Formula One Championship Edition (PS3) – Jälkilähetys

F1-pelit jatkuvat Sonyn yksinoikeutena, mutta kyyneliin ei ole tarvetta. Ei ainakaan kateudesta.

Formula 1:ssä on kyse 51-prosenttisesti taitavalla mediapelillä lajille luodusta myyttisestä maineesta ja 49-prosenttisesti kilpa-autoilusta. Kun F1:stä tehdään peli, joutuu kohtaamaan karun totuuden. F1 on toivottaman keinotekoinen, tylsä ja steriili autourheilusarja. Autotkin kuulostavat kastraateilta.

Formula One on suunniteltu järkevästi lajifaneille pikemminkin kuin pelaajille. Auton käyttäytymistä pystyy säätelemään mukavasti, oli ratissa sitten kämmikouranoviisi tai aito virtuaali-Hamilton, pelistä saa muokattua mieleisensä. Kaikki ajoavut päällä kisa hoituu melkein itsekseen, sillä auto jarruttelee mutkiin ja jopa paras ajolinja on merkitty radanpintaan. Täysin ilman apuja manuaalisilla vaihteilla homma vaatii zenmäistä keskittymiskykyä, valtavasti harjoittelua ja todellista omistautumista. Itse havaitsin ajoavut hyvinkin tarpeellisiksi. Harjoittelun myötä tukia pystyi vähentämään yhden kerrallaan, mutta täysin ilman apupyöriä en koskaan yltänyt pisteille.

Peli on käännetty usealle kielelle, myös suomeksi. Matti Kyllönen on Matti Kyllönen myös pelissä, mikä on hyvä/huono (tarpeeton yliviivataan) asia. Pääasia, että autojen munaton kimitys jää edes hieman taustalle. Äänten vastapainoksi Championship Editonia katsoo ilokseen, mutta se on vähintä, mitä uuden konsolisukupolven peliltä voi vaatia. Törmäysmallinnus on yhä yhtä edellistä sukupolvea. Kolahdukset muistuttavat aina toisiaan vauhdista ja kontaktin kohteesta riippumatta. Muutenkin orgaanisuus loistaa poissaolollaan, sillä tekoäly ajaa jonossa eikä reagoi lainkaan pelaajan ohitusyrityksiin saati harhautuksiin.

PlayStation 3:n yksinoikeuspeli Formula One Championship Edition on paremminkin F1 2006 HD. PS2:n F1 2006:een ei ole suuria muutoksia tehty, jopa autot, kuskit, kisat ja säännöt ovat kaudelta 2006, mikä Räikkösen, Kovalaisen, Rosbergin ja varsinkin sensaatiomaisen Hamiltonin aikaan tuntuu turhauttavalta. Menneiden fiilistely ei sovi formulapeliin yhtään paremmin kuin kisojen lähettäminen jälkikäteen telkkarista ohitukset ennakoidusti selostettuna.

Pelimoodit ovat tuttua kauraa. Laiska ajelee yksittäisiä kisoja, hieman innokkaampi vetää läpi kokonaisen viikonlopun, ja F1-fanaatikko pyöräyttää koko kauden tai uran. Jos Championship Editionilla on joku olemassaolon oikeutus, se on nettipeli. Enintään 11 pelaajaa voi kaahata toisiaan vastaan netissä, jolloin menossa on yksinpeliä huomattavasti enemmän fiilistä ja säpinää.

F1 Championship Edition on yhtä paljon fanituote kuin ajopeli, joka ajopelinä on varsin persoonaton ja fanituotteena menneen kauden lumia. Jos Formula One Championship Edition olisi opiskelija, se olisi asiat tarkkaan ulkoa opetellut hikari, jossa ei ole luonnetta tai karismaa lainkaan eikä juuri moitittavaa. Ei muuta kuin uutta peliä luukkuun, mihinkä minä sen Motorstormin taas pistinkään?

70