Harvest Moon DS (DS)

Harvest Moon -peleissä kasvatetaan turnipseja, mansikoita, tomaatteja, lehmiä, kanoja, lampaita, sekä lopulta lasta. Peli imitoi todellisuutta sen minkä ennättää. Ennen kuin sato kypsyy pitää pelto kuokkia muhevaksi, hedelmälliseksi mullaksi, istuttaa siihen siemenet ja kastella taimia aurinkoisina päivinä. Maatöiden välissä navetan ja lampolan asukkeja käydään hoivaamassa, ruokkimassa ja silittämässäkin, ennen kuin maitoa tai villaa alkaa herua. Maatöiden ohella olisi hyvä ehtiä ongelle, kaivokseen, ruokaa laittamaan, heilastelemaan, ostoksille, baariin…

Tekeminen ei Harvest Moonissa lopu kesken, sillä maataloustuet ansaitakseen pitää vielä pelastaa känkkäränkkä-noitaprinsessan vieraille maille taikomat sadonkorjuukeijut ja heidän jumalattarensa. Keijut pystyy onneksi valjastamaan avuksi maatöihin sen jälkeen kun heidät on palauttanut paikkakunnalle.

Vähänkään isomman tilan hoitaminen kuluttaa niin rutosti aikaa, etteivät pikavauhtia tikittävän vuorokauden tunnit tahdo millään riittää kaikkeen. Eivätkä pienen maanviljelijän voimat sitä paitsi kestä tauotonta rehkintää. Toistuva istahtelu kesken halonhakkuun ja lopulta pään päälle ilmestyvä pääkallopilvi kertovat levon tarpeesta. Pilven ilmestymistä kannattaa kunnioittaa, sillä hetken päästä raukka uupuu kokonaan ja singahtaa vastustamattomasti suoraan levolle. Jos totaalisippi iskee kesken kyläkierroksen, taskusta ropisee samalla tukku hiellä ja vaivalla ansaittuja kananostoon varattuja rahoja. Harmittaa!

Äkkiuupelon aiheuttaman rahanmenetyksen lisäksi harmittaa muutama muukin asia. Sadonkorjuutöissä on oltava hereillä, ettei vahingossa nakkaa porkkanaa menemään. Kypsynyt sato poimitaan a-napilla ja heitetään reppuun y-napilla, kun taas kaksi peräkkäistä a-napin painallusta haihduttaa maan antimen suoraan pikselitaivaaseen. Lisäksi päivät laukkaavat aamusta iltaan ihan liian nopeasti. GameCuben A Wonderful Lifessa ajankulu oli jo rukattu hitaammaksi ja toimivammaksi, mutta ikävä kyllä uudistus ei ylety enää DS-versioon. Muuten peli sopii erinomaisesti kannettavalle laitteelle, koska tilanteen voi tallentaa ihan milloin tahansa. Jo muutaman minuutin aikana ehtii kitkeä parit rikkaruohot peltomaata pilaamasta tai hakata pölkyn rehusiilon rakennustarpeiksi.

Harvest Moonin arkinen charmi on omaa luokkaansa lumoavuudessaan. Toki kaikki askareet on nähty ja tehty aikaisemminkin, mutta ne nyt vaan ovat kertakaikkisen mukavaa puuhaa. Työkalujen parantamista varten tarvittavia kultaa ja mithriliä on palkitsevaa louhia kaivoksesta, peltotilan raivaaminen hedelmäpuita varten ei maistu puulta, ja mielitiettyä on hauska vokotella kanacurrylla ja kukkakimpulla. Vapaus valita tekemiset ja menemiset vailla pakkoa ja rajoituksia viehättää, eikä yhtä ainoaa oikeaa tai parasta pelistrategiaa ole edes ole.

Viittä tähteä ei heru ainoastaan sen takia, ettei Harvest Moon DS ole sarjan paras versio (vaan se on GameCuben A Wonderful Life.) Niin makeaa sen pelaaminen kuitenkin on, ettei tässä malta tämän pidempään jorista joutavia: pakko päästä pellolle ja heti.

70

Lisää aiheesta