Game & Wario (Wii U) – Juhlat Warion tapaan

Ennen vihaisia lintuja vihollisia ammuttiin nuolilla.

Warion minipelikokoelma näyttää, mihin Wii U pystyy parhaimmillaan ja pahimmillaan.

Wario on mielenkiintoinen hahmo. Marion vastavoimaksi luotu kiero viiksiniekka ei ole päässyt mukaan Nintendon suurimpiin julkaisuihin, mutta WarioWare- ja Wario Land -pelit ovat silti olleet myyntimenestyksiä. Yrmy Wario on rahanahneudestaan huolimatta sympaattinen hahmo, joka sopii täydellisesti Nintendo-universumiin.

Game & Wario on 16 minipelin kokoelma, joka muistuttaa enemmän kuin vähän Nintendo Landia. Pikkupelit hyödyntävät kekseliäillä tavoilla GamePadia, mutta pelien taso heittelee laidasta laitaan.

Tilkkutäkki

Game & Warion yksinpelien parhaimmistoon kuuluvat Camera ja Gamer, jotka hyödyntävät fiksusti GamePadin ominaisuuksia. Camerassa heittäydytään rikollisia jahtaavan kuvaajan rooliin. Katunäkymää tarkkaillaan television ruudulta ja GamePadia käytetään kamerana. Oikeiden kuvauskohteiden bongaaminen ja täydellisten kuvien ottaminen ei ole helppoa, sillä kohteet liikkuvat jatkuvasti ja kuvien ottamiseen on aikaa vain muutama minuutti.

Arkisimulaattori Gamerissa ohjataan 9-Voltia, joka haluaa pelata videopelejä vielä nukkumaanmenoajan jälkeenkin sängyssään. GamePadin ruudulla pyörivät wariowaremaiset minipelit, mutta niihin ei voi uppoutua kuin hetkeksi, sillä 9-Voltin äiti tarkkailee peliriippuvaista poikaansa herkeämättä. Jos ei ehdi piilottaa käsikonsolia ennen äitimuorin tarkastusreissua, 9-Volt saa satikutia.

Muut Game & Warion minipelit eivät yllä Cameran ja Gamerin tasolle. Kung Fu on tylsähkö Jumping Flash -tyylinen tasohyppelypeli, jossa pelihahmoa ohjataan GamePadia kallistelemalla, Arrowissa ohjaimen kosketusnäyttöä käytetään jousipyssynä, Patchworkissa sommitellaan erilaisia kuvioita raahaamalla kangaspalat oikeille paikoille. Ski puolestaan on nopeasti unohdettavaa alamäkilaskua.

Taxissa sentään on yritystä: asiakkaiden kyytiin noukkiminen ja avaruusolioiden alasampuminen on mukavaa ajanvietettä. Ashley on varsin perinteinen räiskintä, jossa nimikkohahmoa ohjataan kallistelemalla ohjainta. Yksinpelikatraan täydentävät piirtämispeli Design, rytmipeli Pirates, keilaamiseen keskittyvä Bowling ja WarioWare Incistä (Pelit 8/2003, 85p) kierrätetty Bird.

Eläköön diskokuningas

Neljästä moninpelistä yksinkertaisimpia ovat Artwork ja Disco. Artwork on käytännössä digitaalinen Pictionary. Yksi pelaaja piirtää kuvan annetusta sanasta, jota muut yrittävät arvata. Discossa samaa ohjainta käyttää kaksi pelaajaa: ensimmäinen naputtelee GamePadille rytmin, jonka toinen yrittää toistaa. Hyvä idea vesittyy osittain siihen, että ohjain tunnistaa ainoastaan yhden kosketuksen kerrallaan. Toista pelaajaa on liian helppo häiritä.

Fruitissa ohjaimen haltija on varas, joka yrittää sulautua televisioruudulla näkyvään väkijoukkoon ja varastaa mahdollisimman paljon hedelmiä. Muiden tehtävä on arvata kuka varas on. Moninpeleistä statistin rooliin jää Islands, jossa pelaajat ampuvat vuoron perään fronk-otuksia saarelle. Tarkoituksena on kerätä mahdollisimman suuri pistesaalis ja tyrkkiä samalla muiden pelaajien fronkit huonompiin asemiin.

Game & Wario on epätasainen kokoelma, jossa on harmillisen vähän helmiä. Yksinpelaajalle hupia irtoaa lähinnä Camerasta ja Gamerista, muiden minipelien parissa en kovin pitkään viihtynyt. Minipelit on jaettu kahteentoista yksinpeliin ja neljään saman ruudun ääressä pelattavaan kimppapeliin. Kaikkiin yksinpeleihin ei pääse heti käsiksi. Aluksi avoinna on ainoastaan Arrow-pelimuoto, mutta menestyksen myötä muutkin pelit aukeavat.

Fiksusti kaikki moninpelit ovat pelattavana heti, eikä pelaaminen vaadi kuin yhden GamePad-ohjaimen, jota kierrätetään pelaajien kesken. Game & Wario sopii mainiosti kaveriporukan illanviettopeliksi. Testattu on.

Game & Warion veikeä graafinen tyyli ja sympaattiset välivideot ovat mukavaa seurattavaa, myös pelin äänimaailma miellyttää. Teknisestä briljanssista on silti turha puhua, sillä täppäriohjain aiheuttaa ongelmia monissa peleissä. GamePadin liiketunnistus tökkii ikävästi esimerkiksi Arrow’n, Taxin ja Piratesin kanssa.

Warion debyytti Wii U:lla voisi olla huomattavasti vahvempi. Mobiilipelit muuttivat konsoleiden minipelikokoelmien asemaa, sillä neljänkympin hintalapun vastapainoksi minipeleiltä odottaa määrää ja laatua. Game & Wariossa ei ole riittävästi kumpaakaan.

Markus Lukkarinen

 

72