Impossible Mission 2025 – Kuka pani tervaa mun Amigaani?

Vanhojen klassikoiden uudelleenvirittely on muotia. Idea on hyvä, uudet pelikoneet pystyvät parempaan kuin entiset, eivätkä kaikki välttämättä ole alkuperäistä nähneet. Impossible Missionin kimppuun käy aina mielellään.

Stay awhile, stay forever! Kukapa vanha kuusnelostelija ei vaivu nostalgiaan muistellessaan Impossible Missionia, jonka puhesynteesi ja notkeasti animoitu akrobaattiagentti oli aikoinaan varsin ennennäkemätÖn kokemus.

Iki-inha Elvin Atombender on rakentanut salaisen tunkeilijat nopeasti kypsyttävän robotein kansoitetun tornin. Sinun tehtäväsi on tietysti kavuta sen huipulle. Pelihahmo valitaan kolmesta kyberakrobaatista Tashasta, RAM 2:sta ja Felix Flysta. Vaikka niiden erikoisominaisuuksia on ohjevihkosessa kuvailtu usean lauseen verran, ne tottelevat ilotikkua käytännÖssä samalla tavalla.

Tornin huoneet ovat paisuneet usean kuvaruudun kokoiseksi. Vanhaan tuttuun tapaan pelaaja väistelee tasoilla lyllertäviä robotteja juosten ja taidokkaasti hyppien. Hissillä pääsee ylemmille tasoille. Siellä täällä lojuvat esineet tutkitaan tyÖntämällä tikku ylÖs, lÖytyvät piirilevynpalat ja lisäkyvyt haalitaan mukaan. Kyvyistä hilpein ja hyÖdyllisin on jetpack, jonka avulla voi huiskia ympäri huonetta. Tietokonepäätteillä voi käydä pelaamassa kahta avutonta alapeliä, tutkailla huoneen arkkitehtuuria ja laittaa keräämiään kykyjä käyttÖjärjestykseen.

Edeltäjässä pelaaja saattoi valita etenemisreitin ja käydä tutkailemassa useaa huonetta, mutta nyt ongelmat ratkaistaan huone kerrallaan. Exit-hissi seuravaan tasoon avautuu ratkaisemalla piirilevynpalasilla todella tympeä puzzle. Onneksi kerättävistä kyvyistä lÖytyy automaattisen ratkaisun antava auto-solve.

MicroProsen ohjelmoijat ovat olleet laiskoja. Peli on tahmainen, aivan kuin joku olisi kaatanut litran tervaa Amigani sisuksiin. Grafiikka on rujoa ja vieritys takeltelee. Salasanoja lukuunottamatta uudet ideat ja oivallukset ovat kaikki huonoja. Huoneet ovat aivan liian laajoja suhteessa sisältÖÖn ja alkuperäinen tiivis tunnelma on hienosti latistettu. Pelitestaajat ovat olleet käsittämättÖmän kärsivällisiä, sillä loputtomat lÖntystelyt huonetta edestakaisin, hitaat hissikyydit, pitkät levykeaseman murinat saavat tavallisen kuolevaisen hermoromahduksen partaalle.

Epyxin originaali Impossible Mission tulee onneksi mukana kylkiäisenä. Heti ensimmäisestä yrityksestä lähtien se tarraa otteeseensa C64-grafiikasta huolimatta sata kertaa tiukemmin kuin uusi versio. Mutta valitettavasti se lakkaa toimimasta muutaman pelikerran jälkeen.

MicroProsen Impossible Mission 2025 ei tee ketään onnelliseksi. Kutsu kaverit kylään, revi kaapinkätkÖistä esiin C64 ja vietä ihan oikea nostalgiatrippi niiden vanhojen hyvien klassikkojen kanssa.

55