Guitar Hero: World Tour (Xbox 360) – Bändien taisto

Pelkkien kitarasoolojen aika on ohi. Nyt rokkikukkouteen vaaditaan koko bändin panosta.

Musiikkipiireissä kimppakiva on päivän sana. Alussa tyydyttiin vain yhteen soittimeen, mutta Rock Bandin jälkeen myös Guitar Heron on aika laajentua kokonaiseksi yhtyeeksi. Soittamaan pääsee kitaralla, bassolla ja rummuilla. Lisäksi karaoketaitoiset voivat laulaa luikauttaa mikkiin.

Tilanne on sinänsä huvittava, sillä kaksi peliä kopioi vuoron perään toisiaan. Ensin Guitar Herojen kehittäjä Harmonix siirsi osaamisensa Rock Bandiin, nyt alkuperäisen rämpytyspelin on aika jäljitellä seuraajaansa World Tourissa. Onneksi Neversoftilla ei tyydytty vain aivottomaan jäljittelyyn, vaan kaavaan keksittiin uutta.

Tuttua, mutta toimivaa

Ohjaimilla hakataan oikeita nappuloita ruudulla rullaavien merkkien tahtiin. Laulaja puolestaan yrittää pysyä sanoissa ja äänenkorkeudessa mukana. Mekaniikka kuulostaa tylsältä, mutta onnistuu myymään rokkitähteyden fantasian pelaajalleen.

Bändinä kaikki neljä soittavat samaan aikaan ja merkit näkyvät ruudulla soittimien mukaan jaoteltuna. Yhdessä soittaminen onnistuu niin paikan päällä kavereiden kanssa kuin verkossa Liven yli. Tämä on hyvä, sillä aina ei ole helppoa saada jengiä kasaan kunnon räimesessioita varten.

Bändiura itsessään on yksinkertaisempi kuin Rock Bandissa. Fanien haalimisen ja kiristyvän vaikeustason sijasta World Tourissa edetään vanhaan Guitar Hero -tyyliin pelkkää palkkiorahaa keräten.

Ratkaisulla on hyvät ja huonot puolensa. Kaikki eivät aina välttämättä pane parastaan, koska epäonnistumisella ei ole niin väliä. Lisäksi bändien menestyksen online-vertailu on Rock Bandia turhempaa, koska ainoa tason mittari on kerätty raha. Hyvänä puolena vaikeustasoa voi uran sisällä muutella koska tahansa, jos yksi kappale osoittautuu ylivoimaisen vaikeaksi. Sama toimii myös soolouralla, joka ei ole enää lukittu yhteen aluksi valittuun vaikeustasoon.

Vaihdeltavan vaikeustason varjopuolena bändijäsenille ei World Tourissa anneta armoa. Jos rumpali menee rytmissä sekaisin ja putoaa kyydistä, on koko biisi siinä. Rock Bandista tuttu pelastusmahdollisuus olisi erittäin kätevä lisä, jolloin pelistä pudonneen bändikaverin voisi palauttaa star powerin aktivoimalla. Ilmeisesti kaikkea ei voi kopioida kilpailijalta.

Uusia kuvioita

World Tourin rummut tunnistavat iskujen voiman, joten joissain kohdissa pannuja pitää paukuttaa kovempaa. Hyvänä ideana heikompi isku ei ole varsinainen virhe, mutta kovempi lyönti antaa lisäpisteitä.

Kitaroinnissa on otettu oppia rokkibändin soolo-osuuksista, mutta sillä erolla, että Rock Bandin yrittämä tapping-soittaminen todella toimii. Naputteluosuudet on merkitty nuottien välillä kulkevalla nauhalla eikä kieltä emuloivaa strummia tarvitse painaa lainkaan. Homma toimii Rock Bandia paremmin sen takia, että kitaraohjaimessa on tavallisten frettipainikkeiden lisäksi kosketuslevy, jonka naputtelu sormilla tuntuu ja näyttää hyvältä.

Lisäksi kosketuslevy mahdollistaa erikoisosuuksien slide-tyylisen soittamisen, jolloin sormea vain liu’utetaan pitkin kaulaa. Homma on hauskaa ja onnistuu pienellä harjoittelulla, toisin kuin Rock Bandin soolonappuloiden käyttö. Itse en vieläkään yli puolen vuoden soittamisen jälkeen ole oppinut sooloilemaan Rock Bandin vastaavilla painikkeilla.

Ainoa valitus slide-osuuksista tulee siitä, että niiden tulosta ei varoiteta etukäteen mitenkään. Nyt kosketuslevylle on välillä vedetty vain yksi nopea liuku, johon ei yksinkertaisesti voi ehtiä mukaan. Soittaminen sujuu onneksi tavallisilta freteiltä, mutta ominaisuus menee välillä hukkaan. Pitemmissä sooloissa vastaavaa ongelmaa ei ole.

Basson soittamisen hauskuus on yleensä ollut todella biisikohtaista. World Tourissa asiaa korjataan lisäämällä bassolle kuudes painike, koko frettitaulun levyinen viiva. Tällöin lyödään pelkkää strummia, mikä simuloi hienosti basson alimman kielen soimista. Uudistus on nerokas ja tekee basistin elämästä huomattavasti aikaisempaa viihdyttävämpää.

Pannu paukkuu ja muovikitara valittaa

Soittimet ovat laadukkaimmat tähän asti nähdyt ja pesevät Rock Bandin vastaavat joka suhteessa. Kitara on kooltaan noin 2/3 oikean skitan koosta, samaan tapaan kuin Rock Bandissa. Yleinen tuntuma sen sijaan on huomattavasti vähemmän muovinen kuin kilpailevassa tuotteessa. Frettipainikkeet ovat samanlaiset kuin Guitar Hero III -ohjaimessa ja toimivat mukavan äänettömästi. Slide-osuuksiin tarkoitettu kosketuslevy on sijoitettu järkevästi puoliväliin kaulaa, mikä helpottaa seisaaltaan soittamista merkittävästi. Strummi on Guitar Hero -perinteen mukaista naksuvaa mallia ja pitää melkoista meteliä, mutta on Rock Band -kitaran vastaavaa herkempi.

Rumpusetti on aivan eri maata kuin kilpailijalla. Tärkein ero on pannujen mainio kimmoisuus, jonka ansiosta palikat ponnahtavat takaisin kuin oikeista rummuista. Myös hakkaamisen synnyttämä meteli on pienempi, mutta ero ei tällä saralla ole järisyttävän suuri. Eroa on lähinnä syntyneessä äänessä: siinä missä Rock Band -rummut kolisevat, pitävät World Tourin tasot onttoa bongomaista kuminaa. Rumpuja on yksi enemmän kuin Rock Bandissa, joten soittaminen on entistä monipuolisempaa. Bassopolkimessa on pienempi liikerata, minkä ansiosta se pysyy paremmin paikoillaan kovemmassakin jytässä.

Kaikki ohjaimet mikkiä lukuun ottamatta ovat langattomia, joten edes Xbox 360 -rokkaajien ei tarvitse käyttää hankalaa USB-keskitintä. Parasta on se, että World Tourin ja Rock Bandin soittimet toimivat ainakin Xbox 360:lla ristiin. World Tourin rummuista ei Rock Bandissa käytetä oikean puoleista lautasta ja vastaavasti rokkibändin rumpujen kanssa World Tourin rumpukuvioista putoaa automaattisesti yksi nappula pois. World Tourin kitaran kosketuslevy ei tee Rock Bandissa mitään ja soolojen erikoistehostetta ei voi valita, mutta muuten soittotuntuma on Rock Band -kitaraa parempi. Jos kotoa ei vielä löydy Rock Bandia, kannattaa sijoittaa rahat World Tourin soittimiin ja ostaa pelkkä Rock Band -peli.

Osaaja tekee, toiset opettaa

Pelimekaniikka on kohdillaan, joten paremmuuskisa käydään biisivalikoiman viihdyttävyydellä. Tässä tulos on tasapeli, sillä vaikka World Tourin nimilista on hulppea, ovat kappaleet tasapaksuja soitettavia. Settilistan alkupää on jopa umpitylsä. En vieläkään tajua, miksi ihmeessä Beastie Boysin kaltaista musiikkia pitää väkisin ängetä rokkipeliin. Toisaalta genre ei aina merkitse kaikkea, sillä Michael Jacksonin Beat It on erinomaisen hauska biisi myös kitaralla.

Lopulta biisien viihdyttävyys riippuu siitä, kolahtavatko kappaleet henkilökohtaisesti. Itselleni esimerkiksi World Tourin ostoperusteeksi riittää jo se, että voin soittaa Toolia bassolla kolmen erinomaisen biisin verran. (Minulle taas Rock Bandin biisit ovat tutumpia eli parempia. _tl)

Valmiin biisilistan lisäksi World Tourin iso koukku on omien biisien tekeminen. Studiossa voi äänittää oman mestariteoksen kaikille muille soittimille paitsi mikrofonille. Taustalle ei voi laittaa valmista kappaletta sormituksia varten, sillä tämä olisi ollut liian helppo tapa kiertää kaikki levy-yhtiöiden oikeudet. Mikään ei kuitenkaan estä tekemästä omaa coveria suosikkibiisistään.

Työkalut tuovat mieleen takavuosien PC-trackerit, joilla väännettiin musiikkia demoihin. Osuuksia voi suoraan soittaa tai merkkejä voi asetella paikoilleen erillisessä mikserinäkymässä. Kokonaisuus on yllättävän monipuolinen, mutta vaatii paneutumista. Maailman nerokkain taideteos ei varmasti synny illassa tai kahdessa. Opiskeluajan jälkeen syntyvä jälki on kuitenkin komeaa ja kappaleet voi jakaa netissä.

World Tour kisaa rinta rinnan Rock Bandin kanssa, mutta lopullisesti kilpa ratkeaa vasta nettijatkoilla. Rock Bandiin on ilmestynyt jo satamäärin biisejä ja lisää tulee viikoittain, Guitar Heron verkkotarjonta on sen sijaan tähän asti ollut surullisen ankeaa.

Itselleni todellinen ongelma on se, että Rock Band ehti ensin. En voi mitään sille, etten jaksanut innostua World Tourista yhtä paljon kuin Rock Bandista aikanaan, sillä olen soittanut uusia kappaleita rokkibändissä lähes päivittäin viimeisen puolen vuoden ajan. Rock Bandin omistajille World Tourista puuttuu se viimeinen verenpainetta nostava tärinä, bändipelin neitsyille taika on sen sijaan samaa tasoa. Vaikka kuuluisit rokkivaareihin, kannattaa World Tourista ainakin kompata soittimet Rock Bandin rimpuloiden tilalle.

* * * * *

Biisilista

311 – Beautiful Disaster

30 Seconds To Mars – The Kill

Airbourne – Too Much Too Young

The Allman Brothers Band – Ramblin’ Man

Anouk – Good God

The Answer – Never Too Late

At The Drive-In – One Armed Scissor

Beastie Boys – No Sleep Till Brooklyn

Beatsteaks – Hail to the Freaks

Billy Idol – Rebel Yell

Black Label Society – Stillborn

Black Rebel Motorcycle Club – Weapon of Choice

blink-182 – Dammit

Blondie – One Way or Another

Bob Seger & The Silver Bullet Band – Hollywood Nights

Bon Jovi – Livin’ On A Prayer

Bullet For My Valentine – Scream Aim Fire

Coldplay – Shiver

Creedence Clearwater Revival – Up Around The Bend

The Cult – Love Removal Machine

Dinosaur Jr. – Feel The Pain

The Doors – Love Me Two Times

Dream Theater – Pull Me Under

The Eagles – Hotel California

The Enemy – Aggro

Filter – Hey Man, Nice Shot

Fleetwood Mac – Go Your Own Way

Foo Fighters – Everlong

The Guess Who – American Woman

Hush Puppies – You’re Gonna Say Yeah!

Interpol – Obstacle 1

Jane’s Addiction – Mountain Song

Jimi Hendrix – Purple Haze (Live)

Jimi Hendrix – The Wind Cries Mary

Jimmy Eat World – The Middle

Joe Satriani – Satch Boogie

Kent – Vinternoll2

Korn – Freak On A Leash

Lacuna Coil – Our Truth

Lenny Kravitz – Are You Gonna Go My Way

Linkin Park – What I’ve Done

The Living End – Prisoner of Society

Los Lobos – La Bamba

Lost Prophets – Rooftops (A Liberation Broadcast)

Lynyrd Skynyrd – Sweet Home Alabama (Live)

Mars Volta – L’Via L’Viaquez

MC5’s Wayne Kramer – Kick Out The Jams

Metallica – Trapped Under Ice

Michael Jackson – Beat It

Modest Mouse – Float On

Motörhead – Overkill

Muse – Assassin

Negramaro – Nuvole e Lenzuola

Nirvana – About a Girl (Unplugged)

No Doubt – Spiderwebs

NOFX – Soul Doubt

Oasis – Some Might Say

Ozzy Osbourne – Crazy Train

Ozzy Osbourne – Mr. Crowley

Paramore – Misery Business

Pat Benatar – Heartbreaker

R.E.M. – The One I Love

Radio Futura – Escuela De Calor

Rise Against – Re-Education Through Labor

Sex Pistols – Pretty Vacant

Silversun Pickups – Lazy Eye

Smashing Pumpkins – Today”

Steely Dan – Do It Again

Steve Miller Band – The Joker

Sting – Demolition Man (Live)

The Stone Roses – Love Spreads

Stuck In The Sound – Toy Boy

Sublime – Santeria

Survivor – Eye of the Tiger

System of a Down – B.Y.O.B.

Ted Nugent – Stranglehold

Ted Nugent’s Original Guitar Duel Recording

Tokio Hotel – Monsoon

Tool – Parabola

Tool – Schism

Tool – Vicarious

Trust – Antisocial

Van Halen – Hot For Teacher

Willie Nelson – On The Road Again

Wings – Band on the Run

Zakk Wylde’s Original Guitar Duel Recording

Kaikki kappaleet ovat alkuperäisesityksiä.

94