Franchise, enemmän kuin elokuvasarja

Franchise tarkoittaa sanakirjan mukaan erioikeutta, äänioikeutta, toimilupaa ja edustussopimusta, mutta kun termiä käytetään elokuvabisneksessä, suomennokset eivät toimi.

Franchise on jokaisen elokuvastudion unelma: kaikkien tuntema elokuvasarja, jossa on potentiaalia jatkua täältä ikuisuuteen ja jota voi hyödyntää kaupallisesti myös muilla tavoin.

20 James Potkukelkkaa

Tähtien sota on tyylipuhdas franchise. Neljä elokuvaa muodostavat brändin ytimen, joiden ympärille George Lucas on rakentanut kokonaisen imperiumin. Tähtien sota kelpaa vaikka minkälaiseen oheiskrääsään hammasharjasta (löytyy kotoa) videopeleihin (löytyy, montakin). Lisäksi sarjan elokuvien tulevaisuus näyttää hyvältä ensimmäisen episodin aiheuttamasta laadullisesta pettymyksestä huolimatta.

Franchise on siis enemmän kuin elokuvasarja. Kaksi American Pie -komediaa ovat olleet kovia hittejä ja niin olisi lähes varmasti kolmaskin, mutta American Pie on liikaa vain elokuvailmiö. Sitä ei esimerkiksi juurikaan palvota internetissä.

Pitkäikäisin ja ehkä tunnetuin franchise-ilmiö on James Bond. Salainen agentti 007 ja tohtori No (Dr. No) ilmestyi jo vuonna 1962. Tämä vuonna nähdään 20. salaisen agentin seikkailu. Vuosien mittaan James Bond on kerännyt elokuvateattereiden kassaluukuilta maailmanlaajuisesti noin 3,2 miljardia dollaria.

James Bond on myös hyvä esimerkki siitä, että franchisesta täytyy pitää huolta. Timothy Daltonin Bond-kaudella sarjaa yritettiin nykyaikaistaa mutta siinä epäonnistuttiin. Paluu tapahtui Pierce Brosnanin myötä elokuvalla 007 ja kultainen silmä (GoldenEye, 1995), jossa lopulta onnistuttiin yhdistämään moderni toimintaelokuva siihen, mikä tekee Bondista Bondin.

Tähtireki rulaa

Star Trek voi ylpeillä komealla tv-menneisyydellä. Se on Bondia enemmän kultti-ilmiö ja suosituin Yhdysvalloissa, mutta franchisen muotovaatimukset se täyttää tyylipuhtaasti. Eikä yhdeksän elokuvan keräämää miljardia dollaria voi väheksyä.

Tämän vuoden marraskuussa Yhdysvalloissa ensi-iltansa saa 10. Star Trek, alaotsikoltaan Nemesis, joka lienee Next Generation -miehistön viimeinen Trek-leffa. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, franchise ei tähän kuole, sillä perinteisesti parilliset Star Trekit ovat olleet parhaita ja menestyneimpiä. Ja uusin Star Trek -sarja, Enterprise on täyttänyt siihen kohdistetut kovat katsojalukutavoitteet.

Franchise voi myös kuolla. Yleensä näin tapahtuu katsojasuosion menettämisen myötä tai ajan ajaessa ilmiön ohi. Ensimmäisestä hyvä esimerkki on Rocky ja jälkimmäisestä Rambo. Voi Stallone-parkaa.

Useampikin franchise on parhaillaan "jatkoa harkitaan" -vaiheessa. Alien on hyvä esimerkki. Neljäs Alien ei menestynyt odotetulla lailla, mutta huhut viidennestä ovat vahvoja. Kun Hollywood-elokuva kuitenkin maksaa valtavasti, on turvallisempaa tarttua edes tuttuun nimeen kuin luoda jotain kokonaan uutta.

Neljä Batman-elokuvaa ovat liikuttaneet lippurahoja 1,3 miljardin arvosta, mutta sarjan laatu kärsi pahasti, kun Tim Burton jätti ohjaajan hommat ja nimiroolista tuli Hollywoodin miestähtien kiertopalkinto. Vuodeksi 2003 lupailtu Batman Year One kuulostaa kuitenkin lupaavalta. Elokuva on aikaisempia vakavampi, se perustuu Frank Millerin hienoon sarjakuvaan ja ohjaaja Darren Aronofsky (Pii, Unelmien sielunmessu) on erittäin mielenkiintoinen yllätysvalinta.

Indyn paluu

Joskus francise on vain levolla, vaikka jokainen tietää, että sarjan seuraavaa elokuvaa odottaa puoli maailmaa puristaen jo nyt lippurahoja hikisissä kämmenissään. Indiana Jonesin kolme elokuvaa ja 1,2 miljardia dollaria ovat kova saavutus.

Kaikki asianomaiset - ohjaaja Steven Spielberg, tuottaja George Lucas, näyttelijä Harrison Ford - ovat aina olleet halukkaita neljänteen Indyyn, mutta aikatauluongelmat ja sopivan käsikirjoituksen puute ovat haitanneet projektin käynnistämistä. Tähän saakka. Spielberg kertoi pari kuukautta sitten, että uuden Indiana Jonesin tarina on koossa, tietenkin salainen, ja että siinä esiintyy toisesta osasta tuttu Kate Capshaw (Spielbergin vaimo, muuten) samassa roolissa kuin aiemminkin. On myös huhuiltu, että Sean Connery toistaisi 3. seikkailun roolinsa Indianan isänä. Ensi-ilta lienee kesällä 2003, mikä on suhteellisen nopea aikataulu näin isolle projektille.

Elämme juuri nyt mielenkiintoisia aikoja franchise-ilmiön suhteen. Vaikka olemme nähneet vasta yhden elokuvan kummastakin, tuskin kukaan epäilee sitä, etteikö Harry Potterista ja Sormusten herrasta sellaisia kasvaisi. Tai ehkä ne ovat franchise jo yhden elokuvan perusteella, mikä on ennenkokematonta.

Potentiaalisia ehdokkaita yhden elokuvan perusteella ovat myös Men in Black, The Matrix ja X-Men. X-Men 2:sta saamme odotella vuoteen 2003, mutta kaksi muuta jatko-osaa ilmestyvät valkokankaalle tämän vuoden aikana. Ja Matrix 3 on jo kuvattu, kuten hyvin tiedämme.

Franchisen kehittäminen ei ole helppoa. Tomb Raiderissa on potentiaalia, mutta ensimmäinen elokuva olisi voinut onnistua paremminkin. Pyhimys on hyvä esimerkki tyylipuhtaasta epäonnistumisesta. Hämähäkkimiehen kohtalo selviää vielä tämän vuoden aikana.

Myös Austin Powersissa on potentiaalia. Mies Powersin takana, Mike Myers, sanonut, että hänellä ei olisi mitään sitä vastaan, mikäli hänen joka toinen elokuvansa olisi Austin Powers. Kolmas Powers-komedia nähdään vuonna 2002.

Franchisen rajamailla pyörii Hannibal "The Cannibal" Lecter, josta on tehty jo kolme elokuvaa, joista tosin vain kaksi uusinta yleensä mielletään saman sarjan edustajiksi. Se ensimmäinen, Michael Mannin ohjaama aliarvostettu Manhunter (1986) on äskettäin päässyt/joutunut (tarpeeton yliviivataan) uusintafilmatisoinnin kohteeksi. Brett Ratnerin (Rush Hour) ohjaustyötä saadaan kuitenkin odottaa vielä jonkin aikaa. Lecterin franchiseksi päätymistä hidastaa se, että elokuvat perustuvat Thomas Harrisin kirjoihin ja mies väsää opuksiaan jopa kymmenen vuotta ennen kuin on niihin tyytyväinen. Tämä tosin on Hollywoodille vain hidaste.

Suomalaiset franchiset ovat vähissä. Voiko Uuno Turhapuroa sellaiseksi kutsua? 19 elokuvaa on kyllä komea saavutus, ainakin lukumäärältään.

Mutta annetaan Suomen ensimmäisen franchisen palkinto kuitenkin Komisario Palmulle. Jos ei muista syistä, niin ihan vain laadullisista ansioista.

Franchise-ilmiön edustajia

Alien

Apinoiden planeetta

Austin Powers

Batman

Beverly Hillsin kyttä

Die Hard

Hannibal Lecter

Harry Potter

Indiana Jones

Jack Ryan

James Bond

Jurassic Park

Karate Kid

Mad Max

Matrix

Muumio

Paluu tulevaisuuteen

Rambo

Rocky

Rush Hour

Scream

Star Trek

Tappava ase

Taru sormusten herrasta

Teräsmies

Teenage Mutant Ninja Turtles

Toy Story

Tähtien sota

Vaarallinen tehtävä

Yksin kotona

Lisää aiheesta

  • Kino: Kevät koittaa Hitlerille


    Kino

    Kevät koittaa Hitlerille

    Huhtikuussa tähtilaiva on lastattu kuunatseilla.

    Saksalaiset kansallissosialistit sytyttivät noin 70 vuotta sitten Euroopan liekkeihin. Vaikka yleisesti uskotaan, natsivalta ei päättynyt Berliinin miehitykseen ja Hitlerin itsemurhaan. Tappion hetkellä osa…
  • Vanhan mestarin kädenjälki

    James Cameron osaa edelleen kertoa huikeita tarinoita, vaikka pääosassa olisi pitkiä sinisiä animehahmoja.

    Kuuluin siihen ensi-iltaa edeltävänä aikana vauhdilla kasvaneeseen joukkoon, jonka mielestä Cameronin 12 vuotta vääntämä Avatar-leffa oli näkemättä nolo. Ei ihme, sillä kaikki…
  • Terveisiä Nörttilästä

    Zombileffat ovat taas in. Zombieland vääntää maailmanlopun vitsiksi, mutta kieli on liikaa poskessa.

    Aivojen perässä kuolaaviksi zombeiksi muuttunut ihmiskunta on aihe, jossa teoriassa riittää materiaalia komediaan. Muiden dystopioiden tavoin asiassa on kuitenkin yksi paha kompastuskivi:…