Forza Motorsport 3 (Xbox 360)

Autoilun hurmaa juhliva Forza on pääsuunnittelija Dan Greenawaltin mukaan autofanien tekemä peli toisille autofaneille. Tämä ei ole pelkkää puhetta, sillä rakkaus aiheeseen suorastaan huokuu pelistä. Mukana on aivan tajuton määrä autoja useilta eri vuosikymmeniltä, yhteensä ajettavia kulkupelejä on yli 400. Kaikkia näitä voi ihailla fetissisellä innostuksella mistä kulmasta tahansa, ja jos pelin jättää rauhaan, kohteen ympärillä pyörivä kamera kelpaa autofriikin ruudunsäästäjäksi.

Yleensä parempia autoja pantataan ärsyttävästi, mutta Forza 3:ssa kaikkiin pääsee käsiksi heti ensihetkestä lähtien pikakisoissa. Sama pätee ratoihin, joita on eri versioina yli sata. Niistä leijonanosa tosin syntyy siitä, että samaa rataa ajetaan eri suuntiin ja erilaisissa pätkissä. Silti ajettavaa riittää todella paljon.

Autoharrastaminen näkyy uramoodissa siinä, että halutessaan voi keskittyä vaikka vain oman suosikkinsa komentamiseen. Auton kuin auton voi viritysosilla tuunata superautoluokkaan, joten sitä sydäntä lämmittänyttä, hitaana perusautona aloittanutta japsia ei ole pakko myöhemmin korvata rumalla rata-autolla, jos ei halua. Näin saa synnytettyä pelin vaikeimmin ajettavia tykkejä, kun vanhasta Datsunista on väännetty nollasta sataan kolmessa sekunnissa ampuva ohjus. Toisaalta ylitehoisen ja aliohjautuvan vanhuksen ohjastamisessa on omaa hohtoaan.

Ajotuntuma on erityisesti ratin kanssa Forzassa omalla tasollaan. Autosta riippuen reagointi on vähemmän äkkipikaista kuin Need for Speed Shiftissä, mutta riittävän ylituunatulla autolla kaasun kanssa saa olla tarkkana myös Forzassa. Realistinen ajomalli perustuu monimutkaiseen fysiikkamallinnukseen, jossa lasketaan jopa renkaiden murtuminen auton alle mutkaan ajettaessa. Korkeaprofiilisilla renkailla auton kaarrekäyttäytyminen on erilaista kuin vähemmän kumia sisältävillä matalaprofiileilla.

Nettiominaisuudet viimeistelevät kaiken kattavan autoilukokemuksen hienosti. Enimmillään kahdeksan kuskin kisoja voi ajaa monipuolisilla säännöillä höystettynä, ja omia autojaan, virityksiään ja teippikuvioitaan voi myydä muille pelin sisäisellä valuutalla. Lisäksi parhaita kisatoistojaan ja hienolla kameratoiminnolla otettuja kuviaan voi lähettää nettiin kaiken kansan ihailtavaksi ja arvosteltavaksi.

Forza 3 tosiaan on tehty rakkaudesta autoihin. Lähes kaikkea voi viritellä ja väritellä ja lopputulosta voi ihailla radalla ja sen ulkopuolella. Ajoapuja säätämällä kuka tahansa pystyy pitämään auton tiellä, mutta erityisesti realismia haluaville Forza 3 on ykkösvalinta. Autot hajoavat haluttaessa aidosti ja täysi kattokierähdys päättää tiukimmalla realismilla kisan takuuvarmasti.

90