Formula One 2001 (PS2)

Formula One 2001 ilmestyi jo alkukesästä, mutta on edelleen ajankohtainen. Kuluvaan F1-kauteen ehtii hyvin mukaan.

Valikot ovat selkeät ja ajamaan pääsee vaikka heti. Kuskit ja radat ovat kauden 2001 mallia. Kaikki kisat ovat oikeilla paikoillaan, mutta selostaja saattaa esittelyn aikana puhua ihan puuta heinää.

Parivaljakko Matti Kyllönen ja Erkki Mustakari kommentoivat tapahtumia. Selostus on oiva tunnelman kohottaja, mutta kisan loppupuolella herrat heittäytyvät turhan harvasanaisiksi. Totaalisessa hiljaisuudessa ei sentään tarvitse ajaa, sillä moottorin pörinät kuulostavat uskottavilta. Taustamusiikkia ei ajon aikana kuulla.

Grafiikka on asiallista keskitasoa ja kuva päivittyy joutuisasti. Onpa peli kelpuutettu MTV3:n formulalähetysten rataesittelyihin. Se kertoo jotain tasosta, millä aidot formula-areenat on vangittu bittimuotoon. Valittamista ei juuri ole.

Parasta kaikessa on loistava ajotuntuma. Padilla pöristely toimii suht mukavasti, mutta kun koneeseen ruuvaa laadukkaan ratin, fiilis on kertaluokkaa intensiivisempi. Kaasun ja jarrun sopiva annostelu yhdistettynä täsmälliseen ohjaukseen välittää todella tarkan tuntuman rataan.

Kisan keston voi valita 10-100 prosentin väliltä. Täysimittainen puolentoista tunnin pituinen osakilpailu on silkkaa murhaa, mutta kokemuksena ikimuistoinen. Rattiin nukahtaminen johtaa yleensä auton täydelliseen romuttumiseen. Pientä kuritusta autot kyllä kestävät, mutta pahimmissa mälleissä formulat heittävät vinhasti volttia ja osat sinkoilevat radalle.

Pieniä lapsuksia on päässyt mukaan, mutta pelaamista ne eivät liiemmin haittaa. Jos pelaaja poistuu aika-ajoista ennen ajan loppumista, saavutettu sijoitus menetetään ja kuski joutuu starttaamaan joukon hänniltä. Formulasääntöjen vastaisesti aika-ajot loppuvat sillä sekunnilla kun kello näyttää nollaa, vaikka auto kiitäisi radalla kesken nopeimman kierroksen.

Lähtöruudukossa kannattaa olla tarkkana, sillä varaslähdöstä rangaistaan stop and go -pysähdyksellä. Lyhennetyissä kisoissa varikkotaktiikalla ei ole käytännön merkitystä, sillä bensaa mahtuu tankkiin yllin kyllin.

Tärkeä pelinautintoon vaikuttava asia on sopivan vaikeusasteen löytäminen. Kaikki helpotukset kytkettynä tulee Ferrarin ohjaamossa helposti uni, kun ilman luistonestoa ja abs-jarruja Minardin puikoissa saa väistellä kierroksella ohittavia. Optimi löytyy jostain ääripäiden väliltä ja selviää vain kokeilemalla.

Erikoisempi koukku Formula One 2001:sta puuttuu. Pelaaja päästetään heti haluamaansa talliin, jolloin tavoitteeksi jää maailmanmestaruuden metsästäminen jokaisella vaikeusasteella. Välillä voi kurittaa kaveria jaetulla ruudulla, mutta parhaiten homma toimii kisaviikonloppuina, kun oikeat F1:t ottavat pikseliveljistään mittaa.

85