Golden Sun (GBA)

Maineikkaasta Shining Force -sarjasta tunnetun Camelotin Golden Sun on perinteinen japanilainen rooliseikkailu. Peli kierrättää moneen kertaan kaikki mahdolliset japsifantasiakliseet, mutta tekee sen vastustamattoman varmalla otteella ja lämpimällä sydämellä.

Tarina ponnistaa liikkeelle vakioasetelmasta. Valen pikkukylässä asustava teinipoika Isaac ystävineen saa kontolleen maailman pelastamisen, kun pahikset aikovat päästää neljään elementtiin kiteytyvät tuhon voimat valloilleen. Tutusti monet juonenkäänteet laittavat seikkailun edistyessä kapuloita ennalta-arvattavuuden rattaisiin.

Pelaajaa ei tönitä jatkuvasti oikealle reitille, vaan seuraava määränpää on usein pääteltävä itse. Tämä tuo pelaamiseen vapauden maustetta, vaikka aiheuttaakin välillä harhailua. Satunnaista päämäärättömyyden tuntua lisää osaltaan ponneton juonenkerronta: varsinkin alkupuolella pääjuoni jätetään pitkiksi ajoiksi sivupolkujen varjoon.

Tuttu juttu

Laaja pelimaailma koostuu kaupungeista, luolastoista ja maailmankartasta. Näiden välillä seikkailu puksuttaa ennaltamäärättyjä raiteita samalla kun pelaaja kehittää sankariseuruetta taistelemalla. Tehtävät liittyvät yleensä kaupunkien ongelmiin, kuten kirouksien tai luonnonkatastrofien selvittämiseen. Ratkaisut löytyvät useimmiten läheisen luolaston pohjalta.

Vuoropohjainen taistelusysteemi on miellyttävän nopea ja toimivan yksinkertainen. Vuoron alussa hahmoille valitaan toiminto, jonka jälkeen jättiläismarsut ja demonihillerit saavat kyytiä, kun sankariteinit käyvät vuorollaan huitomassa tai kärventämässä niitä. Hahmot jäävät hölmösti puolustautumaan sen sijaan, että löisivät jäljelle jääneitä vihollisia, jos alkuperäinen kohde sattuu kuolemaan ennen hyökkäysvuoroa.

Taistelut puhkeavat tyhjästä ja tiheään, eikä niiden voittamiseen tarvita muuta kuin kärsivällisyyttä. Vaikka jatkuvat tusinamätöt nostavatkin verenpainetta, pinnan palaminen vältetään kaupoista saatavilla taikahöyhenillä, jotka harventavat hetkeksi taistojen puhkeamistiheyttä.

Yksitoikkoisen taistelurumban vastapainoksi sokkeloissa on Zelda-tyyliin näppäriä puzzleja, jotka lisäävät huomattavasti käytävillä rymyämisen mielekkyyttä. Yksinkertaiset ongelmat liittyvät esineiden siirtelyyn tai hahmojen ominaiskykyjen, kuten ajatustenluvun tai veden jäädyttämisen, käyttämiseen oikeassa paikassa.

Golden Sunin erikoisuus ovat eri puolelta maailmaa löytyvät djinnit, hahmoihin kytkettävät henkiolennot. Djinnien avulla sankareiden ominaisuudet ja kyvyt parantuvat otusten elementtityypin mukaan ja lisäksi olentoja voi kutsua apuun taisteluissa. Systeemi on yllättävän toimiva ja monipuolinen.

Yksityiskohtainen grafiikka on nättiä etenkin taisteluissa. Kunhan hahmojen puhetta mallintavan piipityshelvetin kytkee päältä, erinomainen musiikki pöllyttää hiuksia nostalgian tuulenvireessä.

Golden Sun on mainio perinteinen rooliseikkailu, joka noudattaa niin orjallisen tarkasti lajityypin perinteitä, ettei juuri yllätä. Peruspelin lisäksi mukana on myös yksinkertainen Battle-minipeli, jossa voi taistella vihollisia vastaan yksittäisissä taisteluissa tai ottaa yhteen linkkikaapelilla kaverin kanssa.

84