Front Page Sports: Baseball – Sierran kunnari

Front Page Sports: Football osoitti, että Sierra on tosissaan rynnimässä urheilupelimarkkinoille. FPS Football ylitti monipuolisuudellaan kaikki aikaisemmat jenkkifutispelit, ja niinpä olikin täysi syy odottaa paljon myös sarjan seuraavalta osalta, FPS Baseballilta.

"Ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua..."

Vaikka baseball jenkkifutiksen tavoin on suomalaisille lajina hieman outo, muistuttaa kotoinen pesäpallomme lajia tarpeeksi, jotta sitä tuntematonkin pääsee siihen nopeasti sisälle. Oleellisin erohan pelien välillä on lähinnä syötössä, muut eroavaisuudet ovat sangen pieniä, ja ne oppii pelin aikana nopeasti. Manuaali ei baseballin sääntöjä selittele _ peli on selvästi suunniteltu raskaan sarjan baseballmiehille, joten sääntöjen oletetaan olevan ennestään tutut.

Kunnon urheilupelin tapaan FPS Baseball tarjoaa yksittäisten ottelujen lisäksi myös liigapelin, jota voi säädellä hyvin pitkälle oman maun mukaiseksi. Mukana voi olla kahdeksasta neljäänkymmeneenkahdeksaan joukkuetta, ja jokaista voi ohjailla joko pelaaja tai tietokone. Ottelujen lukumääräkin vaihtelee näin muutamasta kymmenestä pariin tuhanteen kautta kohden _ päälle tulevat tietenkin vielä playoffit.

Sanoista tekoihin

Vaikka peli tarjoaakin mahdollisuuden erilliseen lyöntiharjoitteluun, on paras tapa opetteluun näytösottelujen pelaaminen. Alkuoptioissa säädetään kuinka suureen osaan pelitapahtumista pelaaja vaikuttaa, esimerkiksi lyönneissä pelaaja huolehtii perustasolla ainoastaan lyöntityypin valitsemisesta, standarditasolla tyypistä ja ajoituksesta, ja monimutkaisimmalla tasolla lisäksi sen suunnasta. Muita pelin osa-alueita ovat syöttö, ulkokenttäpeli ja juoksu. Haluamansa alueet voi myös jättää kokonaan tietokoneen hoidettaviksi. Tämä systeemi on erittäin käytännöllinen, sillä sen avulla peliin pääsee perehtymään vaiheittain, eikä monipuolisuus tyrmää pelaajaa ennen ensimmäistä lyöntiä.

Realismi on FPS Baseballissa hiottu todella huippuunsa: Pelitapahtumiin vaikuttavat mitä moninaisimmat tekijät, joiden ansiosta kahta samanlaista peliä ei voi tulla koskaan. Perinteisten sääolosuhteiden ja pelaajien väsymisen ja loukkaantumisen lisäksi jokaisella pelaajalla on erillinen bonuksensa tai rasitteensa jokaiselle eri kuukaudelle, sekä sen tyyppisille erikoistilanteille kuin ottelun viime hetkille tai ratkaiseville lyönneille.

Omien joukkueiden suunnittelu onnistuu pelin mukana tulevalla DataIn-editorilla, joka on sangen helppokäyttöinen työkalu (joskin aluksi tulin erehdyksessä valinneeksi täydellisen pelaajatietojen täytön, jolloin täytettävää on liioittelematta kymmeniä sivuja pelaajaa kohti).

Vain selostaja puuttuu

Itse pelitapahtumat on kuvattu vektorigrafiikalla, mikä helpottaa zoomailua pitkin kenttää. Onnistuneen tilanteen voi katsoa uusintana, mikä sekin on viety äärimmilleen: Kuvakulman saa valita käytännöllisesti katsoen täysin vapaasti, ja kameran voi asettaa joko paikoilleen, kuvaamaan jotain tiettyä kentän aluetta, tai seuraamaan tiettyä kohdetta. Onnistuneimmat otokset voi vieläpä tallentaa kavereille brassailua varten. Musiikkia pelissä ei alkumusiikkia lukuunottamatta ole, mutta ääniefektejä senkin edestä _ ohjelmien, jäätelön ja matkamuistojen myyjien huudot säestävät peliä mailojen kolahdusten, tuomarien huutojen ja yleisön kohinan ohella. Ylimääräiset huudot saattavat toisinaan rasittaakin, mutta realismia ne kieltämättä omalta osaltaan lisäävät.

Ainoa hieman häiritsevä tekijä pelattavuudessa on se, että ainakin perustasolla lyönnit menevät epärealistisenkin usein laittomiksi, minkä vuoksi huono lyöjä saattaa joutua yrittämään lukuisia kertoja ennen kuin peli pääsee jatkumaan. Koppejakin tulee sangen tiuhaan.

Tietokonepelien Joe DiMaggio

Kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, ettei Sierra nytkään pettänyt odotuksia. FPS Baseballista on tehty niin monipuolinen ja realistinen, ettei takuulla yksikään tämän hetken baseball pysty sitä lyömään (tai ainakin tuloksena on varma koppi). Laitteistolta FPS Baseball kuitenkin vaatii melko paljon, erityisesti suurempia liigoja pyöritettäessä peli nielee kiintolevytilaa kymmeniä megoja (joskin reilu kymmenen megaa riittää vaatimattomampiin peleihin). Nopeuttakin koneessa on hyvä olla, tosin yksityiskohtaisuuden vähentäminen grafiikkapuolella nopeuttaa peliä jonkin verran.

Jään odottamaan kieli pitkällä sarjan seuraavaa osaa. Jos Sierra jatkaa lajien läpikäymistä suosituimmuusperiaatteella, tulee ohjelmassa olemaan seuraavaksi suomalaisillekin huomattavasti tutumpi koripallo.

94