Forza Horizon Rally (Xbox 360) – Pakoputkisinfonian soraäänet

Hyppyri yllätti Jari-Matti Latvalan. Viisitoista kertaa peräkkäin.

Markkinarakoon isketään odottamattomasta suunnasta: arcademaisen Forza Horizonin ladattava Rally-laajennus on jämäkkää ja perinteistä etappirallia. Lisäosaan kuuluu seitsemän neljän pikataipaleen rallia ja viisi uutta ralliautoa.

Rallit sijoittuvat Forza Horizonin mielikuvitus-Coloradoon, mutta radat ja maastot ovat uusia. Lisäri on periaatteessa eri peli kuin Horizon, sillä ralliradoille pääsee vain valikon kautta koukkaamalla, baanat eivät ole mukana avoimen ajon maailmassa. Yhteistä ovat ainoastaan krediitit, autot ja audiovisuaalinen tyyli.

Kisat koostuvat parista etapista, joita ajetaan eestaas ja yhdistellen, mutta mikä ratojen määrässä hävitään, voitetaan korkojen kera takaisin intensiteetissä. Jyväskylämäisen nopeilla ja paikoin kapeilla reiteillä on hurjia korkeuseroja, hyppyreitä, töyssyjä ja epätasaisuuksia. Kallistelevat kurvit ja neulansilmät mutkistavat mutkien arviointia.

Tienpinnat ovat sikin sokin asfalttia, hiekkaa ja soraa. Lennokas fiilis kruunataan auton räminällä, soran rutinalla, tutinalla ja raisuilla pakoäänillä.

Pito on kohdillaan: asvaltilla napakampaa, soralla irtonaisempaa. Meno on asianmukaisen kiikkerää röykytystä, mutta tuntuma ei rapaudu missään vaiheessa marmorikuulien päällä rullailuksi. Erilaiset sladit, vastaheitot ja muut rallijipot onnistuvat odotetusti. Perusote on tutun puolirealistista Forzaa, plus auton alustaa koventavat ralliviritykset.

Laajennuksen ralliautot toimivat peruspelin puolella ja vastavuoroisesti rallipoluille pääsee millä tahansa Forza Horizonin rakkineella. Kaikki masiinat eivät luonnollisesti ole soralla edes viritysten jälkeen kilpailukykyisiä. Metsän siimeksessä rivakasti rymyäminen ei ole vain hevosvoimista kiinni.

Ylimääräiset valonheittimet, vararenkaat ja muut kosmeettiset ralliosat ilmaantuvat ainoastaan viiteen uuteen ralliautoon: Subaru Impreza WRX STi -05, Mitsubishi Lancer Evolution VIII MR -04, Lancia 037 Stradale -82, Ford Escort RS Cosworth -92 ja Toyota Celica GT-Four RC ST185 -92.

Pelkääjän paikka

Kartanlukija lukee nuotit ajallaan, mikä tarkoittaa vähän ennen reagointia vaativaa tilannetta. Kamu varoittaa englanniksi mutkien tiukkuuden ja etäisyyksien ohella mutkayhdistelmistä, oikaisumahdollisuuksista, kivistä ja poikkeavista kallistuksista.

Wanhana arcademiehenä pärjäsin silti paremmin gepsinäyttöä vilkuilemalla, vaikka siihen ei oikein aina olekaan aikaa – silmänräpäyksessä ehtii tapahtumaan paljon. Minun ja muiden latvaloiden onneksi takaisinkelaus toimii myös rallin puolella.

Ilman kelausta sijoitukseni jäivät, lusikka pohjassa paahtamisesta huolimatta, armotta 20:n huonommalle puolelle, sillä virheisiin ja/tai varman päälle vetämiseen ei ole varaa. Tiukassa vaikeustasossa on selvästi huomioitu mahdollisuus virheiden korjaamiseen ja pikataipaleiden laajennuksen hintaan nähden vähäinen määrä. Pitää olla melkoinen juhakankkunen (ja hyvä ratti hyppysissä), jos aikoo voittaa rallin ilman filmiapuja. Voitto ilman kelausta palkitaan saavutuksella, Vuoden urheilija -äänestyksessä riittää kakkossijakin.

Normitason vastustajilla ja padilla viilasin kinkkisimpiä kurveja ja töyssyjä kymmeniä kertoja, että pääsin niistä läpi riittävän nopeasti. Siitä huolimatta kisa oli sekuntipeliä maalissa. Nopeimmissa luokissa meno sujui vasta, kun nappasin alle legendaarisen B-ryhmän Ford RS200 -ralliraketin.

Etappien aikoja verrataan tuttuihin ja tuntemattomiin, ja aikojen alituksista tarjotaan bonuspalkkioita. Samaan aikaan rallikoukeroille pääsee playgroundin käyttäjäauloissa, jolloin muut kilpailijat näkyvät tiellä etäisyyden mukaan tiivistyvinä haamuina. Vastustajan peesaaminen ei ole täysin vaaratonta, sillä haamuautot nostavat pölyä, joka haittaa näkyvyyttä etenkin ohjaamosta ajaessa. Virheitä ei tietenkään pääse kelaamaan pois, joten puristus ja paine ovat kahta kauheampia.

Forza Horizon Rally nostaa huimapäisen rallifiilingin äärimmäisen realismin ohi, vaikka se vaatiikin mojovan annoksen taitoa, tuimaa keskittymistä ja kylmäpäisyyttä. Playground Gamesin ja Turn 10:n tiiviin rällirykäisyn perusteella olisi erittäin mielenkiintoista nähdä täysimittainen Forza Rally.

Mainio DLC lisää peliin sellaista, mitä siinä ei alunperin ollut lainkaan.

Petri Heikkinen

85