Gotcha Force (GameCube) (nettiarvostelu) – Vastarinta on turhaa

Capcomin uutuus iskee keräilyviettiin kuin palsternakka makuhermoon. Harmi, että vuoden vihannes ehditiin jo valita, sillä Gotcha Force olisi muuten ollut vahvoilla.

Gotcha Force on vähintään yhtä tuntematon kuin nimi on outo. Kyseessä on Capcomin ikioma animehenkinen viritys, jossa miniatyyrirobotit ottavat mittaa toisistaan. Tarkoituksena on kasvattaa sarjasta Pokemonin ja Digimonin veroinen menestyvä tuoteperhe.

Kou-poika huomaa maahan pudonneen meteoriitin. Sieltä putkahtaa borgiksi esittäytyvä pieni punainen robotti, joka alkaa höpistä levottomia maata uhkaavasta galaksin valtiaasta. Eipä aikaakaan kun Gotcha Forceksi nimetty joukkue alkaa piiskaamaan pahiksia rauhallisessa Safaritownissa.

Lelurobottien taistelu on kuvattu hahmon takaa, ja meno muistuttaa enemmän kuin paljon Zone of the Enders -mätkintää. Sarjakuvamaisesti piirretyt robotit ovat hienosti tyyliteltyjä, mutta varsinainen koukku piilee niiden keräilyssä.

Kerättäviä roboja on yli 200. Suuri osa on melko yhdentekeviä, mutta helmiäkin löytyy, kuten jättimäistä moottorisahaa heiluttava Chainsaw Knight. Heti kättelyssä käteen annetaan koko setin paras vehjes, G-Red, jota voi kehittää paremmaksi. Muuten robot noudattavat tuttua kaavaa, eli nopeat ovat heikkoja ja vahvat hitaita. Borgeja voi vaihdella kavereiden kanssa muistikortilla.

Taisteluissa on yleensä useampi osapuoli, joten kentällä pörräävistä häkkyröistä osa on vihollisia ja osa ystäviä. Robottivarastosta valitaan kentälle sopivin kombinaatio ja oman joukkueen valinta on pelin tärkein strateginen päätös, mistä voi vetää johtopäätökset Gotha Forcen vaikeustasosta.

Keräilyn lisäksi Gotha Force ei juuri muuta anna. Taistelut ovat puuduttavaa jyystämistä äärimmäisen pelkistetyillä kontrolleilla. Kentät ovat mielikuvituksettomia alueita, joita ei erota toisistaan kuin jokunen isompi palikka, jonka voi halutessaan pistää päreiksi.

Kimppanujakointi luonnistuu jopa neljän kaverin kesken, mutta riemuun ei ole aihetta, koska jaetulla ruudulla minirobotit kutistuvat mikroskooppisiin mittoihin. Vaikka valittavana on kaikki kaikkia vastaan tai kahdestaan pelattava yhteistyö, sessiot eivät muodostu riehakkaiksi.

Visuaalinen ilme vetoaa animen ystäviin, vaikka mitään hämmästyttävää ei ruudulla näytetä. Onneksi kuva vaihtuu kiitettävän vilkkaasti, mutta musiikit ovat jostain ylijäämävarastosta löytynyttä geneeristä kilkutusta ja puheet ajoittain epämääräistä muminaa.

Capcomin robottitaistelu jätti totaalisen kylmäksi. Kaikki oleellinen tuli nähtyä kymmenessä minuutissa, mutta odotetusti perheen 4- ja 9-vuotiaat pojannassikat viihtyivät pelin äärellä pitkään. Lapsellisille Gotcha Force voi olla tsekkaamisen arvoinen, mutta muuten kiitos ei on paras valinta.

Kekkosen aikaan eläneille

58

Koiviston jälkeen syntyneille

77

77