Incredible Crisis (PSone) – Rankka päivä

Voi niitä japanilaisia. Heti kun luulee nähneensä jo kaiken, tulee markkinoille jälleen mitä oudoin tekele nousevan auringon maasta. Incredible Crisis on nimensä mukaan uskomaton luomus.

Jokaisellahan meillä on ollut näitä päiviä. Heräät, unohdat syntymäpäivän, huitaiset aamiaisen, lähdet töihin, juokset metallipalloa pakoon, toimisto räjähtää, putoat paareilla ambulanssista ja yrität pelastaa UFOn tuhoutumiselta. Epätavallisen arjen tilanteista syntyi hauska toimintapeli, Incredible Crisis.

Incredible Crisis on kokoelma näppäryyttä ja nopeutta vaativia minipelejä. Näppäilyajoitukseen perustuvien pelien suosio on synnyttänyt markkinoille yhä kummallisempia samaan ideaan perustuvia luomuksia. Vasta äskettäin saimme nauttia hauskasta hupailusta Bishi Bashi Special, mutta toisin kuin siinä, Incredible Crisisin pelit seuraavat tiukasti juonta.

Voiko ihanammin päivän enää alkaa?

Seikkailu alkaa Tanamatsurin perheen Taneon-isän ehkä maailman tuskaisimman päivän kuvauksella. Ei ole helppoa virkamiehen elämä. Ensin unohtuu äitimuorin syntymäpäivä ja vain muutaman tunnin kuluttua Taneo tanssii kuin John Travolta, juoksee palloa pakoon kuin Indiana Jones, väistelee pomppii ja panikoi kuin... Taneo.

Taneon seikkailut ovat kuitenkin vain ensimmäinen osa tarinaa. Perheen äidillä Etsukolla on vielä miestäänkin huonompi päivä. Naisparka päätyy keskelle pankkiryöstöä ja joutuu nokkeluudellaan keplottelemaan tiensä vapauteen lumilautaillen ja lentäen kuin Top Gunissa ikään.

Perheen lapset Ririka ja Tsuyoshi saavat myös osansa koko perheen huonosta päivästä. Kaikilla perheenjäsenillä tavoitteena on ehtiä muorin unohdetuille syntymäpäiville. Läpiseikkailtavia minipelejä on 25, joka tuntuu pelatessa suuremmalta määrältä kuin ensin voisi kuvitella.

Juoni etenee minipelien välissä katseltavia videopätkiä seuraillen. Myöhemmin pelejä pelatessa voi jo kerran läpäistyjä minipelejä ladata erillisestä videovuokraamoa muistuttavasta minipelikirjastosta. Hyvä ominaisuus sinänsä, sillä joissain peleissä on enemmän viehätystä kuin toisissa. Tallennuskohtia on vain noin joka toisen minipelin välein, mikä saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia, kun tuskailee läpi sadannen kerran samaa kohtaa.

Minipelit perustuvat näppäinten hallintaan, nokkeluuteen ja nopeuteen. Pelit ovat pääosin helppoja oppia, mutta vaikeita läpäistä. Menestystään minipeleissä voi seurata ruudun yläkulmasta, jossa päänmuotoinen silhuetti täyttyy pikkuhiljaa epäonnistumisista kunnes hahmolta lopulta palaa pinna ja peli alkaa alusta.

Pääosin ideat perustuvat X:n tolkuttoman nopeaan takomiseen, joka kieltämättä käy pidemmän päälle hieman tylsäksi. Väliin mahtuu kuitenkin piristävää vaihtelua, kuten Etsukon pähkäily pankkiholvissa. Tavoitteeseen päästäkseen Etsukon on siirrettävä tavaroita ostoskassistaan muovipussiin juuri oikea kilomäärä. Grammankin heitto johtaa epäonnistumiseen.

Suu messingillä

Incredible Crisisin musiikkia voisi kuunnella huvikseenkin. Kiitos kuuluu Tokyo Ska Paradise Orchestralle, jonka musiikki pauhaa komeasti. Toimintapätkissä, vaikkapa hävittäjällä lennettäessä, musiikin vaikutus pelin tiimellykseen on erittäin suuri. Myönnettäköön, että koska makuja on monenlaisia ja musiikki on raskastempoista torvisoitantaa, saattaa se joillekin aiheuttaa ajan mittaan pääkipua.

Incredible Crisis on nätti ja yksityiskohdat ovat riittävän tarkkoja. Etenkin tanssipeleissä koreografian kuvaus on esimerkillistä ja hahmot bailaavat kuin Bomfunk MC:n videossa ikään. Ainoastaan edestä kuvatuissa juoksupeleissä tilannetta on hieman vaikea hahmottaa ja esteet kolisevat otsaan ennen kuin hahmoa ehtii kyykistämään.

Ajoittain Incredible Crisis muistuttaa japanilaisesta alkuperästään. Esimerkiksi Taneon seikkailussa miesparalta tivataan ambulanssissa 10 kysymystä, joihin oikein vastaamalla juoni jatkuu. Ainakin länsimaalaiselta Japaniin liittyvät vastaukset vaativat hieman arvailua. Ideat ovat myös tuntuneet lopuvan kesken suunnittelun, sillä sekä Taneon että molempien lapsien seikkailussa on sama äyskäröintiosuus.

Koska Incredible Crisis on yksinpeli, pelaaminen alkaa kyllästyttää turhan pian ja lopulta ainoa syy jatkamiseen on halu nähdä mitä tapahtuu seuraavaksi. Tarina pelastaa paljon, ilman välianimaatioita ja jatkuvaa juonta peliä ei jaksaisi näpytellä kuin hetken.

Incredible Crisis on hauska, kertakaikkisen hauska: paariajelua päin vastaantulevaa liikennettä, romanttista hierontaa maailmanpyörässä ja ska-musiikin soittamista pankkiholvissa. Hahmot ja huumori tekevät Incredible Crisisista viihdyttävän ostoksen ainakin parin yksinäisen peli-illan iloksi.

80