Isopeli valvoo sinua

Kesälomani aikana Microsoft käänsi digitakkinsa niin että vuorit repesivät. Niinpä valmiin kolumnini terävä satiiri muuttuikin dystooppiseksi, spekulatiiviseksi ”Näin meinasi meinaan käydä” -fiktioksi. Toivottavasti.

Nnirvi, on

Nykyaikainen tekniikka on tekemässä scifin visioista totta! Mutta visiot kirjoitti George Orwell.

Vaikka käynnissä onkin eläinten vallankumous, George Orwellin kirja Vuonna 1984 on yksi niitä kirjoja, jotka jokaisen pitää lukea. Eikä minään Wikipedia-lyhennelmänä, niin kuin nettiuskis-reppanat tosissaan twiittaavat, vaan ihan oikeana kirjana. Kirjat ovat orjuutta ja tietämättömyys on voimaa, mutta 1984 kestää aikaa.

Big Box is watching you

Pikkuvirkailija Winston Smith herää ja avaa silmänsä. Uusi päivä Big Boxin isällisesti valvomassa Microsoftiassa odottaa. ”Hyvää huomenta... Winston!”, huutaa Xbox One olohuoneesta. ”Viidentoista minuutin aamujumpan aika!” Winston ähkäisee ja nousee ripeästi. Xbox kailottaa iloisena: ”Kinect Exerciser ladattu! Valmiina aamujumppaan... Winston!”

Winston tekee muutaman laiskan yhden käden punnerruksen. ”Winston.... havaitsen, että sykkeesi ei nouse. Yritä enemmän!” Xbox piristää voimistelua näyttämällä parhaat palat eilisen NBA-tapahtumista.

Smith tajuaa olevansa myöhässä töistä. Onneksi firman virkamiehenä hän kuuluu Kultaeliittiin, joilla on etuja ja oikeuksia, joista Hopeaprolet voivat vain haaveilla.

”Xbox, tilaa taksi!” Ei kestä edes minuuttia, kun Luc Bessonin käsikirjoittama Taxi jo pyöriikin ruudulla.

Winston huokaisee. ”Ajan sitten podillani töihin. Xbox, avaa podhallin ovet!”

Tietämättömyys on voimaa

Pitkän ja rasittavan kävelyn jälkeen Winston saapuu työpaikalleen Monen Totuuden Virastoon. Mininetin eli Monen Totuuden Viraston tehtävä on täyttää internet sivuilla, jotka tukevat ihan mitä tahansa kantaa, mielipidettä ja totuutta, oli se kuinka höyrypäinen tahansa. Kun jokaiselle löytyy oma totuutensa, sitä oikeaa totuutta on mahdoton enää löytää.

Naapuritalossa Kulttuurivirasto Minivid tuottaa YouTubeen videopätkiä, joilla eliminoidaan kyky pitkäjänteiseen asioiden seuraamiseen. Yksityisyydenvirasto seuraa jokaisen microsoftialaisen digijalanjälkeä. Kiitos yhden ainoan sallitun käyttöjärjestelmän kaikkien henkilökohtaiset dokumentit, kuvat ja lomavideot ovat pilvessä, jossa Minipriv pääsee tutkimaan ja muuttamaan niitä.

Winstonin paras kaveri, DRM-vaikenija O’Brien heilauttaa kättään ja viittaa seinälle. Uutislähetys on käynnissä. ”Microsoftialaiset, vallankumouksen vihollinen Steve Jobs on jälleen iskenyt! Windows kasista on löydetty uusia tietoturvahaavoittuvuuksia!” Rituaalin mukaisesti pukinpartaista Jobsia heitellään mädillä omenoilla ja hoetaan Microsoftian ylvästä tunnuslausetta: ”TV, TV, Sports! TV, TV, Sports!”

Ikuinen sota maailman muita mahteja vastaan jatkuu. Nintendolandia ivataan vanhoilla hahmoilla ratsastamisesta, uutisfilmissä Master Chef talloo Marion ja Luigin. Viimeisessä uutisessa inhotaan Playstaasian yksinoikeuskätyriä, Rockstaria, ja haukutaan sen surkeaa peliräpellystä, GTA vitosta.

Winston huokaa. Hän on varma, että vielä eilen Rockstar oli Microsoftian liittolainen ja yksinoikeudella Xboxille julkaistava GTA vitonen parasta mitä maa päällään kantaa. Hän alkaa sanella ”GTA V is so gay” -juttua, joka julkaistaan eri nimillä kummassakin virallisessa pelisivustossa.

Smith käyttää virallista kieltä, n3wsp3akia. Some-mongerruksesta ja l33tistä kehitetty n3wsp3ak on niin yksinkertaista ja karkeaa, että ajatusrikoksiiin syyllistyminen on melkein mahdotonta, koska ajattelukin on melkein mahdotonta. Pisin mahdollinen n3wsp3ak-lause on alle 140 merkkiä pitkä.

Ruokatunnilla tapahtuu jotain. Naapuripöydän Julia on kaatuvinaan käytävällä ja työntää Winstonin käteen jotain. Paperia! Winston kipaisee ainoaan paikkaan, jossa paperia voi enää katsella ilman, että Big Box tuomitsee ajatusrikoksesta.

Eriön Kinect-silmä ei epäile mitään, kun Winston on tutkivinaan vessapaperin karkeutta. Lapussa lukee ” i hrt u”, ”minä rakastan sinua”. Winston hymyilee autuaasti pyyhkiessään.

Iltapäivällä internet-yhteys katkeaa hetkeksi, ja kun sovellukset lakkaavat välittömästi toimimasta, kaikki pääsevät kotiin.

 

Vapaus on orjuutta

Winston kävelee köyhän alueen kautta väistellen Hopealuokan proleja. Vapaa-ajan kunniaksi hän poikkeaa herra Charringtonin pelipuotiin. Siellä prolet yrittävät turhaan myydä vanhoja, nuhruisia Xbox 360 -pelejään, joilla ei enää tee mitään. Seassa valepukuiset lisenssipoliisit etsivät trokareita, jotka myyvät Xbox-pelejä ilman virallista lupaa.

Päivä sen kun paranee: Winston löytää käytetyistä peleistä kesän suurimman kuumimman hitin ”Halo, I love you”. Charrington iskee pisteet kassakoneeseen ja käskee näyttämään frendilistaa. Sieltä löytyy CharrMan, 107 päivää, ja kauppa onnistuu.

Kotona! Winston heittäytyy sohvalle. Hän päättää suorittaa jokapäiväisen, pakollisen kahden tunnin NBA-seurantansa saman tien, sillä myöhemmin illalla tulee Julia! ”XBox, on!”

Kellon lyödessä kolmetoista ovelta kuuluu vaimea koputus. Se on varmasti Julia! ”XBox, off!” komentaa Winston ja sammuttaa varmuuden vuoksi vielä valotkin.

Julia ja Winston syleilevät toisiaan, ja vastalöydetty rakkaus saa heidän sydämensä sykkimään. Sykkimään...liikaa. ”Sammutettu” XBox havaitsee sykkeen ja sen infrapunasensori tunnistaa kaksi ihmistä television edessä. Kaksi!

Nopea biotunnistus ja haku henkilöstä ”Tokenwoman, Julia” paljastaa, ettei Julia kuulu sen enempää Winstonin perhelistaan kuin frendilistaankaan. Hiljainen lisenssirikoshälytys lähtee lähimmälle poliisilaitokselle.

Minuutteja myöhemmin ovi lentää sisään. ”Lisenssipoliisi! Liikkumatta!” Kaksi codikoiraa naulitsee rakastavaiset lattiaan. Ne ovat niin lähellä, että Winston näkee joka karvan ja tatuoidun korvan.

Big Box, kiduta!

Rakastavaiset raahataan Rakkauden ministeriöön, ja raaka kidutus alkaa. Julia pakotetaan pelaamaan Xbox Livessä omalla naisnimellään, Winstonin silmät teipataan auki, ja hänet pakotetaan katsomaan Let’s Play -videoita tauotta. Sen Winston vielä kestää, mutta sitten hänet pakotetaan lukemaan kommenttiosiot. Rakastavaiset pettävät toisensa parhaaseen Big Brother -tyyliin.

Sisään astuu O’Brien! ”Senkin petturi, sinä ... n00b! Kun Steve Jobs voittaa, teidät kaikki siat ammutaan”, huutaa Winston.

”LOL sinua hölmöä! Jobs on kuollut, eikä maailma ole jakautunut. Meitä kaikkia valvoo oikea Isopeli, hänen ylhäisyytensä Electronic Vision, taivaan ja netin hallitsija”, lolleroi O’Brien. ”Viekää Smith huoneeseen 360 ja murtakaa hänet!”

Huone 360

”O’Brien! Älä tee tätä! Xbox on aika jees!”, itkee Winston. O’Brien kumartuu tuoliin sidotun Smithin puoleen. ”Smith, se ei riitä että Xbox on ihan ok, sinun on opittava oikeasti rakastamaan sitä”, selittää O’Brien. ”Mitä on kaksi plus kaksi?”

”Minä en tiedä, en osaa laskea päässäni ja käteni on sidottu. Eipä silti, ei Windows-phoneeni olisi edes saatavilla laskin-appia!”, toteaa Smith.

”Windows-phonessasi ON laskin-appi!”

”Ei!”

”Onpas!”

”Ei!”

”Tuokaa rottahäkkinaamari!”, komentaa O’Brien.

”Ai siis TÄMÄ laskin-appi!”, toteaa Winston imaginääristä Lumiaa tökkien. Kyyneleet kohoavat hänen silmiinsä, sillä hän oikeasti näkee Lumian ja laskimen.

Näin Winston oppi ehdoitta rakastamaan Xboxia ja pääsi avustajaksi Official Xbox Magazineen. Kun hän vuotta myöhemmin törmäsi Juliaan, he sanoivat ” ’ssup?” ja jatkoivat matkaansa.

Nnirvi, off

Lisää aiheesta

 • Nnirvi: 250

  Enää viisikymmentä Pelittiä lisää ja ne pystyvät puolustamaan Thermopylain solaa persialaisilta!
  Neljännestuhatta Pelittiä tarkoittaa, että olen kirjoittanut ällistyttävät 250 palstaa niinkin rajatusta aiheesta kuin pelit ja pelaaminen. Katson, että olen ansainnut oikeuden kirjoittaa…
 • Nnirvi - Super Soul Bros

  Kun pienestä ilmiöstä tulee iso ilmiö, siitä tulee usein joko iso kusipää tai kaikkia miellyttävä kompromissi. Mutta ei aina.
  Ilmestyessään Demon’s Souls oli hyvin pienen piirin viehättävä niche-peli, joka suusta suuhun -markkinoinnilla lopulta myi melko mukavasti. Dark Souleissa…
 • Nnirvi: 60,0 ja Kultainen silmä

  Joskus tuntuu, että minulta puuttuu peliarvostelijan perusvalmiudet. En osaa tarkasti arvottaa tietyn rajan ylittävää grafiikkaa, sillä minulla ei ole kultasilmää.
  Eikä minkäänlaista sävelkorvaa. Joskus kauan sitten kun American Idolissa oli vielä ideaa, en kuullut ensimmäistäkään…