Herdy Gerdy (PS2) – Pillipiiparin harharetket

Herdy Gerdy näyttää tusinatasohyppelyltä, mutta näppärä pelimekaniikka tukeutuu elikoiden paimentamiseen ja loikkiminen jätetään taka-alalle.

Paimenpoika Gerdyn pappa on noiduttu sikeään uneen. Ilkeästä tempusta on vastuussa mystinen Sadorf, joka eliminoi paimenkilpailun ennakkosuosikkeja kieroin keinoin. Tavanomaisen satukoreografian lopputulos on selvä. Gerdy päättää peitota Sadorfin ja pelastaa isukin, joten edessä on pitkä ja kiemurainen matka kisapaikalle.

Vaivalloisen taipaleen varrella Gerdy kohtaa ystävällisiä matkalaisia, jotka opettavat liudan ovelia paimennuskikkoja. Söpöt Doop-kanat säikähtävät kaikkea liikkuvaa, joten niitä on helppo hätistellä aitauksiin paljain käsin.

Muiden otusten opastaminen vaatii apuvälineitä, jotka hankitaan tietyiltä vastaantulijoilta. Heput luopuvat arvotavaroistaan, jos paimennushaasteen aikaraja alittuu. Tärkeimpiä varusteita ovat sointukeppi, huilu ja haltijatorvi.

Vedessä plutivat ankat ja uimataidottomat liitonallet seuraavat huilun tilutusta siistissä rivissä. Maahan tökättävä soiva taikakeppi vetää puoleensa lähes kaikki kiltit pikkumönkiäiset.

Vaaleanpunaiset ja vaaralliset Gromp-gorillat ärsyyntyvät haltijatorven toitotuksesta, mutta suurin osa muista olennoista pelästyy ja pakenee torven mylväisyä. Isot ja tyhmät Grompit ovat Gerdyn päävihollisia. Väkivahvan Grompin nyrkki viskaa Gerdyn kentän aloituspisteen tuntumaan.

Vapaat Grompit ovat uhka muille eläimille, joten pinkit painajaiset on syytä vangita nopeasti. Äreät kuvatukset talttuvat vain erityisillä ansaluukuilla, joita ne eivät huomaa kiivaiden takaa-ajojen aikana. Kaikkiruokaisia ja ahneita Grompeja voi myös huijata johdattamalla ne myrkyllisten piikkisikojen luokse, jolloin toope gorilla mutustelee piikkiyllärin ja taintuu hetkeksi.

Aakeet laakeet laitumet

Seikkailua seurataan paimenpojan takana roikkuvasta kamerasta. Gerdyn toilailut muistuttavat tavanomaista tasoloikkaa, mutta monenlaisten ihmeotusten paimentaminen on pääosassa. Esteiden yli loikitaan toki jatkuvasti, mutta hypyt eivät vaadi tarkkuutta ja kovapintainen Gerdy selviää pitkistä putouksista naarmuitta. Elämiä ei lasketa ja sankari palautetaan kämmipaikan viereen, joten mokaaminen ei ole iso juttu.

Suoraviivaisen alkumatkan jälkeen uusia alueita voi tutkia suhteellisen vapaaseen tahtiin. Laajat kentät on yhdistetty karttaruudulla, josta näkee selvästi missä lukitut reitit sijaitsevat. Useimmat alueet aukeavat, kun Gerdy ajaa tarpeeksi hassuja taapertajia oikeisiin aitauksiin. Paikoitellen peruskaavaa piristetään kevyillä pikkupulmilla, esimerkiksi hunajapataa kantava jättimehiläinen pitää saada makeannälkäisen karhun luokse.

Vaikeustaso ei liiemmin rassaa ja alkupätkällä puolivillaiset esitykset riittävät helposti jatkoon. Eteneminen vaatii sopivan tujauksen nokkeluutta, sillä otuksia ei sovi tyrkkiä ihan miten sattuu. Aitauksien täyttöjärjestys on vapaa, mutta monimutkaiset operaatiot kannattaa aloittaa Grompeja puijaamalla. Maastossa lojuvia lehmänkelloja keräämällä avataan making of -tyyppisiä kuva- ja animaatiokollaaseja.

Ohjaustuntuma on selkeä ja suoraviivainen. Vasen tatti pistää vipinää Gerdyn puntteihin ja oikea käskyttää kameramiestä. Hyppiminen, paimentyökalujen vaihtaminen ja käyttö sujuvat vaivattomasti muutamalla näppäimellä.

Klaustrofobia iskee

60 hertsin näyttötilaa tukeva grafiikka rullaa nihkeästi. Päivitys on riittävän nopeaa, mutta silkinpehmeästä sulavuudesta jäädään kauas. Ulkoasun silmiinpistävin piirre on kellertävän syksyinen ja murrettu väripaletti. Hillityn tasainen yleisilme sekoittaa suuntavaiston, mutta mainion tutkan myötä eksyminen ja elikoiden hukkaaminen on mahdotonta. Ihmisten, Grompien ja muiden olentojen animaatio on leppoisan sujuvaa.

Musiikki on rentoa tunnelmapimputusta. Gromp-takaa-ajojen höysteenä pauhaa letkeän vauhdikasta humppapoppia. Taustan luontoääniä lukuunottamatta efektit koostuvat lähinnä elikoiden hupaisasta ökinästä ja huilumelodioista. Ääninäyttelijät pysyvät hyvin aisoissa, joten puhetta kestää kuunnella.

Herdy Gerdyn räikein puute on kelvoton kamera. Avoimet kentät sujuvat ilman tuskaista puhinaa, mutta ahtaissa koloissa ahdistuu hetkessä. Kameran etäisyydestä riippumatta Gerdy jää usein puiden, seinien ja muiden rojujen taakse piiloon. Tilanne raukeaa linssin käsisäädöllä, mutta nopeissa tilanteissa moiseen viilaamisen ei ole aikaa. Kaiken huipuksi kamera töksähtää esteisiin, joten sopivassa paikassa se ei hievahda mihinkään.

Seikkailuista ei irtoa muita vakavia nikotuksen aiheita. Rauhallisten maalaismaisemien ja ovelien paimennuspulmien parissa viihtyy pitkään. Herdy Gerdy on hatunoston arvoinen piristysruiske kaavamaisiin toiminta- ja tasohyppyseikkailuihin.

82