Guitar Hero: On Tour (DS) – Ilman kitaraa

Se tapahtuu väistämättä. Tulee aika, jolloin älyää varhaistuotannon olevan rautaa ja nykymatskun pelkkää pukumiesten orkesteroimaa rahastusta. Nintendo DS:n Guitar Hero tekee parhaansa mahdottomissa olosuhteissa.

Rytmirokkipeli Guitar Hero on poikinut jatko-osia, konversioita ja lisälevyjä tahdilla, joka saa Kari Peitsamon kateelliseksi.

Kuten Peitsamo myös Guitar Herot matkivat rokkikukkoutta. Muovikitaraa on hauska rämpyttää yksin, yhdessä ja jopa selvin päin, mutta ajatus taskurokkaamisesta kuulostaa epäilyttävältä.

Palikkarokkia

Guitar Hero: On Tour on teknisesti urhea yritys kääntää Guitar Hero -kokemus DS:lle. Mukana tulee jämäkkä muovinen frettipalikka, joka työnnetään etuosan GBA-peliporttiin. Välipalan avulla kapistus sopii sekä Liteen että vanhaan DS:ään.

Laite pysyy sivuttain kädessä hihnan avulla, jolloin sormet voivat naputella neljää frettiä ilman, että tarvitsee puristaa. Toisella kädellä rämpytetään mukana tulevaa plektraa kosketusnäyttöä vasten ruudulla valuvien väripallukoiden osoittamalla rytmillä.

Fretit ja plektra toimivat niin hyvin kuin mahdollista. Viidestä neljään tipautettu frettilukema eliminoi osan haasteesta, koska kättä ei voi eikä tarvitse liikutella. Nappulat ovat tiiviissä muodostelmassa. Alkuvaikeuksien jälkeen sormeni sopivat tanssahtelemaan freteillä, mutta HK:n Sinisillä varustettu kaveri ahdistui. Sileän pinnan hinkkaaminen plektralla on tunnotonta, mutta toimii.

Sisällöstä tinkimättä

On Tourin kappalevalikoima on suurelta osin uutta tavaraa, ja purkkarokkimakuun erinomaisen sopivaa. Uutta ja vanhaa rokkenrollia on yhtäläinen ilo kuulla. Lista kallistuu tavallista hitimpään suuntaan. Erityismaininta lohkeaa bonuskipaleeksi valitusta Freezepopin I Am Not Your Gameboy -kappaleesta.

Pelissä on kaikki tarpeellinen: uramoodi, langaton moninpeli, pikapelit, osiokohtainen harjoittelu ja kakun koristeena kaksintaistelumoodi. Kaksintaistelussa mukaan on ympätty erikoistavaroita, joilla voi kiusata kaveria tai jeesata itseään. Kitaran syttyessä tuleen DS:n mikkiin pitää puuskuttaa ja soittoa häiritsevän fanin paitaan vetäistään nimmari. Luonnehdinta, jota itse käyttäisin kyseisestä taistelusta on väkisin väännetty, mutta kaupanpäällisenä moodi toki kelpaa.

DS:n muistikortit ovat pieniä, joten äänenlaadusta on jouduttu tinkimään. Kuulokkeillakin musiikki rohisee ja kohisee, mutta kultakorvainen kitinä ei kuulu rokkijäbän maneereihin. Kasettisoitin on ihan yhtä hyvä kuin cd-levy.

Kiropraktikko, rokkarin paras ystävä

Pienen ruudun tuijottaminen, sormien jäykistäminen ahtaille freteille ja plektran rämppäämiseen käytettävät mikroliikkeet jäykistävät vetreimmänkin kitaristin. Veivasin junamatkalla hard-tason kokonaan läpi, minkä seurauksena pää lakkasi kääntymästä. Misutsekkailumielessä se on huono juttu, joskin ruutua kuulokkeet päässä hinkkaavan nörtin ei ehkä kannattaisi asiasta huolestua.

Guitar Hero: On Tour on niin hyvä Guitar Hero kuin DS:lle voi tehdä. Kun kitaran soittamista simuloivasta pelistä ottaa kitaran pois ja muuttaa sosiaalisen pelaamisen yksinäiseksi nysväämiseksi – jota langaton moninpeli lievittää vain teoriassa – käteen jää perin vähän. Rytmipelaus on sinänsä hauskaa ja On Tourin musiikki hyvää, mutta fyysiset rajoitteet tekevät kitarasankaruudelle sen, mitä Ozzy tapaa tehdä lepakoille.

* * * * * *

Pienempiin taskuihin

Guitar Hero III Mobile

www.guitarheromobile.com

MachineWorks/Hands-On Mobile/Activision

Kun DS-versiosta poistetaan vielä yksi fretti, rämpyttely unohdetaan kokonaan ja kappaleista tehdään laulutonta midi-pimputtelua, tekee mieli siteerata Sleepy Sleepersiä: ”Onko tässä elämässä mitään järkee, tarkemmin ku aattelee käy päätä särkee.”

Yli miljoona yksikköä myynyt mobiiliversio Guitar Herosta jaksaa älyttömyydestään huolimatta viihdyttää parin kappaleen erissä bussimatkalla. Kitarasankarifiilistä ei synny, mutta rytmikäs naputtelu musiikin tahtiin on ihmiselle luontaista pikkuhauskaa.

* * * * *

Linkkivinkki

Guitar Hero: On Tourin mainosvideo on niin käsittämättömän nolo, että sen täytyy olla tarkoituksellista. Ihanaa myötähäpeää voit kokea osoitteessa: www.youtube.com/watch?v=wzQIRTRHQ9w

* * * * *

Biisilista

OK Go: Do What You Want

blink-182: All the Small Things

No Doubt: Spiderwebs

Jet: Are You Gonna Be My Girl

Twisted Sister: We’re Not Gonna Take It

Smash Mouth: All Star

Nirvana: Breed

Rick Springfield: Jessie’s Girl

Pat Benatar: Hit Me with Your Best Shot

Maroon 5: This Love

Los Lonely Boys: Heaven

Bloc Party: Helicopter

The Doobie Brothers: China Grove

Kiss: Rock and Roll All Nite *

Daughtry: What I Want

Steve Miller Band: Jet Airliner *

Santana: Black Magic Woman *

Stray Cats: Stray Cat Strut

ZZ Top: La Grange *

Skid Row: Youth Gone Wild *

Ozzy Osbourne: I Don’t Wanna Stop

Incubus: Anna Molly

Red Hot Chili Peppers: Knock Me Down

Stevie Ray Vaughnan: Pride and Joy

Lynyrd Skynyrd: I Know a Little *

Freezepop: I Am Not Your Gameboy

Tähdellä merkityt kappaleet eivät ole alkuperäisesityksiä.

70

Lisää aiheesta