Gold and Glory: The Road to El Dorado (PSone) – Kaikki ei ole kultaa mikä kiiltää

Ubi Soft haistoi animaatiomarkkinoilla pyörivän suuntauksen ja osti menestyneen DreamWorksin animaatioelokuvan lisenssin. Todennäköisesti pelitalo saa joka tapauksessa rahansa takaisin, vaikka lopputuloksessa on paljon toivomisen varaa.

The Road to El Dorado perustuu DreamWorksin samannimiseen elokuvaan, jonka päätähtinä toheloivat persoonalliset varkaat, Tulio ja Miguel. Miesparat ovat kähveltäneet itsensä aikamoiseen pulaan. Vihainen ihmisjoukko ajaa miehiä takaa tervaa ja höyheniä kantaen pahat mielessään, mutta Tulio ja Miguel pakenevat satamassa odottavaan laivaan.

Salamatkustajina espanjalaisten valloittajien laivassa he päätyvät uudelle mantereelle. Kuvioihin hirnahtaa mukaan myös sotahevonen Altivo. Lopulta kumppanukset löytävät El Doradon, legendaarisen kultaisen kaupungin ja toteavat olevansa elämänsä suurimman tilaisuuden edessä.

El Doradossa veijarikaksikkoa luullaan jumaliksi ja Tulio rakastuu sievään alkuasukasneito Cheliin. Chel auttaa parivaljakkoa pitämään salaisuutensa heidän sotkeuduttua kylän päällikön ja ylipappi Tzekel-Kanin väliseen valtataisteluun.

Kultaisen kaupungin etsintään keskittyvä seikkailu alkaa epanjalaiselta torilta ja päättyy El Doradon kultaiseen kaupunkiin. Vastoinkäymisiä aiheuttavat espanjalaiset sotilaat, karskit merimiehet, piikkihampaiset piraijat ja viidakon verenhimoiset eläimet. Tarina seuraa animaation juonta, mutta interaktiivisuus ja pelaajan toiminta tekevät El Doradosta luonnollisesti oman tarinansa. Pätkiä DreamWorksin animaatiosta katsellaan läpi tarinan ja klipit tuovat vaihtelua nopeasti tylsäksi käyvään peliin.

El Dor...hohhoijaa

Hahmojen ohjaus vuorottelee tasosta riippuen, mutta useimmiten kontrolloidaan pitkänhuiskeaa Tuliota. Matkan varrella vastaan tulee lukuisia hahmoja, joista toisilla on hyvät mielessään ja toisilla selkeästi antipatiaa sankarikaksikkoamme kohtaan.

Eteneminen keskittyy puzzlejen ratkomiseen ja tehtävien suorittamiseen. Osta kauppiaalta maissia, houkuttele maissilla kana kiikkiin, myy kana torilla, pelaa voittamasi rahat ja saat kartan El Doradoon. Loogista ja helppoa, käytännössä jopa hieman liian helppoa muille kuin perheen nuorimmille. Tasoja on kaikkiaan kahdeksan, kylästä pakenemisesta laivamatkan kautta El Doradoon.

Pelituntumaa ei El Doradoon saa sitten millään. Tulion ja Miguelin kontrollointi on hankalaa ja ärsyttävää. Ohjauksessa ei tunnu olevan mitään logiikkaa ja ovesta kulkeminenkin saataa tuottaa vaikeuksia. Hahmot pyörivät ja liikkuvat miten sattuu eikä taustojen tekstuureista erota kuljettavia tai avattavia esineitä. Moinen tuhoaa pelattavuudesta järkyttävän osan.

Taustojen sottaisuutta ja juonen etenemistä helpottaa välkkyefekti. Mikäli objektiin liittyy toiminta se välkkyy houkuttelevasti.

Kultaisen kaupungin etsintään liittyvä tarina on hieman tylsä ja on samannimiseen animaatioon verrattuna kömpelö. Peli nojaa liikaa pelkkiin henkilöhahmoihin. Tunnelmaan ei pääse millään mukaan ja koko tarinan hidastempoisuus haukotuttaa niin, että ensimmäisen jumituskohdan koittaessa tekee mieli jättää koko leikki sikseen.

Juttutuulella

Tarinan dialogit käydään englanniksi ja koska ne auttavat usein eteenpäin on El Dorado ehkä turhan vaikea englantia taitamattomille perheen pienemmille. Toki kokeilemalla ongelmat saattavat ratketa, vaikka dialogista ei ymmärtäisi hölkäsen pöläystä.

Jutustelut ovat tekohauskuudesta johtuen lähinnä tylsiä, liian pitkiä ja niitä on aivan liian usein. Keskustelujen aikana katsellaan tylsää puolittaista still-kuvaa.

Monesti huonon pelattavuuden pelastaa kuvallinen erinomaisuus, valitettavasti vain ei El Doradossa. Grafiikka on suttuista etenkin tekstuureissa ja vaikka kamera kuvaa elokuvamaisesti milloin mistäkin, kamera on yleensä todella kaukana ja hahmot ovat epäselviä. Käveleminen seinien läpi onnistuu turhan usein ja grafiikkabugeja tulee vastaan melkein joka tasolla. Ääninäyttelijät ovat kohtuullisen hyviä, mutta dialoginen heikkous pilaa senkin.

Gold and Glory: The Road to El Dorado on pelkkään oheistuoterahastukseen suunniteltu peli vailla kunnon sisältöä tai toimivuutta. Elokuvasta pitäneille El Dorado saattaa tuoda hymyn huulille muutamaksi illaksi, muilla suunpielet kääntyvät toiseen suuntaan.

69