Hype: Football Manager 2005 (PC)Ei nimi peliä pahenna

Jutun ydinsanoma on helppo tiivistää: Football Manager 2005 on ainoa oikea jatko-osa Championship Manager -sarjalle. Syynä on Football Managerin sekava historia.

Eidoksen ja SI Gamesin erotessa Championship Manager -pelien koodi jäi pelintekijä SI Gamesin omaisuudeksi, mutta Championship Manager -brändi jäi julkaisija Eidokselle. Joulukuussa ilmestyvä Eidoksen Championship Manager 5 ei liity Championship Manager -sarjaan kuin nimensä puolesta, sillä peliä pyörittävä koodi ja tekijätiimi Beautiful Game on kokonaan uusi.

SI Gamesin tuottajan Miles Jacobsonin mielestä uusi nimi sisältää riskin: "Tietenkin Championship Manager -brändin menetys oli meille takaisku enkä edes kuvittele Football Managerin yltävän alussa samanlaisiin myyntilukuihin. Uskon vain kovimpien faniemme tietävän Football Managerin taustan ja heidän kauttaan tiedon leviävän muille puskaradion kautta."

"Riskeistä huolimatta emme kuitenkaan voineet jatkaa Eidoksen kanssa yhteistyötä, sillä firmojen tavoitteet olivat tyystin erilaisia. Eidos halusi meidän tekevän pelkkää Championship Manager -sarjaa Euroopan markkinoille. Sports Interactive halusi laajentua myös Pohjois-Amerikkaan, mistä Risto Remeksen lätkämanageripeli Eastside Hockey Manager on ensimmäinen esimerkki."

Uusia juttuja, vanhoja tuttuja

Pelissä on paljon tuttua Championship Managereista. Ideana on toimia futisjoukkueen managerina, jonka päätehtävänä on pyörittää pelaajasiirtoja ja valita otteluihin toimivat kokoonpanot. Laajan tilastoinnin lisäksi matsia voi seurata suorana lintuperspektiivistä ja tekstiselostuksesta. Mukana on myös talouspuoli ja harjoitteluohjelmien suunnittelua. Pelaaja voi päättää, mitä asioita hoitaa ja mitkä jättää tekoälyapureiden ongelmaksi.

Miles Jacobson luottaa peliinsä. Kun moitin ottelun 2D-toteutusta häröpalloiluksi, Jacobson vastasi keskisormea näyttämällä. Puolisen kautta tahkoamani betan perusteella ylpeyteen on varaakin, sillä Football Manager tuntuu Championship Managerilta, jossa on erinäköinen käyttöliittymä. Otteluiden lopputulokset ovat uskottavia, koska käytössä olevan pelaajamateriaalin ja toimivien taktiikoiden välinen logiikka toimii hyvin. Omilla päätöksillään pystyy vaikuttamaan otteluiden lopputuloksiin.

Suurin yksittäinen uudistus on pelaajakauppojen toiminnassa: "Pelaajia ostetaan osamaksulla, jolloin myydystä miehestä saa rahaa tipoittain eikä koko könttäsummaa saa käyttöönsä kerralla. Maksutapa taatusti vaikeuttaa budjetin seuraamista, mutta ratkaisuun päädyttiin jalkapallomaailman takia. Meille selvisi, että valtaosa eurooppalaisten seurajoukkueiden kaupoista toimii osamaksuperiaatteella ja halusimme idean mukaan peliin."

"Championship Managerissa pelaaja jätettiin myyntilistoille lojumaan, mutta nyt potentiaalisille ostajaehdokkaille lähetetään fakseja myynnissä olevasta miehestä. Pelaaja voi saada pelaaja-agenteilta videoita, joissa näytetään miesten huippuotteita 2D-ottelunäkymästä."

Maailmasta on haluttu muutenkin elävämpi, jotta peli tuntuisi jalkapallojoukkueen eikä numeroiden pyöritykseltä: "Football Managerin yksin- ja moninpelissä voi antaa lehdistölle kommentteja tulevista otteluista ja kertoa mielipiteensä kilpailijoista. Halutessaan voi vaikka haukkua seuraavassa ottelussa kohdattavan managerin pataluhaksi. Managerin lausunnot vaikuttavat siihen miten pelaajat, fanit ja seurajohto suhtautuvat pelaajan edesottamuksiin."

"Moninpeleissä managerin reaktioita ei tarvitse simuloida, joten moninpeliä varten halusimme antaa psykologisia aseita muiden prässäämiseen. Syö miestä hävitä ensin huonommalle joukkueelle, ja päälle lukea pressitiedotetta, jossa kaveri kiittelee tuurivoitosta taktista nerouttaan." Moninpelissä pelaajakatto on noin kolmenkymmenen ihmismanagerin hujakoilla, joten Veikkausliigan ja divarin saa täytettyä ihmispelaajilla.

Football Manager 2005:n pitäisi olla jo marraskuussa kaupoissa, ja demolla voi kokeilla uusia metkuja. Tällä hetkellä peli ilmestyy vain PC:lle, mutta Sega on sitoutunut tekemään SI Gamesin kanssa Football Managerista pitkäikäistä brändiä. Jatko-osat, kausipäivitykset ja konsolikäännökset ovat enemmän kuin todennäköisiä.

www.sigames.com

SI Games/Sega

Ikäsuositus: Ei tiedossa.

Lisää aiheesta