Formula One 2001 (PSone) – Maranellon suuri japanilainen

Yhtä varmasti kuin tulee kesä ja kärpäset, saapuu myös jokavuotinen Sonyn formulakaahaus. Vaikka formulakausi on pahasti kesken, Sony on ehtinyt rutistaa pakettiin jo kuluvan kauden viralliset tallit, kuljettajat ja kilpailut. Hyvällä tuurilla ehdimme vielä mukaan MM-taistoon.

Sonyn oman ilmoituksen mukaan tuoreimman formulan eteen on uurastettu vuoden verran. Virallinen lisenssi on kallis satsaus, mutta ei silti tuo automaattista menestystä. Formula One 2001 onnistuu paitsi viihdyttämään, myös vakuuttaa yksityiskohtaisilla radoilla ja autoilla.

Koko perheen vauhtinuoli

Formula One 2001 on muokattu kaikille sopivaksi peliksi. Ensikertalaiset pääsevät helposti mukaan arcade-moodissa, sillä siinä ajamista helpottavat useat eri apukeinot. Kovan linjan konkareille haastetta riittää useaksi illaksi ja realistisuuden viehätys pitää otteessaan.

Pelattavuus on kokonaisuutena erinomainen. Monien formulapelien kompastuskiveksi koitunut auton hallinta on Formula One 2001:ssa saatu toimivaksi. Formula tottelee ohjainta hyvin ja viiveettä, mutta parhaimman tuntuman saa irti ratilla.

Kanssakilpailijoiden tekoäly on poikkeuksellisen monisäikeinen. Kilpailijat reagoivat tilanteisiin nopeasti ja esimerkiksi ohittaessaan blokkailevat ajouraa kuin Schumacher ikään. Tietokonekuskit myös tyrivät vahingossa tai tarkoituksella. Moinen tekoälyn loistavuus tekee yksinpelistä huomattavasti mukavamman kokemuksen kuin monissa kilpailijoissa.

Jatkuu ensi numerossa

Pelin voi tallentaa milloin ja missä vain, jopa keskellä kurvia tehty tallennus jatkaa ladattaessa samasta paikasta. Sony on todella ajatellut myös pelaajia, jotka haluavat pelata vain sen ylimääräisen minuutin tai pari.

Säädettävää autoissa riittää jokaiseen makuun. Aidoissa formuloissa olemme tottuneet siihen, että pienikin ruuvinvääntö vaikuttaa vauhtiin jopa sekunteja. Sama realistisuus on pelissä hyvin mukana. Säätöjä voi tehdä siivekkeistä varikkotaktiikkaan ja kaikkien säätömahdollisuuksien hallitseminen on aikaavievää, mutta palkitsevaa puuhaa. Aika-ajoissa pärjääminen vaikeimmalla tasolla ei onnistu kovinkaan helposti vakioautolla, joten säätöjen hallinnasta tulee osa menestystä.

Visuaalisesti Formula One 2001 on nätti. Sonyn formulat ovat aina olleet grafiikaltaan F1-pelien huippupäätä ja sama laatu jatkuu edelleen. Ruudunpäivitys sujuu kuin pullan paisto paikoittaisista ruuhkista huolimatta. Vaihtelevat sääolot näyttävät aidoilta ja sateen piiskaaminen visiiriin pistää etsimään sateenvarjoa.

Kyllönen vielä mukana

Vauhtihirmut kuulostavat siltä miltä pitääkin. Selostuksen kisoissa hoitavat tuttuun tapaan Matti Kyllönen ja Erkki Mustakari. Englanniksi selostavat Murray Walker ja takavuosien formulalegenda Martin Brundle. Kommentointi on asiallista, mutta yleensä hieman jäljessä ja paikoin tuntuu kuin kommenttiraita olisi äänitetty väärään kohtaan. Tunnelma on kuitenkin tiivistä, eikä höpötys häiritse sen kummemmin.

Formula One 2001 on lähtenyt tavoittelemaan ennennäkemätöntä realistisuutta monilla eri osa-alueilla ja on onnistunut siinä hyvin. Virallisen lisenssin mukanaantuomat aidot tallit, radat ja kuskit ovat jo vanha uutinen, mutta Sony vie tekeleensä yhä pidemmälle.

Ennennäkemättömän aito törmäysmallinnus, säätöjen realistinen vaikutus ja sää sekä kesken kisan tallennus tekevät Formula One 2001:stä viime aikojen parhaimman F1-pelin.

80