Gex Deep Cover Gecko (PSone) – Kameleontti-Gecko

Letkautteleva ja letkeä tv-lisko Gex on taas täällä! Kaunis agentti Xtra on vankina mediaulottuvuudessa ja Gexin on riennettävä apuun halki outojen maailmojen.

Gexin seikkailut jatkuvat jo kolmannessa osassa. Edellinen osa Return of the Gecko tarjosi kanavapujottelua huonojen televisiosarjojen maailmassa. Tv-maailmassa jatketaan edelleenkin, kun Baywatchistakin tuttu agentti Xtra (Marliece Andrada), Gexin tyttöystävä, on siepattu ja hänet pitää löytää ennen kuin on liian myöhäistä.

Mystisiä mysteerejä

Gex aloittaa etsintänsä kontrollihuoneesta, josta aukeaa ovia uusiin maailmoihin sitä mukaa, kun edellisiä on selvitetty. Luvassa on joulumaa, autio kaupunki, pyramidi, sotilasleiri, Sherlock Holmes -mysteerio suuressa kartanossa, villi länsi, animemaailma ja merirosvolaiva.

Gexin on tarkoitus selvittää kyseisen maailman tehtävät ja keräillä niistä saatavat kaukosäätimet, ja kun säätimiä on kasassa riittävästi, aukeaa ovi uuteen maailmaan. Matkan varrella povariin karttuu myös pakollisia energialisiä, erikoisominaisuuksia antavia kärpäsiä ja lisä-Gexejä.

Yhdessä maailmassa voi suorittaa kerralla vain yhden tehtävän, mutta jos haluaa varmistaa riittävän kaukosäädinsaaliin, on sama maailma koluttava uudelleen niin monta kertaa kuin tehtäviä riittää. Turha juokseminen käy tympimään, mutta toisaalta samalla saa ilmaista harjoittelua ja hommat voi suorittaa missä järjestyksessä tahansa.

Tehtävät ovat varsin vaihtelevia. Osaan kuuluu taistelua maailman pahista vastaan, osa on keräilyluonteisia. Hauskimmasta päästä on joulumaan lumilautailuosuus, jossa ilkeät tontut on hutkittava kumoon. Joissakin paikoissa on lisäksi alapelejä, joissa rajallisen (lyhyen) ajan puitteissa täytyy suorittaa erikoistehtävä, vaikkapa keräillä tietty määrä energiakärpäsiä.

Mannaa silmille ja korville

Kaikki paikat ovat luonnollisesti upeaa 3D-grafiikkaa, jokainen maailma on yksilöllisesti rakennettu väriskaalaa ja valoisuutta myöten. Pienet yksityiskohdat täydentävät kokonaisuuden, joka on elävä ja uskottava. Heijastavat ja läpikuultavat pinnat, vesi, valot ja varjot, liikkuvat tasot ja erilaiset vastaantulevat viholliset ihastuttavat useasti. Gex itse on pukeutunut kuhunkin ympäristöön sopivaksi ja asuja on joka lähtöön piposta ja villapaidasta mechin vetimiin asti.

Itse Gex jää pieneksi ruudulla ja toivoisikin, että sen ilmehtimistä pääsisi seuraamaan lähempääkin. Niin pikkarainen se ei ole, etteikö menossa pysyisi mukana, mutta jotenkin tuntee menettävänsä yksityiskohtia, kun Gex vipeltää jossakin kaukana pelkkänä pisteenä.

Tunnelma eri kentissä on musiikkia myöten huippuluokkaa. Maailmoissa soivat vekkulit versiot tutuista kappaleista. Gex ei malta pitää suutaan kiinni kiperissäkään paikoissa, vaan heittelee jatkuvasti enemmän tai vähemmän vitsikkäitä kommentteja, jotka ovat lainauksia milloin mistäkin päin telkkari- ja elokuvamaailmaa.

Vitsejä viljellään muuallakin kuin Gexin jutuissa. Tarkkasilmäinen ja ainakin kaikki paikat tarkkaan tutkiva löytää maailmoista seinäkirjoituksina hillittömiäkin hauskuuksia.

Lisko ja kumihäntä

Gexin liikkuminen on vaikuttavan sulavaa, vaikka varsinaisia liikkeitä ei kovin monta olekaan. Gex osaa hypätä, ponkaista korkealle häntänsä varassa, uida, tarrata kielellään tason reunaan ja huitaista ötiäisiä hännällä. Geckomaisen tahmeat tassut eivät toimi enää niin kuin edellisessä osassa. Liukkaan liikkumisen takia meno on välillä jopa hieman holtitonta, mutta onneksi pelissä on myös harjoituskenttä, jonka läpäisemällä saa treenattua kaikki tärkeät niksit.

Kamera seuraa Gexiä varsin uskollisesti eikä suoranaisia hankaluuksia tule väärien kuvakulmien takia. Automaattista kameraa voi halutessaan pyöritellä myös itse.

Gex Deep Cover Gecko tarjoaa mukavia ja viihdyttäviä hetkiä 3D-tasohyppelyiden ystäville. Sen vaikeustaso sopii varmasti jokaiselle, sillä seassa on niin helppoja kuin haastavampiakin tehtäviä. Mikään tajunnanräjäyttävä superuutuus se ei ole, mutta taatusti laadukasta viihdettä.

80