula, uusi vuosituhat

"Hyvät katsojat, Paavo Nurmen aikana ei ollut suoria tv-lähetyksiä, mutta nyt on. Martinlaakson, Raiviosuonmäen kaksi Mikaa ovat radalla ja tässähän viedään Suomea maailmankartalle oikein urakalla!" - Matti Kyllönen, Interlagos 1995.

Huimaa, alkuvalikossa on tarjolla vain kaksi kieltä, suomi ja englanti. Kyseessä on siis varta vasten meille suomalaisille tehty versio. Vanhan herran Murray Walkerin lisäksi äänessä on tietysti kotoinen Matti Kyllönen. Meno on sujuvaa ja sutjakkaa ja näkymät miellyttävät silmää.

Mitään järin uutta ja omaperäistä F1-pelistä on turha etsiä. Radat ja ajajat ovat tietenkin tuttuja. Malesian ja Indianapoliksen kisat ovat sentään tuoreita ja kaiken lisäksi formulakalenterissa loppusyksyn herkkua. Malesian-rata on komea ja näyttävän pääkatsomon yleisö saa herkutella titaanien taistosta suorakaupalla.

Kaunis katsella

Grafiikkamoottoria on ehostettu sitten viime vuoden ja meno on piirun verran sutjakkaampaa. Ruudunpäivitys ei notkahtele lähtösuorillakaan, jolloin autoja on näkökentässä melkoinen nippu. Muutoin näkymät muistuttavat viimevuotisia, mitä nyt mainoksia on muutettu vuosituhannen vaihtumisen merkiksi.

Pelkkä Grand Prix -kisan koluaminen ei paljasta Formula One 2000:n uutukaisia oivalluksia. Arcade-kisa vie tällä kertaa ruputallin kuskiksi ja vain menestyminen avaa tien parempiin talleihin. Multitappaajien iloksi mukana on myös jaetun ruudun nelinpeli, joka kaiken lisäksi rullaa pelikelvosti.

Ennakkoversio hirvitti karmealla ajotuntumalla. Arvosteluversio on kokonaan eri maata ja tatteja tunnustelemallakin meno maittaa jopa niin hyvin, että jo ensimmäinen kisa tuo ylivoimaisen voiton. Valikkojen vilkaisu paljastaa kanssakisaajat easy-tason imbesilleiksi. Keinoälyn väläyttäminen normaaliksi panee muiden kuskien punttiin vipinää ja autot alkavat kiitää aika-ajoissa tyystin eri malliin. Tuolloinkin itse kisa menee kurveissa tupeksijoita ihmetellessä. Valittavana on onneksi vielä kaksi kiihkeämpää vaikeustasoa, joten kanssakisaajiin saa lopulta riittävästi säpinää.

Vaikka ajotuntuma on ennakkoversiota pirteämpi ja parempi, ero viimevuotiseen ei ole järin suuri. Vaikeustasoa on helpotettu hieman ja auto pysyy hyppysissä aiempaa vaivattomammin. Silti auto heijaa pienestäkin ohjaimen hipaisusta radan sivusta toiseen, mikä vie illuusion oikealla formulalla ajamisesta.

Rattikontrollit ovat häiritsevän herkät - ainakin MadCatzillä. Kukahan tekaisisi sellaisen ratin, jonka herkkyyttä voisi säätää portaattomasti? Formuloiden ohjastaminen onnistuu myös NegConilla, mikäli moinen keskeltä niveltyvä ja käsissä pyöriteltävä ihmeohjain sattuu kotoa löytymään.

Säädettävää on sitä halajaville. Rengaspaineet, etu- ja takasiivekkeet ja jarrutasapainon voi virittää haluamakseen, samoin välitykset. Säädöt ovat karkeahkot, siivekkeiden asennon voi esimerkiksi valita vain kolmesta eri vaihtoehdosta. Ilman säätelyäkin auto pysyy tiellä, joten öljyallergikot selviävät säikähdyksellä.

Aikaa ajamaan

Mukaansatempaavinta Formula One 2000:ssa ovat aika-ajot. Uuden, entistä nopsemman kierrosajan metsästäminen on maittavaa puuhaa. Kelloa sopivasti kiihdyttämällä tilanne kehittyy miellyttävän nopsaan. Kanssakisaajien väliajat eivät valitettavasti näy ruudulla, mikä vie osan kyttäilyn ilosta.

Auton voi heittää suoraan nopealle kierrokselle, jolloin aikaa vievää lämmittelykierrosta ei tarvitse ajaa lainkaan. Valitettavasti peli sijoittaa auton sen verran lähelle maalilinjaa, ettei kaara ehdi kiihtyä kunnolla ennen nopean kierroksen alkua. Silti näppärä ominaisuus, jonka toteutus on valitettavasti jätetty puolitiehen - tarkoituksellako?

Täysin virheetön aika-ajo ei kuitenkaan ole. Muiden tallien autot nimittäin kolauttelevat toisinaan pelaajan varikolla seisovaa autoa. Kahteen otteeseen aika-ajojen neljäs sija vei yllättäen eturiviin, ja vastaavasti eturivin paikka vaihtui joskus toisen rivin sijoitukseksi. Pelaaja voi onneksi editoida lähtöjärjestyksen mieluisakseen, joten siinä mielessä moinen bugi ei isommin haittaa.

Muutoinkin viimeistely on jäänyt puolitiehen. Latausvalikoiden triviavisailun kysymyksistä ei saa mitään selvää, mikäli kieleksi on valittu suomi. Selostukset ovat tuttuun tapaan järjetöntä, huonosti ajoitettua puuta heinää kirvesvartta -kompailua. Auto on tietysti ruohikolla kun ruohikkoa ei ole mailla eikä halmeilla. Muutama Kyllös-vitsi on sentään saatu mukaan.

Formula One 2000:n pahin kilpailija on Electronic Artsin likipitäen samanniminen F1 2000. Siihen verrattuna Psygnosiksen tarjokki on kauniimpi, komeampi ja sutjakampi. EA:n F1 2000 sopii kuitenkin hyvin aloittelijoille, sillä rennompikin peukalonpyörittely vie siinä pitkälle. Kokeneemman ajopelihirmun kannattaa sijoittaa roponsa nyt arvosteluvuorossa olevaan formulapeliin. Siinä on sitä haastetta.

Virtuaalikolikot kuluvat

Mitä pitemmälle testisessio eteni, sitä useammin alkuvalikko vei arcade-peliin. Kellon tikittäessä aikaa ja auton nokan ylittäessä väliaikapisteen viime sekunneilla tyydytys on melkoinen. Eikä arcade-kaahaus ole mitään harmitonta kolikkopelisompailua, vaan kontrollit ovat käytännössä samat kuin Grand Prix -kisassa. Kaiken lisäksi nurmikon kautta oikaisusta saa 5 sekunnin pikasakon, mikä pakottaa makustelumöykyn keskelle purukalustoa. Loppusuoralle pääsyyn vaaditaan tiukkaa ajamista ja tanakkaa keskittymistä.

Grand Prix -kisat eivät enää ime kuten ennen. Yhtenä syynä on vankka deja vu: tätä samaa peliähän pelattiin jo vuosia sitten. Väkisin alkaa kaivata (toivottavasti) piakkoin ilmestyvää PlayStation 2 -versiota. Perus-Pleikkarin formulapelit ovat ilmiselvästi kehityskaarensa loppupäässä - ne tarjoavat edelleen hyvää viihdettä mutta ilman sen kummempia yllätyksiä.

75