Hype: Black Hawk Down (PC, Xbox, PS2)Pitkä yö Mogadishussa

Novalogic on ottanut Delta Force -sarjan uusimmalle osalle arkaluontoisen aiheen. Verinen rauhaan pakottaminen Somaliassa on yksi YK:n historian synkimmistä hetkistä.

Yhdysvaltain armeijan delta- ja ranger-joukot olivat saaneet Mogadishussa tehtäväkseen vangita Somaliaa hallinneen kenraali Mohammad Farrah Aididin lähimmät miehet. Kun ensimmäinen Black Hawk -kuljetuskopteri rysähti katuun, tehtävä muuttui pidätyksestä epätoivoiseen koko yön kestäneeseen selviytymistaisteluun. Humanitäärinen apu muuttui hetkessä luotisateeksi.

Mogadishu heräsi seuraavana päivänä 4.10.1993 kadulla lojuviin satojen siviileiden ruumiisiin. Maailma sai seurata, miten raivostuneet somalit raahasivat kuolleiden amerikkalaisten sotilaiden alastomia ruumiita pitkin katuja. Vaikka Aididin miehet saatiin vangittua, tehtävästä maksettiin kova hinta. Rauhaan ei voi pakottaa.

Voittaja kirjoittaa historian

Amerikkalainen toimittaja Mark Bowden on dokumentoinut epäonnistuneen tehtävän yksityiskohtaisesti erinomaisessa kirjassaan Black Hawk Down (Isku Mogadishuun). Minuutti minuutilta etenevän operaation lisäksi Bowden valottaa ansiokkaasti tapahtumien taustoja sekä yhdysvaltalaisten että somalien kannalta. Alunperin Bowdenin dokumentti ilmestyi netissä ja on edelleen luettavissa osoitteessa http://inquirer.philly.com/packages/somalia/.

Sittemmin muun muassa Bladerunnerin ja Gladiatorin ohjannut Ridley Scott veteli Mogadishun mutkia suoriksi toimintapainotteisella elokuvallaan, mihin myös vielä suoraviivaisempi Novalogicin loppusyksystä ilmestyvä peli Delta Force: Black Hawk Down perustuu. Peli tosin alkaa jo kuukautta aiemmin tehtävillä muualla Somaliassa ja huipentuu pitkään yöhön Mogadishussa.

Joku voisi hyvällä syyllä pitää mauttomana tehdä suoraviivaista räiskintäpeliä somalien lahtaamisesta vauhdikkaan musiikin tahtiin. Varsinkin kun peli on muuttanut yhden modernin sodankäynnin pahimmista virhearvioinneista Yhdysvaltain armeijan menestyksekkääksi operaatioksi.

Pikselinmetsästyksestä katutaisteluihin

Tukholmaan peliä esittelemään tullut tuottaja Wes Eckhart ei halunnut ottaa kantaa moraaliin, vaan keskittyi itse peliin. Vaikka Black Hawk Down on Delta Force -sarjan perillinen, ovat sarjalle ominaiset valtaiset ulkomaastot ja pikselien metsästys kilometrien päästä vaihtuneet tiivistunnelmaiseen lähitaisteluun somaleita mustanaan vilisevässä Mogadishussa. Vokselit ovat saaneet väistyä ja peli käyttää Novalogicin kopteriräiskintä Comanche 4:n grafiikkarunkoa.

Koptereiden matalat ylilennot ja laskeutumiset nostattavat näyttäviä pölypilviä ja heiluttavat palmuja. Mogadishukin on saatu sopivan rupiseksi hökkelikylineen, autonromuineen ja joka paikassa lojuvine jätekasoineen. Tosin eräs Somaliassa asunut tuttava totesi kaupungin olevan pelissä silti liian siisti. Onneksi asian saa korjattua helposti, sillä ainakin osa rakennuksista on tuhottavissa. Kehitystiimi ei ole vielä päättänyt, kuinka paljon tuhoutuvia rakennuksia laitetaan ja miten perusteellisesti ne voi tuhota. Vanhojen Delta Forcejen ystävät ilahtuvat siitä, että maastossa on taas paljon korkeaa ruohikkoa mihin piiloutua.

Yksinpelissä on aikaisempien Delta Forcejen tapaan tiimikavereita, joita ei kuitenkaan voi käskeä. Miehet kulkevat omia polkujaan pelaajasta välittämättä. Todellisella keikalla Mogadishun kadut olivat mustanaan jenkkejä kohti valtavina vanoina hyökyviä somaleita. Teknologia ei vielä riitä ihan todellisen kokoisiin ihmismassoihin pelissä, mutta vaikuttavan paljon vihulaisia ruudulla silti vipeltää. Nimenomaan vihulaisia, sillä Black Hawk Downissa ei valitettavasti pääse pelaamaan somalina. Ehkei jenkkien nykyinen yltiöisänmaallisuusilmapiiri olisi suvainnut moista.

Tekoäly on Eckhartin mukaan vielä aivan vaiheessa ja heidän ylivoimaisesti suurin haasteensa. Aikaisempien Delta Forcejen rutiinit eivät enää kelpaa kovasti eri tyyppiseen taisteluun. Toisaalta huumepöllyissä suin päin kohti säntäilevien somalitaistelijoiden mallintamisen ei luulisi olevan kummoinen haaste. Koska vastapuolella ei ole mitään järjestäytynyttä armeijaa, viholliset erottaa siviileistä vain aseista. Siviilien summittainen teurastaminen aiheuttaa tehtävän epäonnistumisen. Todellisuudessa somalitaistelijat käyttivät siviileitä tylysti suojakilpinä, mitä ei pelissä nähdä.

Yksinpelin aseistuksessa pidättäydytään realistisessa valikoimassa. Tarjolla on vain lyhyt CAR15-rynkky, M21-kiikarikivääri, käsikranaatit, flashbangit, pistooli ja puukko. Raskaampaa aseistusta on kiinteissä kk-pesäkkeissä sekä ajoneuvoissa ja koptereissa. Ajoneuvoja ei todennäköisesti pääse ajamaan itse lainkaan, vaan ainoastaan istumaan tekoälyn kyydissä, tosin tiimi on vielä kahden vaiheilla tässäkin. Moninpelissä ohjattavat ajoneuvot ovat tällä hetkellä harkinnassa. Joka tapauksessa mukana on Black Hawk -kuljetuskopteri ja pieniä tiedustelukoptereita, Hummvee-jeeppejä. Somaleiden maastureiden lavalle on pultattu raskas konekivääri.

Moninpelissä mukaan on tarkoitus saada lähes kaikki aikaisempien Delta Forcejen aseet. Pelimuotoja ovat perinteiset deathmatch tiimeillä tai ilman, kukkulan kuningas, lipunryöstö, kimppapeli konetta vastaan ja mahdollisesti VIP-suojelutehtävät. Nettipeli toiminee ilmeisesti vain Novaworldin kautta vähintään 32 pelaajan rajalla ja ehkä jopa 64:llä pelaajalla.

Elokuussa ilmestyneessä ja nyttemmin jo päättyneessä betamoninpelissä mukana oli vain yksi kartta ja tylsähkö tiimi vastaan tiimi deathmatch -pelimuoto, joka ei vielä anna järin hyvää kuvaa pelistä, varsinkin kun beta oli kovin keskeneräisestä versiosta. Eniten betassa häiritsivät kevyesti tehdyt aseet. Luodit napsahtelivat liian tarkasti kohdalleen heittolaukauksina kesken juoksua. Pelaaminenkin oli liikaa kyräilyä ja sekoilua, kuten deathmatcheilla on tapana. Teknisesti beta jätti silti hyvän maun ja vaikkei Mogadishu pelissä ole aidon kokoinen, toimi se silti erinomaisena moninpelikenttänä isommallekin porukalle.

Black Hawk Down ilmestynee lokakuun lopussa PC:lle ja ensi vuoden ensimmäisellä puoliskolla Xboxille, jolla se tukee myös Xbox Live -nettipelaamista. PS2-versiota joudutaan odottelemaan aina vuoden 2003 lopulle asti.

Kaj Laaksonen

Isku Mogadishuun

(Black Hawk Down, 2001)

Ohjaus: Ridley Scott

Columbia Pictures

Ikäraja: 15

Viimeinen ristiretki

Mark Bowdenin kirjaan perustuva Ridley Scottin ohjaama Isku Mogadishuun on ankara sotaelokuva, joka kuvaa amerikkalaiset intohimottomina ammattisotilaina ja vihollisen itsetuhoisesti raivoavana massana. Viholliset, somalit, ovat samoja ihmisiä, joita amerikkalaiset saapuivat vuonna 1992 auttamaan sisällissodan runtelemassa Mogadishussa.

Ohjaaja Scott ei liiemmin tuhlaa aikaa henkilökuvien rakenteluun, lyhyen amerikkalaissotilaiden keskinäisiä suhteita kuvaavan avausjakson jälkeen helikopterit ovat jo ilmassa. Kauniit otokset Mogadishua lähestyvistä Black Hawk -koptereista ovat tyyntä myrskyn edellä. Siitä eteenpäin Isku Mogadishuun on sotimista ilman taukoa, kuin Pelastakaa Sotamies Ryanin maihinnousu venytettynä koko elokuvan mittaiseksi. Osaavat näyttelijät (Eric Bana, Josh Harnett, Ewan McGregor ja sotaelokuvien vakiokasvo Tom Sizemore) jäävät pakostakin elämää suurempien tapahtumien varjoon.

Scott rakentaa taistelun karaisemista Delta-miehistä elokuvan sankareita, vain heillä on kokemusta suhtautua operaatioon riittävällä vakavuudella. Märkäkorvaiset Rangerit taas odottavat Mogadishuun pääsyä kuin mitäkin miehuuskoetta. Vesipullot ja pimeänäkölaitteet todetaan turhiksi kantamuksiksi, kun nuoret sankarit valmistautuvat pikku sotaretkelleen rockin soidessa.

Isku Mogadishuun välttää ottamasta kantaa, eikä selitä sen enempää taistelun taustoja kuin somalien amerikkalaisia kohtaan tuntemaa raivoa. Jos jotain niin elokuva on ylistyslaulu amerikkalaisten velvollisuudentunnosta kumpuavalle peräänantamattomuudelle. Vaikka tilanne näyttäisi miten pahalta, kaveria ei jätetä! Somalinäkökulma tapahtumiin on sen sijaan hakusessa, viholliskasvoja elokuva ei anna kuin häikäilemättömille sotapäälliköille.

Dokumentinomaisena kaupunkisodan kuvauksena Isku Mogadishuun hakee vertaistaan. Kahden ja puolen tunnin ajan Mogadishu on helvetti maan päällä. Ridley Scottilla on visuaalista silmää löytää rakennetta monimutkaisen taistelun kaaoksesta. Iskussa Mogadishuun kaunis kuvaus yhdistyy unohtumattoman julmiin kuviin.

Isku Mogadishuun ilmestyy DVD:lle ja videolle 10. lokakuuta, amerikkalaisena R1-levynä elokuva on saatavilla jo nyt. Amerikkalaisjulkaisu on teknisesti moitteeton ja kuvanlaadultaan suorastaan erinomainen, mutta harmillisesti lisämateriaalia ei ole.

Tuomas Honkala

**** (neljä tähteä)

Lisää aiheesta