Gene Simmons Axe Guitar Controller

www.genesimmonsaxeguitar.com

Bändipelien mehevä ruumis houkuttelee haaskalintuja. Gene Simmonsin bassoa surkeasti kopioiva kitaraohjain on yksi lihavimmista.

Vaikka elämmekin talouden laskusuhdannetta, bändipeleillä menee lujaa. Ulkona saattaa sataa räntää ja sijoituspankkiireita, mutta sisällä omassa olohuoneessa on mukava heittäytyä hetkeksi rokkitähdeksi. Vakava huvi vaatii vakavat työkalut, joten erilaisia perusohjaimia aidompia soittimia on tunkemassa markkinoille yhä enemmän. Kiss-legenda Gene Simmonsin tunnettuun, kirveen muotoiseen bassoon perustuva kitaraohjain on joukon erikoisin ilmestys.

Kirveen muotoilu on makuasia, itse en yleisesti pahemmin lämpene leikkimielisen näköisille kitaroille. En silti voi kiistää, ettei taistelukirveessä olisi sitä jotain sukkahousuheviin olennaisesti kuuluvaa äijähenkeä. Moista soitinta oli siis pakko päästä kokeilemaan. Näin jälkikäteen ajateltuna ei olisi pitänyt.

Yhteys palailee pätkittäin

Mainosmateriaaleissa kirveen väitetään olevan Rock Bandin ja Guitar Heron omia ohjaimia suurempi. Moinen on puhdas valhe, sillä ohjain on mitoiltaan täysin identtinen virallisten soittimien kanssa. Tämä ei silti ole järisyttävä miinus. Se sen sijaan on, että ensikosketuksesta lähtien ohjain suorastaan huokuu halpuutta termin huonossa merkityksessä: kaikki on rakennettu heppoisen oloisesta ja rumasta muovista, joka ei yksinkertaisesti vakuuta. Kaulakin kitisee pahaenteisesti, kun siitä ottaa kunnolla kiinni.

Kun kolhon muovilelun aiheuttaman alkushokin ohi pääsee, on aika kytkeä kitara konsoliin. Langaton ohjain toimii – siis ainakin teoriassa – PS2:ssa, PS3:ssa ja Wiissä. Tuettuja pelejä ovat kaikki Guitar Herot ja Rock Bandit. Mukana tulee USB- ja PS2-liitännöillä varustettu lähetindongle, joka kytketään roikkumaan konsolin etupaneelista. Wiin kanssa donglea ei tarvita, sillä Wiimote kiinnitetään kitaran takapaneelissa olevaan koloon.

Langattomuuden ihanuudet eivät valitettavasti ole itsestään selviä. En saanut kirvestä toimimaan PS2:ss,a vaikka kaikki oli säädetty oikein ja donglen valo paloi iloisesti. PS3:ssa homma toimi onneksi paremmin.

Täytyy antaa erikoismaininta kitaran uskomattomimmasta ominaisuudesta: patterikotelon kansi on suljettu kahdella pitkällä ruuvilla! Syytä moiseen aivopieruun voi vain ihmetellä. Ehkä taka-ajatuksena on ollut se, että näin kukaan ei heti huomaa ohjaimen vaativan toimiakseen peräti neljä AA-patteria normaalin kahden sijasta. Imeekö sähköinen look enemmän virtaa?

Kirves kolahtaa kiveen

Yhteys toimii vihdoinkin, joten laitan hihnan kiinni ja heitän kitaran kaulaan – josta se välittömästi kolahtaa lattialle. Syyksi tähän paljastuu idioottimaisesti sijoitettu ylempi kiinnike: se osoittaa ylöspäin, joten hihna solahtaa siitä suoraan läpi. Onneksi vieressä on valikoissa liikkumiseen tarkoitettu analogitatti, johon hihnan voi purkkaratkaisuna hirttää kiinni. Tatti luultavasti hajoaa tähän parissa päivässä, mutta ainakaan kitaraa ei ole pakko pitää käsissä ilman hihnaa. Kestävämpi ratkaisu olisi porata hihnakiinnikkeelle uusi paikka, mutta moinen olisi pitänyt tehdä jo tehtaalla.

Frettipainikkeet ja kieltä emuloiva strummi ovat erittäin heppoisen oloisia ja kolisevat todella äänekkäästi. Strummissa on lisäksi jonkin verran klappia. Hirveästä metelistä huolimatta kaikki nappulat kuitenkin toimivat kohtalaisen hyvin, eikä virheitä tule ainakaan uudella kitaralla tavallista enempää. Halpa yleistuntuma ei silti lupaa hyvää ohjaimen kestolle, enkä olisi yllättynyt, jos nappulat alkaisivat hanata vastaan pitemmässä käytössä.

Lisähaukkuja tulee liian eteen rakennetusta vibrakammesta. Alkuperäisessä kirveessä moista ei ole, joten kampi on ängetty paikkaan, johon se ei oikein sovi. Kampi on niin edessä, että sitä harovat sormet lyövät jatkuvasti tyhjää.

Gene Simmonsin kirves on edullinen, mutta surkea kitaraohjain. Se on valmistettu mahdollisimman halvalla ja ainoa mahdollinen syy moisen lelun ostamiseen voisi olla kiveäkin kovempi Kiss-fanitus. Vielä halvemmalla silti pääsee, jos kaivaa meikkikynät kaapista ja tyytyy soittamaan suosikkipeliään Kiss-maski naamalla.

Arvostelu on luettavissa www.pelit.fi:ssä 5.5.2009.

Lisää aiheesta

 • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

  Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

  Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
 • Roccat Kone+

  Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

  Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
 • Logitech G110

  Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

  Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…