Gotham City Impostors (PC) – Katutappelua pikkukaupungissa

Ka-Pow! Tytöt ja pojat pukeutuvat Batmaneiksi! Urrrk! Ja Jokereiksi! Zlonk! Onko 60-luku palannut?

Kellin vielä loistavan Arkham Cityn jälkihehkussa, kun Steamiin bätkähti Warnerin latauspeli Gotham City Impostors.

Perusidea on poikkeuksellisen kiinnostava. Gotham City Impostors on Team Fortress 2 -henkinen nettiräiskintä, jossa vastakkain ovat batsit ja jokerzit. Batman ja Jokeri ovat ottaneet pitkät, mutta maine elää, kun fanit ottavat Gotham Cityn taistelukentäkseen. Videossa meno näyttää hauskalta, hahmot oikeasti huvittavilta ja lisälaitteet kuin Arkhameista nyysityiltä.

Steam vei rahani, kun näin tekijät: Monolith! Luulin, että No One Lives Foreverin ja Tron 2.0:n luoneet legendat olivat jo kuolleet.

EULAalia Kenkkunen

Jos DRM aiheuttaa paiseita ja EULA ahdistusta, Gotham City ei ole sinun kaupunkisi.

Peli käynnistää ensin Steamin, sitten pelimaailman umpilisäkkeen Games for Windowsin ja bonuksena ihan uuden turhakkeen Warner Onlinen. Eikä siinä kaikki: ennen peliä ruutuun pukkaa kolmee pitkää EULAa, jotka oli jopa käännetty suomeksi! ”ACTA jacta est”, sitä kivellä päähän joka pikkuasioista kiehuu. Kertaluontoisten kiusojen jälkeen valmistauduin nauttimaan hauskasta nettipaukkeesta.

Omaperäisen perusidean lisäksi pidin pelin graafisesta ilmeestä, jossa on puolet sarjakuvaa ja puolet todellisuutta. Nettipelimuodot ovat peruskauraa. Aplodit vanhalle ystävällemme Team Deathmatchille, kiitos ja näkemiin! Conq...Fumigationissa kentällä on kolme laitetta, joiden omistuksesta kamppaillaan. Se ken omistaa vähintään kaksi, päästää enemmän hermokaasua ilmaan kuin vastustaja, kunnes lopulta toiselle käy huonosti.

Psychic Warfare on pelimuodoista paras ja omaperäisin. Tiimien täytyy napata akku ja kuljettaa se propagandalaitteelle. Akusta valuu akkuhappoa, joten kantajan jäljittäminen on helppoa. Kun akun saa pultattua kiinni, laite aloittaa masennuskampanjan. Vajaan 20 sekunnin ajan viholliset eivät voi käyttää aseita tai laitteita, mutta ihan avuttomia he eivät ole: läpsäisy tekee pahaa jälkeä.

Bat-field: Brink Heroes

Team Fortress 2, yksi maailman parhaita ja suosituimpia räiskintäpelejä, on hyvä roolimalli Gotham Citylle. Se itse kaipaisi Batmania, koska se on muuttunut F2P-anarkiaksi, jota Hullu Hatuntekijä hallitsee.

Vai onko Gothamin esikuva Brink? Myös Gothamissa hahmon ruumiinrakenne määrittelee hahmon perusominaisuudet. Riisikeppi on nopea ja ketterä, mutta hänellä on vähän hipareita. Fatso imee luoteja ja nauraa, mutta liikkuu hitaasti ja kankeasti. Sentään Brinkin kolme vartalotyyppiä on Gothamissa laajennettu viideksi.

Batsit ja Jokerzit eroavat vain ulkonäöltään. Muuten kummallakin osapuolella on samat pelihahmojen perustyypit eli sniputtajat, tukimiehet, lekurit, hyökkääjät, scoutit, mutta ne voi lempata roskiin, sillä pelissä voi rakentaa oman custom-hahmon ilman rajoituksia, jopa paremmin kuin Brinkissä.

Eikun tämähän on selvä Battlefield Heroes, EA:n kevyen koominen free-2-play-nettiräiskintä! Pelin pääporkkana on omien custom-hahmojen pimppaus keräämällä unlockeja uusiin ominaisuuksiin ja tietysti pukukolikoita uusiin ulkonäköehostuksiin. Ikävä kyllä aseetkin tuovat mieleen Heroesin! Ne ovat umpitylsiä, alitehoisia konepistooleita, rynkkyjä, kiikarikivääreitä ja sinkoja, plus pakolliset kranaatit ja miinat.

Liitojokeri vai vieteribatman?

Gothamin pilvipeitteen läpi välähtää innovaation aurinko, sillä pelihahmojen apuvälineet ovat hauskoja. Kenttien trampoliineja voi käyttää jokainen, mutta ne eivät ole ainoa tapa päästä korkealle.

Suosikkini on vaijeripyssy, jolla voi liikkua melkein kun Batman Arkhamissa. Vaijeri kiinnittyy aika lailla mihin tahansa, ainoa haitta on kenttien näkymättömät rajat. Näyttää, että katolle pitäisi päästä, mutta ei sinne pääsekään.

Melkein yhtä hauska on liitoviitta. Lämpöritilät kehittävät nostoa, joiden avulla viitalla voi oikeasti jopa lentää. Liitolentäjä voi lisäksi syöksyä ja tappaa kohteensa kerralla, kunhan osuu.

Jalkinepuolella on tarjolla nopean liikkumisen rullaluistimet (ja niille hyppyrampit), hauskat joskin ehkä vaijeripyssyn varjoon jäävät pomppukengät ja aika lailla tarpeettomat tossut, joilla voi tehdä tuplahypyn.

Apuvälineet antavat Gotham Cityn moninpeliin sitä kaivattua omaa luonnetta. Se hyvistä uutisista.

Batpari ja Jokkehai

En harrasta postimerkkejä, ja Gothamin kenttien koko vaihtelee piskuisen ja melko pienen välillä. Ehkä se on hyväkin, koska pelaajamaksimi on naurettavat 12 pelaajaa, siis kuusi Batsia vastaan kuusi Jokerzia. Ikävä kyllä siihen on hyvä syy: Gotham käyttää ihanaa P2P-moninpeliä. Pc:lle on sentään luvattu dedikoidut serverit. Parempi olisi, sillä ilman niitä Gotham kuolee kalkkiviivoille.

P2P-matchmaking toimii minkä toimii vain Modern Warfaren tapaisissa peleissä, joissa on massiivinen pelaajakunta. Gotham Cityssä se toimii älyttömän huonosti, peliseuran löytäminen oli tuskaa. Arki-iltaisin menee enemmän aikaa odotteluun kuin pelaamiseen, viikonloppuna sentään sain pelikelloon aikaa. Enimmäkseen pitää tyytyä 4 vastaan 4 -matseihin, niilläkin on tapana kärsiä pelaajakadosta, sillä lagi on laki P2P-systeemissä. Eikä unohdeta sitä, kun kerrankin menee hyvin ja pisteitä ropisee. Lieneekö syynä DarkJoker91:n ragequit, kun peli katkeaa karuihin discotunnelmiin?

Dedikoiduilla servereillä pelaaminen toimisi teknisesti paremmin plus niillä riittäisi vähäinenkin pelaajamäärä, koska serverilistasta näkee, missä ne muut hengailevat.

Kirjaimen verran pielessä

Silloin kun sitä pääsee pelaamaan, Gotham City on ihan hyväksyttävän lystiä pelattavaa. Lussuaseita saa paranneltua modeilla, ja pelihahmojen ulkoasun päivittäminen on suorastaan pakko. Hauskat apuvälineet tasapainottavat alitehoista räiskyttelyä, johon siihenkin voi vaikuttaa asemodeilla. Toimivalla moninpelitekniikalla olisin valmis nostamaan arvosanaa noin kymmenellä pisteellä.

Pelistä maksaneena ihmettelen, mitä Mario ja Luigi Warnerin päässä on liikkunut, sillä Gotham Cityn Impostoreista suurin on itse peli. Se on olevinaan rehti nettiräiskintä, mutta oikeasti se on valeasuun pukeutunut free-2-play-peli. Yksinpeli rajoittuu tutoriaaliin ja haasteisiin, mutta DLC-rompetta riittää vaatteista ja maskoteista korttipohjiin ja mietelauseisiin. Rahalla saa, mutta kaiken voi avata puhtaasti pelaamallakin. Vain kokemuspistebuustit saa kylmällä käteisellä.

Olen satavarma, että Gotham City Impostors on tarkoitettu ilmaispeliksi. Mitä tapahtui? Minä tiedän: Monolithilta tilattiin F2P-peli, mutta heistä F oli ihan selvä P.

Fyhä puck-up, Batman!

70