Golf: Tee It Up! (Xbox 360) – Bunkkerirumba raikaa

Kotimainen Housemarque hylkää uudessa pelissään pakkasen ja kylmän. Luvassa on vauhdikas golfpeli etelän lämmössä.

Golfpelit tavataan tehdä diakuvan tarkoiksi simulaatioiksi todellisista pelikentistä tai todellisuutta räväkämmiksi mielikuvituspeleiksi. Suomalaisen Housemarquen Golf: Tee It Upin rento arcadegolf viittaa kintaalla tylsälle arkirealismille.

Golf: Laita se tiille! noudattaa golfpelien standardiksi muodostunutta kolmen napauksen lyöntimenetelmää. Ensimmäinen tökkäys aloittaa swingin, toinen määrää lyönnin voiman ja kolmas hookin tai slaissin. Ajoitusta autetaan pitkällä mittaripalkilla, joka paljastaa samalla rataprofiilin. Pallon optimaalinen lentorata on jatkuvasti näkyvillä, joten etukäteen säädettävällä kierteellä lyöntiä ei voi pilata. Kamera suhahtaa tiukasti lentävän pallon imuun, sillä valppautta kaivataan vielä mailan ja pallon kontaktin jälkeen.

Jos pallo lentää metsään, fokusenergialla saattaa paikata tilanteen. Fokuksella voi muuttaa pallon lentorataa, ennakoida putin tulosta ja aktivoida erikoispitkän vimmalyönnin. Kaipasin maailman menoa hidastavaa fokusta etenkin pitkissä puteissa, sillä greenit ovat toisinaan vuoristoratojen lähisukulaisia.

Lentoradan hienosäätöä käytin draivien korjauksiin. Tavallista kantavammassa vimmalyönnissä viisari vipeltää nopeammin ja kauemmas, mikä luonnollisesti mutkistaa ajoitusta. Fokusta jaetaan neljä sekuntia per reikä ja sitä saa säästää 20 sekuntia todella kiperien saumojen varalle.

Pulmallisia reikiä

Näppärälle fokukselle löytyy käyttöä usein, sillä reiät ovat enemmän tai vähemmän kiharaisia pulmakimaroita. Tiukimmilla rei’illä joutuu tosissaan miettimään mailavalintoja, tuulta ja kierrettä, jos haluaa saavuttaa edes par-tuloksen.

Kentät ovat parhaimmillaan vinkeitä jyrkkään ylämäkeen kiipeäviä tai alamäkeen laskettelevia ansakavalkadeja: lukuisat vesiesteet, hiekkabunkkerit ja/tai rotkot tuovat pallon mäiskintään hikipisaroita heruttavaa jännitettä. Ahtaissa pusikkojen, puiden ja siirtolohkareiden rajaamissa loukoissa vihaisen viiman ennakointi on arvokas taito. Opin arcademaisesti liioittelevan tuulen elkeet kantapään kautta muutamalla triplabogeylla.

Golf: Tee It Upin räikein ongelma on aneeminen kenttävalikoima. Kahdella 18 reiän kentällä ei pitkälle hutkita. Vaikka Parklandin takimmaiset yhdeksän reikää ovat useita yrityksiä vaativia kovia pähkinöitä, se ei muuta omppua appelsiiniksi.

Xbox Live Arcade -latauksena Golf: Tee It Up! kuuluu halpissarjaan, mutta siitä huolimatta ainakin 4–5 kenttää olisi kuulunut asiaan. Housemarque lupaa uutta sisältöä ladattavaksi myöhemmin.

Mainiosti tehty Xbox Live -moninpeli hautaa pariksi illaksi huolen kenttien määrästä. Koko konkkaronkka pelaa samaan aikaan. Koska pelaajat eivät ole samalla sohvalla, vuorottelu on tarpeetonta. Näin yksilösuorituksiin pohjautuvan urheilun nettimoninpeli pitääkin tehdä.

Näkymättömien kanssakilpailijoiden pallojen lentoradat ja lyöntimerkit päivittyvät hienosti tosiajassa. Kilpailijoiden edesottamuksista raportoidaan lyhyillä Matti osui Teppoon -tyyppisillä teksteillä. Nokkela systeemi tuo nurmikon pahoinpitelyyn mukavasti kiirettä ja spontaania sählinkiä, vaikka lyönnit saa periaatteessa tehdä kaikessa rauhassa.

Golf: Tee It Up! on letkeää arcadegolfia, joka kaipaa pikaisesti lisää kenttiä. Siinä ei ole mitään muita merkittäviä ongelmia tai kompastuskiviä – sisältö vain loppuu turhan pian. Toivon mukaan kenttäarsenaalin säännölliset laajennukset eivät ole hautautuneet ylityöllistettyjen suunnittelijoiden ö-mappiin.

80