Helsinkiin avattiin uusi retropelihalli

MidwayHauntedHouse

Pitäjänmäelle avattiin Fun N Games -retropelihalli, jossa pääsee pelaamaan pelihistorian ensimmäisiä arcadepelejä ja elektronisia flippereitä 70-90-luvuilta. Alle 10 euron sisäänpääsymaksulla saa pelata niin paljon kuin huvittaa. Rahoilleen saa erinomaisen vastineen, sillä suhteelliseen pieneen tilaan on mahdutettu parinkymmenen pelin valikoima.

Fun N Gamesin perustaja Arto Mikkola aikoo muuttaa harrastuksensa ammatiksi.

”Idea konkretisoitui, kun Sugoi avasi pelihallin Helsingissä ja heillä näytti menevän ihan ok. Sugoin valikoima on erilainen kuin mistä itse olen kiinnostunut, sillä harrastan flippereitä ja ihan ensimmäisiä kolikkopelikabinetteja. Jos pelejä kokeilee pelkkinä Java-peleinä, niin onhan kokemus vähän karu. 70- ja 80-luvun kabineteissa on kuitenkin oma tunnelmansa, jota ei emulaattoreilla koe ja näe", Mikkola sanoo.

Pelihallin vanhimmat pelit ovat mekaanisia ampumapelejä eli Haunted House vuodelta 1972 ja Ambush vuodelta 1973. Molemmissa ammutaan liikkuvia maaleja kuin tivolien ampumakojuissa ikään. Ambush sijoittuu teemaltaan Vietnamiin, jossa konepistoolilla pudotetaan sissejä, helikoptereita ja tankkeja. Haunted Housessa jahdataan noitaa, haamuja, kissoja ja haudanryöstäjiä. Varsinkin Haunted House on suomalaisittain kiinnostava yksilö, sillä laite on sama, joka aikanaan oli Linnanmäen pelihallissa. Fun N Games Arcadeen koneet ostettiin ja kunnostettiin yksityisistä kokoelmista.

”Vaikka peli on mekaaninen, niin Haunted Housessa on jopa taustamusiikki ja äänitehosteet. Kasiraitasoittimen nauha pyörii koko ajan ja osuma aktivoi äänitehosteen soittavan lukupään. Toteutuksen huomaa pelatessa, sillä joskus tuskanhuuto alkaa keskeltä ja loppuu kesken. Kun ostin koneen, kasetti puuttui kokonaan, mutta löysin USA:sta toisen harrastajan, joka kopioi ja lähetti alkuperäisen nauhan minulle”, Mikkola kertoo.

Aikanaan tekijät osasivat kiertää tekniikan rajoitukset näppärillä kikoilla. Space Invaders –kabinetissa on vain mustavalkoruutu, vaikka pelissä näkyykin värit. Ruudun päälle liimattiin värillisiä kalvoja, jotka muuttavat ammusten ja alusten värejä niiden liikkuessa. Osa taustagrafiikoistakin on tehty pelkkinä teippauksina.

”Kuva on vielä aavistuksen tumma, joten teippaukset eivät näy niin hyvin kuin pitäisi. Kabinetin mustavalolamppu oli palanut, joten vaihdoin sen uuteen, mutta uusi lamppu on vähän liian hyvä. Minulle paljastui vasta myöhemmin, että alkuperäinen 70-luvun lamppu vuotaa vähän tavallista valoa kabinettiin, mikä valaisi alun perin taustaa.”

Osa pelikoneiden huoltamisen vaatimasta tietotaidosta on kovaa vauhtia katoavaa kansanperinnettä. Mustavalkokuvaputkia ei juuri pelikoneharrastajamaailman ulkopuolella enää käytetä, saati korjata.

”Aika lailla vähissä ovat Suomessakin harrastajat. Pääkaupunkiseudulla onneksi löytyy vanhoja tv-korjaajia, jotka suostuvat vielä koneisiin koskemaan, mutta aika paljon pitää opetella myös itse. Jos kuvaputki menee lopullisesti rikki, on etsittävä toinen vanha ruutu. Amerikasta niitä onneksi vielä löytyy, mutta se näkyy suoraan kustannuksissa.”

Pelikoneen kunnostus on tasapainoilua käyttöarvon ja alkuperäisen säilyttämisen välillä. Mikkola on esimerkiksi huoltanut Missile Commandin trackball-ohjauksen yhtä hyvään kuntoon kuin se oli laitteen ilmestyessä 1980, mutta kabinetin kylkeen hän jätti alkuperäiset tarrat, vaikka niissä on pientä kosteusvauriota. Koristeteippaus on kokonaisuudessaan niin hyvässä kunnossa, että se kannatti säilyttää historiallisen arvonkin takia.

Osa paikan viehätyksestä syntyy Mikkolan tarinoista, sillä puolet pelikoneista on hänen omista kokoelmistaan. Hänellä tuntuu olevan henkilökohtainen suhde jokaiseen koneeseen. Esimerkiksi Popeye Saves the World -flipperiin kannattaa suhtautua hellyydellä, sillä se on Mikkolan kokoelman ensimmäinen flipperi.

”Oman konekokoelman käyttö on vähän kaksipiippuinen juttu. Osa arcadekabinettien komponenteista hajoaa, jos ne vain seisovat käyttämättöminä. Kolikkopelejä enemmän flippereissä pelimäärät aiheuttavat kulumista, mutta toisaalta aika moni laitteista on kaatopaikalta pelastettu ja sieltä kunnostettu. Kun näkee, että ihmiset oikeasti innostuvat. Se on palkinto itsessään”, Mikkola sanoo.

Fun N Games on auki tiistaista sunnuntaihin, arkipäivänä paikka on auki kello 14-21, viikonloppuna 12-20. Osoite on Pitäjänmäentie 17, joka on aivan juna-aseman vieressä.

Lisätietoa ja pelikonelista löytyvät pelihallin kotisivuilta.