Global Effect – Ekonomiaa, luonnonsuojelua ja sodankäyntiä

Päivän resepti: otetaan yksi Sim City, valitaan mittakaavaksi Sim Earth ja sekoitetaan ne. Maustetaan luonnon saastumisella, tasapainolla sekä hiukkasella kilpailua vastapelaajan muodossa. Saadaan kiinnostavan kuuloinen planeettasimulaattori, jossa pääsee omin silmin ja hiirin kokemaan, kuinka herkkä kokonaisuus kokonaisen planeetan ekosysteemi voikaan olla, kun sen pinnalla häärii tuholaisista pahin: ihminen.

Niityt vihreät ruohikot

Global Effect on peli, jossa tämän saastassa rypevän elämänmuodon on otettava vastuu ympäristÖstään. Pelaajalla on edessään erittäin rankka urakka: uuden sivilisaation kasvattaminen ja kehittäminen, mutta siten, että luonnon tasapaino säilyy. Liikaa saasteita ja metsät alkavat kuolla, aavikot leviävät, happitasapaino järkkyy. Otsonikerros haihtuu. Planeetan lämpÖtila laskee ja uusi jääkausi alkaa, Tai lämpÖtila nousee, jolloin myÖs merenpinta nousee, eikä Nooasta näy edes A4-arkkia.

Kun sivilisaatio saa alkunsa pannaan pystyyn kaupunki, vedetään vesijohdot ja rakennetaan muutama tuulivoimala antamaan pelikoneille virtaa. Kaupungin liepeille kohoaa jätteidenpuhdistuslaitos ja jätevesiviemärit vievät jätteitä kauas merelle. Vielä kun pykätään kierrätyskolhoosi ja maatiloja ruoan tuotantoon elämän perusedellytykset on täytetty.

Kallis, mutta välttämätÖn seisminen tutkimus hiilen, uraanin, Öljyn ja tasapainon selvittämiseksi täytyy tehdä. Jos jotain lÖytyy, pistetään kaivos pystyyn. Vielä voi rakentaa vaikkapa Öljynporauslauttoja, pari ydinvoimalaa ihmisten iloksi ja ydinjätteen käsittelylaitos vierelle.

Mikäli skenaariossa on kilpaileva pelaaja, polkaistaan sotavoimat pystyyn. Ohjuksia, laivoja, lentokoneita, tutka-asemia ja IT-ohjuksia maasto täyteen ja kenties rikastetusta uraanista jokunen ydinpommikin.

Palikoiden paljous

Aivoparat saavat Global Effectissä kyytiä: pelissä on hirveästi palikoita. Rajoittavana tekijänä toimii ËpowerË eli voima, jolla kaikki ostetaan ja jota ei ole koskaan tarpeeksi.

Voimaa kertyy sivilisaation toimivuudesta ja hyÖdynnetyistä luonnonrikkauksista. Eli kaivokset tekevät hyvää bruttokansantuotteelle, mutta huonosti järjestetty juomavesi (tai viemärÖinti tai jätteiden kierrätys tai onneton luonnonsuojelu) vähentävät voimaa niin että räiskyy.

Valmiit neljä maailmanpelastamisskenaariota, jotka perustuvat jonkin katastrofin (ydinsodan, yliteollistamisen, planeetan ylikuumenemisen ja luonnonvarojen loppumisen) jälkien korjaamiseen ovat haastavia, mutta miten pelastuspartio Bernard ja Bianca toimisivat?

Rule The World -puolella on kaksi skenaariota, joista toisessa vastapelaaja pyrkii teollistamaan valtionsa seuraamuksista välittämättä. Toinen taas on puhdasta sodankäyntiä, Ësinä tai minäË -tyyliin.

Create Worldin valittuaan on jo enemmän vapautta valikoida. Yksinpeli, kaksinpeli tai tietokonetta vastaan, kahdeksan erilaisille planeetoille sijoittuvaa skenaariota ja vihoviimeisenä maailma, jonka parametrit asetetaan itse.

Pärjätäkseen Global Effectissä on syytä sekä lukea ohjekirja että kaivella aivonystyrÖistään maantiedon murusia. Mitä pitää tehdä kun napajäätikÖt sulavat? Planeetan lämpÖtilan laskeminen olisi varmaan hyvä ratkaisu, mutta miten sen teet? Hyvä yleistieto saastumisesta, syistä, seuraamuksista ja parannuskonsteista on erittäin hyÖdyllistä, ettei käy niin että pelastaa ensin planeetan ydinsodan jälkeiseltä jääkaudelta, mutta sitten koko kansa tikahtuu planeetan ylikuumenemiseen vuotta ennen kuin skenaario olisi loppunut.

Kallis maailma

Hienoisia omituisuuksia Global Effectissä on. Lähes jokainen toiminto maksaa voimaa, jopa ruudun vierittäminen, mikä on kyllä vähän liikaa. Hyvin toimiva kaupunki on muuten helppoa pistää pystyyn, mutta sähkÖnjakelu on ikuinen riesa. Taistelusysteemi on inhottavan huonosti kasattu, sillä idea erinomainen mutta toteutus totaalihuono.

Amigan ja PC:n versiot ovat muuten samanlaisia, mutta kerrankin Amigan versio käyttää hyväksi koneen ominaisuuksiakin: ËsnoozellaË pelaaja pääsee palaamaan takaisin systeemiin, vaikka peli on edelleen taustalla, tosin pausessa. Suoranaista moniajoa ei sentään pääse harrastamaan. Amiga-versio tunnistaa lisäksi eri 680X0-prosessorit ja koneen Kickstartinkin, puhumattakaan Enhanced Chip Setistä, joten laajempien koneiden omistajat pääsevät nauttimaan ylimääräisistä eduista.

Audiopuolesta ei pysty kurnuttamaan. Alkumusiikki on paikoitellen jykevää, paikoitellen kaunista ja sopii täydellisesti peliin. Pelissä itsessään on efektien suhteen oltu kitsaita, eivätkä jytyefektit tai taustamusiikki tähän sopisikaan. Grafiikka on tarkkaa ja toimivaa, nättiäkin, mutta valitettavasti eri efektit ovat kurjasti kuvatut. Peli ei tahmaile vaan tottelee käskyjä heti. Eli ei yhtikäs mitään valittamista teknisen toteutuksen suunnalta. Kahden pelaajan peliä varten lÖytyy datalink/modeemi-optio.

80