Full Spectrum Warrior (PS2) – Pieni kaupunkisota

Alunperin Yhdysvaltain maailmanpoliisikoulun opetusohjelmaksi tehty ja jälkituotantona siviilien iloksi Xboxille ja PC:lle käännetty Pandemic Studiosin Full Spectrum Warrior ilmestyy vuoden odottelun jälkeen myös PS2:lle.

Zekistanin terroristeja suojeleva roistovaltio kaipaa rauhoitusta. Fanaattiset uskonsoturit ovat valmiina antautumaan armottomaan taisteluun anteeksiantamattomassa kaupunkiympäristössä. Pystyvätkö Yhdysvaltain johtamat YK-joukot kestämään kaiken mitä kaatuvalla diktaattorilla on pelilaudalle heittää ja vielä päälle vihollisista pelottavimman: ankaran resurssipulan?

Sisältö on käännytettynäkin ilahduttavan uskollista lähdemateriaalille. Full Spectrum Warrior on shakinomainen puzzlepeli, joka on ovelasti naamioitu kaupunkisodaksi. Pelaajan komennettavana on kaksi neljän sotilaan ryhmää, joiden näkökulmasta konflikti tulee ruohonjuuritasolla tutuksi. Yhteenotot vihollisen kanssa ovat mittakaavaltaan pieniä. Ryhmien välinen yhteistyö ja avunanto ovat kaiken A ja O: kun ryhmä A sitoo viholliset ryhmä B koukkaa sivustaan. Tiukemmissa paikoissa kranaatit ja raketinheitin nousevat asearsenaalista arvoon arvaamattomaan.

Sotilaiden komentaminen on helppoa sujuvalla käyttöliittymällä, sillä Xboxille suunniteltu logiikka on PS2:n padilla kotonaan sellaisenaan. Pienen harjoittelun jälkeen suojasta suojaan liikkuminen, tulialueiden määritys ja kaikki muutkin toiminnot löytyvät kuin itsestään.

Xboxin graafisesta loistosta ja kikkailusta on karsittu dramaattisesti, mutta silti peli on parhaimmillaankin tahmea. Karkea grafiikka ei peliä pilaa, mutta kokonaisvaltainen jähmeys rampauttaa pelattavuuden. Taistelukentällä pitäisi pystyä tekemään nopeita ratkaisuja, mikä on mahdotonta kun maailma ympärillä nylkyttää eteenpäin kuin rampa jänis. Tökkimisen vielä yksinään kestäisi, mutta anteeksiantamatonta on, kuinka käskyt tuntuvat siirtyvän padilta eteenpäin sekunnin-parin viiveellä.

Jos omaperäinen ja toimiva kaupunkisotakonsepti kiinnostaa, ensimmäinen askel on alustan vaihto. Järeät leikit vaativat järeää rautaa.

70