Gameboy Advance SPValoa pelipojalle

Harvoin olen tuntenut itseni niin vedätetyksi kuin hankittuani Gameboy Advancen. Olin jo lehden E3-jutussa kehunut, kuinka Advancen näyttö on kirkas ja värit selkeitä. Mutta kaikkea muuta, Advancen näyttö on yötäkin tummempi eikä reissussa konsolia voi käyttää kuin peilinä, ellei ole ostanut lisävaloa tai modannut kiinteää lamppua. Nintendo tiesi virheensä, joten Advancen demoständissä on aina kohdevalo suoraan ruudun yläpuolella.

Oli suunnitteluvirhe tietoinen tai ei, Nintendo julkaisee Gameboy Advancesta uudelleen suunnitellun mallin Gameboy Advance SP:n. Tärkeimpinä myyntivaltteina SP:ssä ovat vakiotaustavalo ja ladattava litium-akku, muuten tekniikka on samaa kuin Advancessa.

Konsolin koko on pienentynyt alkuperäisestä, vaikka ruudun koko on sama kuin Advancessa. Koneen päälle taittuvan näytön ansiosta se mahtuu ongelmitta taskuun. Myös näppäinasettelua on muutettu ja SP muistuttaa Nintendo-konsolin muinaista padia.

Toimintanappeja on edelleen vain kaksi, L- ja R-napit ovat takalaidassa. Tosin ne on sijoitettu huteran oloisesti konsolin kulmiin, eli koneen pudotessa ne ottavat vastaan pahimmat iskut. Ristiohjain toimi riittävän tarkasti pelaamissani Gameboy-peleissä, vaikka viistosuuntien tunnistus ei sujunut aina ongelmitta. Etuseinän valokytkimen, select- ja start-nappien lisäksi kyljissä ovat vielä virtakytkin ja äänenvoimakkuuden säätönappi.

Sokaistun

SP:n taustavalo on erinomainen, sillä lamppu vähentää huomattavasti ruudun heijastuksia. Toki pelatessa näkee edelleen naamansa, mutta myös pelitapahtumat erottaa jopa pilkkopimeässä. Ainoa ongelma on, että taustavalo myös haalentaa värejä. Puzzlepelissä, joissa vihreän ja sinisen palikan nopea erottaminen toisistaan on tärkeää, pastellisävyt jopa heikensivät pelattavuutta. Ilman lamppua ruutu on yhtä tumma kuin Advancessa.

Ennen lehden painoon menemistä ehdin pelata akut vain kahdesti tyhjiksi, jolloin peliaika jäi molemmilla kerroilla yhdeksään ja puoleen tuntiin. Litium-akut vaativat pari kolme täystyhjennystä ennen kuin ne toimivat täydellä teholla.

Ajanpuutteen vuoksi akkujen kestotesti jää valitettavaksi tuonnemmaksi, joten akkujen laadusta ja niiden maksimilatausmäärästä ei ole vielä aavistusta. Vaikka akut aikanaan kuluvat käyttökelvottomiksi, ne voi helposti vaihtaa uusiin ristipääruuvarilla.

Tiedotteen mukaan akkujen peliaika kaksinkertaistuu kahdeksaantoista tuntiin, jos ei käytä taustavaloa. Valotta pelaaminen ei ole käytännössä mahdollista, sillä pöytälampunkin alla pelatessa taustavalo vähentää heijastuksia ja jopa vieruskaveri näkee pelitilanteet ongelmitta. SP:n mukana saa muuntajan, jolla akut latautuvat täyteen kolmessa tunnissa. Kotioloissa muuntajalla voi pelata myös verkkovirtaa käyttäen.

Äänet kuuluvat laitteen keskellä olevasta pienestä kaiuttimesta, joka suuntaa äänen varsin mukavasti. Naapurit tuskin ärsyyntyvät bussissa tai lentokoneessa, ellei aivan maksimivoimakkuuksilla pelaa. Jos ärsyyntyvät, ainoaksi ratkaisuksi jää äänteen poisottaminen, sillä SP:ssä ei ole standardia kuulokeliitäntää. SP:ssä voi käyttää vain Nintendon tarvikekuulokkeita, jotka sopivat konsolin virta-aukkoon.

Gameboy Advance SP on välttämättömyys käsikonsolipelaajalle, sillä valo ja akku parantavat Gameboyn käytettävyyttä huomattavasti. SP:tä voi jo hymyilemättä kutsua käsikonsoliksi, jolla voi oikeasti pelata myös reissussa. Advance SP julkaistaan Suomessa 28. maaliskuuta, hintana on 139 euroa.

Julkaisu ei pakota Advance-pelaajaa hankkimaan uusia pelejä, sillä Advance ja SP ovat prosessoritekniikaltaan täysin identtisiä. SP-julkaisu ei myöskään lisää käsikonsolimaailmaan edes markkina-alueita, joten Tactics Ogren kaltaisia Euroopassa julkaisemattomia klassikoita voi edelleen tilata Amerikasta.

Gameboy Advance SP

www.nintendo-fi.com

Valmistaja: Nintendo

Testikappale: AMO

Julkaisupäivä: 28.3.

Hinta: n. 139 euroa

Ulkomitat: 85x84x24 mm

Paino: 143 grammaa

Akkujen käyttöaika: 10 tuntia, ilman valoa 18.

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…