Great Giana Sisters DS (DS)

Giana Sisters on yllättävin Nintendo DS -julkaisu noin ikinä. Muinaisella C64-kaudella Nintendo vaati Giana Sistersin vetämistä kaupoista, koska tasoloikka oli liian suora Mario-kopio. Nintendo sai vaatimuksensa läpi, mutta myyntiversion puuttuessakin piratismi nosti Giana Sistersin erääksi aikakautensa merkkiteoksista.

Giana Sistersin uusversio DS:llä on hieno tribuutti kasarinkatkuiselle alkuperäisversiolle. Huolella restauroitu pikseligrafiikka saa kauneudellaan retromiehen hurmokseen, sillä kasibittiaikakauden neidot on siirretty uudelle vuosituhannelle perinteitä kunnioittaen.

Kaksiulotteisen loikinnan kontrollit toimivat kuin ajatus. Lyyli liikkuu tasan sinne minne käsketään, jospa vain samanlaista kuuliaisuutta näkisi tosielämässäkin. Veitsenteräviä refleksejä vaativaa loikkimista katkotaan erikoiskohtauksilla, toisinaan ohjastetaan esimerkiksi purkkapallon sisässä matkustavaa sankaria. Palluraa ohjaillaan DS:n mikrofoniin puhaltelemalla, mutta tylsimykset voivat liidellä myös ristiohjaimella.

Paketti kruunataan alkuperäisteokselle kumartavalla musiikkiraidalla, joka on eittämättä parasta hetkeen kuulemaani tilupoppia. Ainoa ongelma on, että hypnoottinen renkutus jää helposti soimaan päähän. Pirteä poppimusiikki sopii peliin kuin pompula lettiin ja viimeistelee hienosti rakkaudella kootun paketin.

80 tason pomppunirvana on muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta hyvää viihdettä. Kentät on pätkitty juuri bussimatkan pituisiksi ilopillereiksi, joita voi kerralla nauttia yhden tai useamman. Tehopelaaja kahlaa tasonippujen läpi muutamassa illassa, mutta hieman säästeliäämmällä loikinnalla tekemisen ei pitäisi aivan heti loppua kesken. Lisääkin olisi maistunut, mutta toivottavasti jatko-osa on tulossa jossain vaiheessa.

Giana Sisters on malliesimerkki siitä, kuinka retrotuote tehdään oikein. Tekijät eivät kosiskele kasuaaleja, sillä helpohkon alun ja hämäävän pirteän karkkikuoren alla piilee kilokaupalla lihaista harkkoreherkkua, jota tosin on nautittava säästellen.

85

Lisää aiheesta