Half-Life 2: The Orange Box (Xbox 360)

half-life2.com

Peliviisikon Half-Life 2, Half-Life 2: Episode 1, Half-Life 2: Episode 2, Portal ja Team Fortress 2 sisältävä Orange Box on kovin paketti miesmuistiin.

Half-Life 2 alkaa, kun tiedemies Gordon Freeman herää kymmenen vuotta kestäneestä ruususen unestaan. Hän voisi yhtä hyvin herätä toisella planeetalla, sillä maailmamme on perinpohjaisella tavalla pielessä. Kadunmies on lannistettu ja demokratia on korvattu julmalla poliisivaltiolla. Samaan aikaan johtajamme vakuuttavat televisiossa, että kaikki kääntyy vielä parhain päin. Perusvapauksien ja -tarpeiden kieltäminen on välttämätön väliaskel uusien hyväntekijöittemme laatimassa suunnitelmassa.

Kaikki tapahtui Freemanin nukkuessa. Muukalaisinvaasiota kesti seitsemän tuntia. Täydellisen antautumisen jälkeen hyökkääjistä tuli hyväntekijöitä, ihmiskunnan parasta ajattelevia kumppaneita, jotka rakastavat meidät ja planeettamme kuoliaaksi. Mihin tarvitaan hentoista humanismia, kun voimme nojautua hyväntekijöittemme taipumattomaan transhumanismiin? Implantit ja muistin pyyhkiminen ovat avaimet parempaan elämään!

Messiaaninen Gordon Freeman, kapula epäinhimillisten hyväntekijöittemme rattaissa. Oikea mies väärässä paikassa voi muuttaa kaiken.

Viholliset keskuudessamme

Half-Life 2 on pelihistorian lohduttomin kuvaus routaan ja rospuuttoon ajetusta ihmiskunnasta. Hyväntekijöittemme rakentama julmapiirteinen teknologia näkyy kaikkialla, mutta uusia herrojamme ei missään. Uudessa maailmassa sorramme hyväntekijöiden nimissä itse itseämme. Sähköpatukalla uhkaava kasvoton metrokyttä on naapurisi, joka on kyllästynyt huonoon ruokaan ja tympeään vuokrakasarmielämään.

Rääsyissä taisteleva vastarintaliike on jo lähtökohtaisesti hävinnyt taistelun sydämistä ja mielistä. Gordon Freeman jaksaa silti yrittää ja juuri se tekee hänestä niin uhkaavan. Viimeinen vapaa mies on hyväntekijöittemme silmissä antikansalainen numero yksi, jonka pysäyttämiseksi valjastetaan kaikki käytettävissä olevat voimat.

Mikä käynnistyy Gordon Freemanin epätoivoisena pakoretkenä, muuttuu lopulta ankaraksi kaupunkisodaksi, jossa antikansalaisen innostama vastarintaliike heittäytyy uhkarohkeasti liikekannalle. Läpimurto saavutetaan, mutta kovaan hintaan. Taistelu Kaupunki 17:stä on taistelua tuulimyllyjä vastaan.

Kolmekymmentä tuntia hupia

Half-Life 2 on älykäs, kypsä ja ajatuksia herättävä räiskintäpeli aikuiseen makuun. Half-Life 2 ei anna helppoja vastauksia, vaan luottaa pelaajan kykyyn lukea ja tulkita ympäröivää todellisuutta. Tarinaa jatkavat episodit yksi ja kaksi ovat vastausten suhteen hieman hövelimpiä. Nimettömät asiat, joista Half-Life 2:ssa vasta vihjataan, lausutaan toisessa episodissa jo ääneen.

Lisäosilla jatkettu Half-Life 2 -saaga täyttää ja ylittää mestariteoksen tunnusmerkit lähes jokaisessa suhteessa. Mestariteoksen pelimekaniikkaan kätkeytyy eräs merkillinen ristiriita. Puhun nyt innovatiivisuuden ja konservatiivisuuden epäsuhdasta. Yhtäällä näen Half-Life 2:ssa uraauurtavia ratkaisuja taiteellisessa suunnittelussa, ensimmäisen persoonan tarinankerronnassa ja painovoimalla leikittelevissä pulmapähkinöissä. Toisaalla peli perustuu hyvin vanhanaikaisiin räiskintäparadigmoihin eli parannuslaukkuihin, muutaman tussarin eduksi vääristyneeseen asetasapainoon ja kaikkien aseiden kerralla kantamiseen.

Vanhanaikaisuudesta seuraa, että vaikka Half-Life 2:ssa taistellaan raivokkaasti, rytinässä ei ole samanlaista dynamiikkaa ja taktista syvyyttä kuin Haloissa tai vaikkapa F.E.A.R.:ssa. Toisaalta Orange Boxin päättävässä Episode 2:n lopputaistelussa lyödään pöytään sellaiset taistelukortit, jollaisia ei ole ennen nähty. Pitkitetyn huipennuksen aikana kirjoitetaan pomotaisteluiden sääntökirjat kokonaan uusiksi. Loistavaa!

Half-Life 2 on ehdoton PC-klassikko ja räiskintäpelaamisen merkkipaalu, joten pelin teknisesti moitteeton käännös Xbox 360:lle on hemmetin kova juttu jo yksinäänkin. Orange Boxiin pakattuna kokonaisuus saa vastustamattomat mittasuhteet. Lisäepisodien ja Portalin kera yksinpelattavaa riittää varovaisesti arvioidenkin 30 tunniksi. Tulevaa kolmatta episodia petaava cliffhanger-päätös jää kaivelemaan, mutta onneksi Team Fortress 2:n moninpelit lievittävät odotuksen tuskaa jonkin verran. PC:llä Orange Boxin arvo ei ole yhtä korkea, sillä Half-Life 2 löytyy valmiiksi suurin piirtein joka kodista. Silti, vaikka PC-nörtin käteen jäisi vain Episode 2, Team Fortress 2 ja Portal, paketti olisi silti hintansa väärti.

Oranssi on tämän syksyn ehdoton muotiväri.

94