Gravity Rush Remastered - Kattia kanssa

Jalokivet ovat tytön parhaita ystäviä.

Katin kontit, minä en mitään tekopirteitä tasohyppelyitä pelaa!

Synkät aiheet kiehtovat ihmismieltä. Väkivalta, seksi, dystooppiset maailmat ja karu realismi ovat populaarikulttuurissa arkipäiväisiä ja myyviä teemoja. Falloutit, Witcherit ja kumppanit ovat hienoja pelejä, mutta välillä kaipaan Suomen synkän talven keskelle aivan jotain muuta. Kuten pirteää, hyväntuulista ja kepeää Gravity Rushia, joka tuo valoa harmauteen.
 Gravity Rush julkaistiin jo vuonna 2012, mutta harva on sitä pelannut. Avoimen maailman tasoloikka julkaistiin nimittäin alun perin ainoastaan Vitalle, jolle sen osti Kuorikoski ja pari muuta. PS4:n remasteroitu versio on nätimpi, rullaa sujuvammin, latautuu nopeammin ja sisältää kaikki peliin julkaistut lisäosat. PS4-versio vetää toisin sanoen pitemmän korren, mutta muutokset eivät ole niin mullistavia, että Vita-version omistajan kannattaisi hankkia Gravity Rush uudestaan.
Kiitos uuden version, Gravity Rush ei jäänyt vain piskuisen Vita-piirin huviksi. Persoonallinen tasoloikka pomppaa samalla kertahypyllä myös PS4:lle julkaistujen tasohyppelyjen kärkikaartiin.
 


Painovoimaa vastaan

Seikkailun tapahtumat sijoittuvat taivaalla leijuvaan Heksevillen kaupunkiin. Heksevilleä vaivaavat eriskummalliset, painovoimaa muuttavat gravitaatiomyrskyt, jotka repivät kaupunkia hajalle katu kerrallaan. Kokonaan oma lukunsa ovat sinne tänne satunnaisesti sikiävät Nevi-hirviöt. Päähenkilö, muistinmenetyksestä kärsivä Kat, herää kaupungin kaduilla ja alkaa selvittää mysteeriä. Seuranaan Katilla on Dusty, tummanpuhuva katti, jonka avulla sankaritar pystyy manipuloimaan painovoimaa.
Kat osaa leijua ilmassa, lentää ja juosta lähes millä tahansa pinnalla. Oikealla olkanapilla aktivoitava gravitaatiokyky sekoittaa aluksi suuntavaiston: yhdellä painalluksella Kat alkaa leijua, toisella painalluksella hän, ja ympärillä olevat ihmiset, syöksyvät vauhdilla eteenpäin kursorin osoittamaan suuntaan. Lennon pystyy pysäyttämään milloin tahansa, mutta lentoaikaa rajoittaa energiamittari. Kun energia hiipuu, Kat tipahtaa taivaalta kuin lentotaidoton pulu.
Katilla ei mene sormi suuhun taisteluissa. Korkkarit eivät viuhu ihan Bayonetan tyyliin, mutta Nevi-monsterit potkitaan kumoon normaalipotkuilla, liukupotkuilla ja ilmasyöksyillä. Kat osaa myös liukua vauhdilla ja väistellä vihulaisten hyökkäyksiä. Voimakentällä voi kuljettaa ihmisiä ja tavaroita mukanaan tai paiskoa irtaimistoa Nevien heikkoihin kohtiin. Tarinan edetessä Kat oppii myös muutamia erikoishyökkäyksiä.
Alituinen kieppuminen saa pään aluksi pyörälle, mutta kontrollit iskostuvat nopeasti selkäytimeen. Gravity Rush ei ole myöskään erityisen vaikea peli: taisteluissa käy kalpaten ani harvoin ja taivaalta tyhjyyttä kohti putoava sankaritar teleporttaa automaattisesti turvaan. Eniten hankaluuksia aiheuttavatkin muutaman minuutin mittaiset haastetehtävät, joissa pitää muun muassa pujotella vauhdilla temppuratojen läpi tai liiskata hirviöitä mahdollisimman nopeasti.
Hyvistä suorituksista palkitaan jalokivillä, joilla voi kehittää Katin kykyjä. Päivitetty sankaritar liikkuu sukkelammin, lentää kauemmas ja kestää enemmän kuritusta. Jalokiviä on ripoteltu myös sinne tänne Heksevilleä. Aarteiden metsästys käy gravitaatiojumpasta, joka auttaa sekä pomotappeluissa että haastetehtävien hanskaamisessa.


 
Kun jalat irtosivat maasta

Painovoimalla leikittely ja maailman tutkiminen koukuttavat. Liikkuminen on miellyttävän monipuolista ja seikkailu on rytmitetty oivallisesti. Toiminnantäyteisemmän jakson jälkeen ympäristöä voi tutkia rauhassa ja kysellä kaupunkilaisten kuulumisia. Tarinatehtävät edistävät pääjuonta ja kuljettavat Katin Heksevillen eri osiin.
Gravity Rush näyttää ja kuulostaa veikeältä. Cel-shade-sarjakuvagrafiikat antavat tasoloikalle persoonallista ilmettä ja tekevät hahmoista eläväisen näköisiä. Tyyli on kallellaan animeen, mutta ei häiritsevän kawaiisti. Animaatio soljuu komeasti ja pirteät, oikeilla instrumenteilla soitetut musiikit tuovat mieleen Disneyn klassikkoelokuvat. Tarinaa kuljetetaan sarjakuvilla, jotka toimivat samalla välinäytöksinä.
Seikkailu on alusta loppuun saakka hyväntuulinen. Kat on sympaattinen päähenkilö ja Dusty naukuu vuoromiaunsa iloisesti. Huumoriakaan ei ole unohdettu: sivuhahmot, kuten Syd ja Katia kotinsa tuhoutumisesta syyttävä isä-poika-parivaljakko, keventävät tunnelmaa kivasti. 
Gravity Rush on tasapainoinen kokonaisuus, jota rasittavat vain pienet puutteet. Kamera laahaa toisinaan hieman perässä ja tasoloikan rakenne alkaa toistaa pitemmän päälle hieman itseään, mutta toisaalta reilun kymmenen tunnin seikkailu on juuri sopivan mittainen. Kolmenkympin hintalappukin on tavallista huokeampi.
Gravity Rush tempaa mukaansa jo alkumetreillä eikä päästä missään vaiheessa irti. Steampunk-henkiseen maailmaan on helppo uppoutua ja sympaattiset hahmot nostavat suupielet ylöspäin. Painovoimalla leikittely ja hyvä rytmitys pitävät mielenkiintoa yllä, kakun kuorruttaa komea audiovisuaalinen anti.
Aikoinaan minulle maistui Kit Kat, nyt minut tekee tyytyväiseksi jo pelkkä Kat.

 

Gravity Rush Remastered 

Arvosteltu: PS4, PS Vita 
Bluepoint Games/Sony Computer Entertainment 
Versio: Arvostelu  
Moninpeli: ei 
Ikäraja: 12

87